Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje mięsiwo,nie moje wędzenie

krakowska chłopska

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#41 dyzio

dyzio
  • Użytkownicy
  • 3071 postów

Napisano 24 cze 2015 - 21:42

Mnie już żadna złośliwość nie zaskoczy.

 

To akurat wiem. Ale prośba była taka, abyś ich unikał. Nie robisz nic ku temu.

 

Nadal oczekuję rozjaśnienia odnośie n/w zdania.

Różnica produktu zapeklowanego, parzonego lub dopiekanego do wymaganych 67-68C w środku wyrobu, a produktu "surowego" jest generalnie w długości jego czasu do spożycia.

 

Oświeć mnie. Ześlij na mnie ducha oświecenia i zrozumienia albo coś innego, co bym wreszcie zaskoczył. Mam z tym problemy. Serio.


Użytkownik dyzio edytował ten post 24 cze 2015 - 22:01


#42 MariuszB

MariuszB
  • Użytkownicy
  • 2785 postów

Napisano 24 cze 2015 - 22:16

Oto ona po dwuch tygodniach w lodówce ze strefą 0 °C. Nie owijana, nie pakowana. Wolno sobie leży.

Peklujesz na mokro czy na sucho?

Leżąc wolno nie nabiera zapachów z lodówki?



#43 dyzio

dyzio
  • Użytkownicy
  • 3071 postów

Napisano 24 cze 2015 - 22:24

Pekluję na mokro. Polędwicę. Polędwiczki zawsze na sucho. 

Strefa 0 °C ma to do siebie, że zapachy nie przechodzą. Jest oddzielona od pozostaej części chłodziarki.  A właściwie w tej strefie tylko Wędliny Domowe. Nie namawiam do zakupu, ale polecam. Chłodziarkę. Wędliny Domowe również też.



#44 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 14 lut 2017 - 11:38

Panie i Panowie

 

Krakowska przyniesiona z wędzenia jest w górnej części uwędzona w dolnej surowa . Proszę o poradę jak uratować wędlinę



#45 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6472 postów

Napisano 14 lut 2017 - 11:46

w górnej części uwędzona w dolnej surowa

 

A jak jest "wykończona"? Była pieczona?



#46 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2475 postów

Napisano 14 lut 2017 - 11:46

:) Dużo tego masz? Do piekarnika, 110/120 *C, tak z godzinkę. Można w rękawie foliowym... temperatura wewnątrz batonu ( :frantics: ) 68/70*C...



#47 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 14 lut 2017 - 11:49

tylko wędzona

i jedna jest przekrojona na pół, drugi baton w całości mam 



#48 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6472 postów

Napisano 14 lut 2017 - 11:53

tylko wędzona

i jedna jest przekrojona na pół, drugi baton w całości mam 

To czemu się dziwisz? Kiełbasę na koniec trzeba podpiec albo sparzyć. Przy kiełbasach krakowsiej suchej, żywieckiej i tym podobnych, po parzeniu trzeba powędzić drugi raz.


[Dodano: 14 lut 2017 - 11:54]

Możesz sparzyć albo podpiec, jak pisze ziezielony, w piekarniku. Ja piekę w 90 stopniach



#49 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 14 lut 2017 - 12:01

przez ile minut piec Panowie i czy tą przekrojoną włożyc np.w folię aluminium mogę?



#50 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6472 postów

Napisano 14 lut 2017 - 12:26

Nikt Ci nie odpowie ile minut, do temperatury 68-72 w środku, użyj termoobiegu, godzina na pewno. Bez folii.



#51 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2475 postów

Napisano 14 lut 2017 - 12:26

tak z godzinkę

:) wolniej czytaj Ulalka...

Lepiej w rękaw do pieczenia, szczególnie tą przeciętą :)

--------

:laugh:  Paweł, jakoś tak równo się zamieszcza :laugh: :thumbsup:


Użytkownik ziezielony edytował ten post 14 lut 2017 - 12:29


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#52 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 14 lut 2017 - 12:37

dzięki za pomoc Panowie , pozdrawiam serdecznie 

miłego dnia :-)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: krakowska, chłopska

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych