Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na konfiturę z zielonych orzechów włoskich

1 kg zielonych orzechów włoskich

1 kg cukru

0.5 l wody

Zielone orzechy (z miękką skórką !!!) nakłuć wykałaczką i moczyć w zimnej wodzie przez tydzień codziennie zmieniając wodę.

Następnie orzechy gotować przez 1/2 godziny w wodzie. Ugotowane orzechy pokroić na połówki lub plasterki.

Przygotować syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu dodać rozdrobnione orzechy i gotować na małym ogniu po 30 min przez kolejne 3 dni.

Gorącą zagęszczoną masę umieścić w wyparzonych słoikach i zakręcić. Gdyby wieczka nie zassały słoiki pasteryzować.

W necie jest sporo przepisów z dodatkiem cynamonu, goździków,

kardamonu czy skórki z cytryny. Ja dodaję jedynie nieco startej skórki z cytryny.

Konfitura jest powszechnym przetworem w Gruzji i Armenii. I jeszcze ciekawostka. Jej wielkim miłośnikiem był Stalin. Podobno matka co miesiąc dosyłała mu je z Gruzji.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/3/#findComment-777010
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pierwszy raz się z tym spotkałem. Już zapisane.

Do czego używasz/można używać tą konfiturę? (mam słabą wyobraźnię jeśli chodzi o gorycz orzecha :D )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/3/#findComment-777015
Udostępnij na innych stronach

Konfitura nie jest gorzka. Stanowi ciekawy dodatek do serów (zwłaszcza kozich) i mięs pieczonych (ciepłych i zimnych). Ponoć można stosować do dekoracji wyrobów cukierniczych. Edytowane przez Resal
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/3/#findComment-777025
Udostępnij na innych stronach

No to jak przyjedzie ktos do Szwecji to mimo ze u nas prawo do korzystania z natury dla wszystkich ,mozna zbierac grzyby ,lesne owoce lapac ryby w5 najwiekszych jeziorach ,biwakowac jedna noc nawet na prywatnej posesji (oczywiscie nie pod domem). to zadnych orzechow zrywac i zbierac nie wolno.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11773-przypominam-o-orzechach/page/3/#findComment-777049
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.