krzysiek-krze Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Wędzonki robię standardowe - wędzenie następnie parzenie. Wędzę ok 3 h dymem do 60 st.C Następnie parzenie wg termometrów. Kolor, smak bez zarzutu. Jednak białe przerosty są troszkę denerwujące. Ciągną się i najczęściej je odkrajam. Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ? Czy trzeba je piec tak jak kiełbasy ? Cytuj Bo my jesteśmy mięsoholicy,wegetarianie są dla nas dzicy !Szynki, kiełbasy oraz kotlety,doprowadzają nas do podniety ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Jak ma wyglądać obróbka termiczna tak by wędzonki te były kruche ? Kruche powiadasz.Raczej nie będą.Może bardziej miękkie to da się zrobić.Trzeba parzyć do wyższej temperatury.Baleron 72-74ºC, boczek min.74ºC Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-421346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Uwędzone boczki- ciepłe- włóż w worki foliowe i odessij powietrze, uszczelnij jakoś.Duży gar, woda np 66/68*C, wyłącz gaz, gar owiń kocami (grubo) i zostaw do rana, lusseirosss.Rano - ja mam temp 40kilka stopni- boczki wysusz i wychłodź.Będzie pycha... i chciwość w sensie..."...no wiesz...mało mam..."z baleronem nie robiłem ale pewnie podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-421430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Szybkowar byłby dobry - jak nie dużo tego mięska, U mnie podgrzana, po południu zupa - w szybkowarze - rano jeszcze jest ciepła i to bez owijania:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-422153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Ja jezeli chodzi o baleron to minimum pekluje tydzien i parze go poznej 72 stopnie natomiast boczek tez minimum pekluje tydzien nie parze tylko podpiekam w temp okolo 75 stopni okolo 30 minut pozniej go schadzam i jest pychotka, nic sie nie ciagnie ladnie sie kroi. Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11542-kruchy-baleron-i-boczek/#findComment-422168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.