Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wędzonki robię standardowe - wędzenie następnie parzenie. Wędzę ok 3 h dymem do 60 st.C Następnie parzenie wg termometrów.

 

Kolor, smak bez zarzutu. Jednak białe przerosty są troszkę denerwujące. Ciągną się i najczęściej je odkrajam. 

Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ? Czy trzeba je piec tak jak kiełbasy ? 

Bo my jesteśmy mięsoholicy,
wegetarianie są dla nas dzicy !
Szynki, kiełbasy oraz kotlety,
doprowadzają nas do podniety
!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ?
 

 

Kruche powiadasz.Raczej nie będą.Może bardziej miękkie to da się zrobić.Trzeba parzyć do wyższej temperatury.Baleron 72-74ºC, boczek min.74ºC

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-421346
Udostępnij na innych stronach

Uwędzone boczki- ciepłe- włóż w worki foliowe i odessij powietrze, uszczelnij jakoś.

Duży gar, woda np 66/68*C, wyłącz gaz, gar owiń kocami (grubo) i zostaw do rana, lusseirosss.

Rano - ja mam temp 40kilka stopni- boczki wysusz i wychłodź.

Będzie pycha... :)

i chciwość :) w sensie..."...no wiesz...mało mam..."

z baleronem nie robiłem ale pewnie podobnie... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-421430
Udostępnij na innych stronach

Ja jezeli chodzi o baleron to minimum pekluje tydzien i parze go poznej 72 stopnie natomiast boczek tez minimum pekluje tydzien nie parze tylko podpiekam w temp okolo 75 stopni okolo 30 minut pozniej go schadzam i jest pychotka, nic sie nie ciagnie ladnie sie kroi. :) 

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-422168
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.