johnny40 Opublikowano 20 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Listopada 2007 wczoraj zrobiłem sobie masełko ,no niestety nie zdążyłem zrobić dziś zdjęć ,jak wróciłem z pracy po nocce został mi tylko pusty talerzyk http://www.wedlinydomowe.pl/forum/images/smiles/icon_cry.gif ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut ,do wyrobu użyłem 0,5l mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%słodkiej ,ile wyszło nie wiem nie mam jeszcze dobrej wagi ,przy ubijaniu otrzymałem jeszcze około 100g śmietanki słodkiej ,po ubiciu i wyjęciu masełka wypłukałem je w zimnej wodzie ,zostawiłem je w lodówce na 2 godziny aby sie schłodziło ,było przepyszne , Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2007 ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut , Czesc johnny40, akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę. Cytuj Darek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Listopada 2007 maslo z dobrej smietany wytraci sie nawet przy potrzasaniu butelka .Kiedys byly takie litrowe do mleka z wielka szyjka zamykane na plastikowe wieczka.a smietane sie kupowalo nalewana z kan mleczarskich .Ale to byla dobra smietana ale tez byl inny system mniej nastawiony na wydajnosc i zyskiPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22760 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 23 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Listopada 2007 ja zrobiłem sobie te masełko w termomixie ,czas ubijania na najniższych obrotach do 8 minut , Czesc johnny40, akurat tak się złożyło ze tez posiadam taki mikser Thermomix. Mam do ciebie pytanie, czy to jest możliwe żeby ubić masło na najniższych obrotach???? u mnie na jedynce są najniższe obroty i raczej nic na tym nie ubije. Tyle co wiem to trzeba mieć jak największe obroty żeby ubić śmietanę. Obrazekwitaj Darek ,ja mam ten pierwszy model ,a ty jak widze na foto ten najnowszy z wagą?i regulacja obrotów,u mnie najmniejsze obroty to 1000/min,ucierałem na najmniejszych ,jest tylko mały problem ,pół litra to troche za mało śmietany ,jak na pojemnik ,nastepnym razem wleje 1l ,jak nie wychodzi ci próbuj zwiekszać obroty i sprawdzisz na jakich najszybciej ci sie ubija ,pozdrawiam Janusz Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesia Opublikowano 23 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Listopada 2007 Ja zrobiłam dzisiaj masełko, tez mam ten pierwszy model- masniczka, czas robienia tez ok 8 min. Tylko przedtem : krowa, mleko , smietana a pózniej masełko.Takze ten czas sie wydłuża. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-22935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny40 Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2007 Ja zrobiłam dzisiaj masełko, tez mam ten pierwszy model- masniczka, czas robienia tez ok 8 min. Tylko przedtem : krowa, mleko , smietana a pózniej masełko.Takze ten czas sie wydłuża.no wiesz jak sie samemu krówke wydoi ,to sie potem ma takie masełko że palce lizać,mniammniam Cytuj nie rób dymu jak nie wędzisz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-23011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Grudnia 2008 ...no pięknie chyba coś zrąbałem....zebrałem śmietankę z mleka...skwasiłem i...zrobiłem masło w słoiku zwykłym śmietana dobra masło było po chwili gotowe jednak ma kwaskowy zapach smakuje ok...ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietany hm??????????????????????????powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Grudnia 2008 powiedzcie mi proszę szybko bo zaraz zwariuję z niepewności:)Zanim wezwiesz pogotowie N :grin: poczytaj tu http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=115 . Może się przyda na coś. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Grudnia 2008 ale chyba nie powinienem robić masła z kwasnej śmietanyCzy dobrze wypłukałeś z masła z serwatkę? Ponadto, chyba za mocno ukwaszona śmietana. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Grudnia 2008 Właśnie wracam z kuchni po wytrząchaniu śmietany zebranej z 10 l mleka. I ja myślę, że śmietana była przekwaszona, gdy w ubiegłym roku miałem serię wyrabiania masła i uparłem się na celowe ukwaszanie, to rodzinie niespecjalnie smakowało takie masło, i mi również pomimo tego, że jestem odporny ( a przynajmniej byłem ) na smaki swoich wynalazków :lol: Teraz od kilku miesięcy co tydzień robię masło ze śmietany z 10 l mleka, ale przestałem jakoś specjalnie ukwaszać ( zapewne samoistnie ukwasza się w pewnym stopniu ) i wszystkim łącznie ze mną pasuje taki wyrób. Jeśli mogę poradzić, to spróbuj najpierw z lekkim ukwaszeniem, a następnie ew. je zwiększaj , aż dojdziesz do zapachu i smaku, który podejdzie Ci najbardziej. Najważniejsze, to się nie zniechęcać i brać chętnie "pet-a" do trząchania w dłoń :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariola8 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2008 Maslo mozna zrobic ze slodkiej albo kwasnej smietany jedyna roznica to smak.My robimy 3 razy w tygodniu w 6 litrowum pudelku plastikowym ,smietany jest w nim okolo 2.5 litra.Zajmuje to Mojemu synowi pomiedzy 10- 20 minut.Mleko mamy niepasteryzowane od wlasnej krowy (jersey)Jedyny problem jest w ciagu letniego upalu ale przy odrobinie wprawy i planowania tez nie wielki problem . Pozdrowienia Mariola Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Grudnia 2008 dziękuję Wam za info...pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1162-mase%C5%82ko-domowe/#findComment-48799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.