Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo smaczna i prosta kiełbasa. 

 

Receptura DZIADKA znajduje się tutaj:  

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/214-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana/

 

Składniki:

 

Wp. II kl. - 4 kg

 

post-55133-0-14864000-1429701078_thumb.jpg

 

Wołowina - wyjątkowo nieklejąca.  :facepalm: - 1 kg

 

post-55133-0-52423700-1429701077_thumb.jpg

 

 

Przyprawy to oprócz peklosoli, pieprz i ziele angielskie.

 

Jelita bydlęce. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

Z braku czasu drugie wędzenie ciepłym dymem 5 godzin.

 

post-55133-0-80000600-1429701076_thumb.jpg

 

Teraz jeszcze się podsusza.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11541-kie%C5%82basa-tatrza%C5%84ska-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

Pawel ta wp II to lopatka czy od szynki?

Różnista, taka i taka.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Smacznie wyglada :thumbsup:  ,moze mi sie jeszcze uda przed urlopem zrobic ..jak pogoda dopisze.

Po parzeniu tej kiełbasy wkładasz bezpośrednio znowu do wędzenia ?[zimnego -30 stopni przez 12 godz]

Czy można to jakoś obejść?[co daje takie powtórne wędzenie ?]

beata

co daje takie powtórne wędzenie ?]

Trwałość, smak, resztę już wiesz.  :D

 

 

 

Smacznie wyglada :thumbsup:  ,moze mi sie jeszcze uda przed urlopem zrobic ..jak pogoda dopisze.

Dzięki, jest bardzo dobra, rób śmiało tylko jelita wołowe załatw sobie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Piszesz o jelitach ,to jeszcze dopytam-,czy te moje podobno wołowe i podobno nadajace się najbardziej do kaszanki i kiszki ziemniaczanej-fi -38-43,czy 46??będa się nadawały do tej kiełbaski?

beata

Piszesz o jelitach ,to jeszcze dopytam-,czy te moje podobno wołowe i podobno nadajace się najbardziej do kaszanki i kiszki ziemniaczanej-fi -38-43,czy 46??będa się nadawały do tej kiełbaski?

Jak nie wiankowe, czyli nie zwijają się to tak, wołowe środkowe.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Pawel no wlasnie bede musiala ,bo jednak to nie to samo co taka sztuczna. Czy te jelita to sie nazywaja -wolowe proste -kal 55/60 beda takie dobre? to sobie zamowie u "wedliniarza" .

Wczoraj wyjelam z zamrazalki jeszcze kawalek mojej "tynieckiej",ta tez bedzie trzeba zrobic zapas bo smakowita  :)

wolowe proste -kal 55/60 beda takie dobre?

Bardzo dobre.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dzieki  :) trzeba bedzie zrobic liste zeby czegos nie zapomniec  ;)

Poczyniłem ową w sobotę i polecam, co prawda w wieprzowych jelitach ale też jest super :) Na pewno będzie częściej gościła na stole.

Poczyniłem ową w sobotę

Wszystko zjedzone?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Część podsycha, reszta w lodówce.

To całe szczęście, bo możesz dać fotkę.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Zatem pstryknięte telefonem. 

Jak wsad jest jak należy to na pewno smaczna ale wyglądem przypomina mi myśliwską.  ;)

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Świetnie wygląda paweljack ta kiełbaska. 

Idąc śladem mistrza, popełnię ją w sobotę z małym odstępstwem - jelita będą wieprzowe.

jelita będą wieprzowe.

Dlaczego? Nie masz?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dostęp mam, tylko zrobił mnie się spory zapas wieprzowych, które musze wykorzystać.  :)

Zawsze możesz kiszkę ziemniaczaną zrobić 

Albo grillowej z 10 m.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.