Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam doświadczonych zadymiaczy. Ostatnio wędziłem kiełbasę i różne mięsa, wszystko ma jakiś smak trochę kwaśny. Do wędzenia użyłem drewna olchowego i bukowego. Może ktoś zna przyczynę tej kwaśności.

Pozdrawiam, marula3

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/
Udostępnij na innych stronach

Witaj, ile czasu mięsa ociekały i ile czasu osuszałeś w wędzarni?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Brak odpowiedniego osuszenia wędlin przed wędzeniem zasadniczym. 

Tym jednak się nie martw. Jeśli smak jest lekko kwaśny i w dodatku tylko na zewnętrznej powierzchni, po kilku dniach podsuszania zniknie. Jeśli jest go więcej, zrób wg mojej autorskiej metody: w naczyniu przygotuj roztwór wody i kwaśnego węglanu sodu - sodka spożywcza (np. na 10 l wody 1 opakowanie sodki) i zamocz na kilka minut wyroby. powinno pomóc.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Kiełbasy i mięsa przygotowałem wcześniej, wisiały w garażu 24 godz. Osuszanie w wędzarni trwało 2 godz. w temp. 40- 55stopni, podczas osuszanie wędliny się pociły. Kiełbasy póżniej wędziłem przez 3godz. w temp. 70-85stopni, a mięsa w wędziłem 4.5godz. Wyroby są trochę osmolone.

Pozdrawiam

Nie dosuszyłeś do końca, słaby obieg powietrza w wędzarni i być może zbyt wilgotne drewno.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Z wędzarni przy osuszaniu unosił się ciężki siny dym, ja miałem uchyloną wędzarnie tylko trochę.

Osuszać trzeba bez dymu. Zdaje się nieźle hajcowałeś cały czas.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Ja wcale nie chciałem żeby był ten dym, musiałem dokładać co chwilę do paleniska drewno żeby ogień nie zgasł, a jak tylko nowy kawałek drewna wrzuciłem to zaraz robił się dym,

.

Skłaniałbym się jeszcze ku stwierdzeniu, że zbyt długo osadzałeś w zbyt wysokiej temperaturze, co mogło doprowadzić do najnormalniejszego skiśnięcia doprawionego czochem i innymi przyprawami mięsa.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Jak to mówią: "Wędzenie, to sztuka opalania". I chyba tu trzeba potrenować. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

 

 

Do przyprawiania użyłem sól peklową, czosnek granulowany i pieprz

Tak, ale osadzałeś aż 24 godziny! w garażu, gdzie panowała normalna temperatura. 


Wędliny, zgodnie z technologią, osadza się od kilkudziesięciu minut do 2 godz. (poza surowymi). 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Maxell, co to jest wg ciebie to osadzanie, wszędzie ludzie piszą że tak trzeba robić tzn. osuszać 24 godz. Przesyłam foto mojej wędzarenki

post-65226-0-31189900-1437140411_thumb.jpg

Edytowane przez marula3

Gdzie wyczytałeś, że należy osuszać 24 godziny?

 

Niedawno wklejałem Elementarz domowego masarza. Warto sobie poczytać. Tutaj fragment dotyczący osadzania:

 

193. Jak przeprowadza się osadzanie, osuszanie powierzchni i dojrzewanie kiełbas przed obróbką cieplną?

Po napełnieniu osłonek masą mięsną, a przed przekazaniem do wędzarni, rozwiesza się kiełbasy na kijach wędzarniczych, dobierając na jeden kij i wózek sztuki o możliwie jednakowej średnicy i długości, a następnie przekazuje do osadzalni.
W czasie osadzania następuje zmacerowanie się składników mięsnych oraz wchłonięcie, wraz z dodaną w czasie kutrowania wodą, aromatu przypraw. Poza tym mięso w osłonce osadza się (ścieśnia), wskutek czego następuje zmniejszenie otworów powietrznych powstałych w masie mięsnej w czasie napełniania osłonek. W dalszym ciągu osadzania następuje dalsze peklowanie masy mięsnej przez ocieknięcie i osuszenie powierzchni kiełbas.
Kiełbasy powinny być rozwieszone w taki sposób, aby w czasie osadzania nie stykały się ze sobą. Jest to ważne, ponieważ w miejscach styku batony zlepiają się, powodując później w czasie wędzenia powstawanie tzw. styków wędzarniczych (miejsc, do których nie dotarł dym) pogarszających jakość produktu, obniżających jego trwałość, a nawet mogących doprowadzić do jego dyskwalifikacji.
Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych (2—4°C, wilgotność względna ok. 85%) przez 1—4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu.
Pozostałe kiełbasy osadza się w pomieszczeniach o intensywnym ruchu powietrza (w temp. 20—30°C) od 20 minut do 2 godzin, zależnie od asortymentu.
Kiełbas, w których produkcji zastosowano peklowanie mieszanką azotynowo-azotanową nie poddaje się osadzaniu, lecz przekazuje bezpośrednio po napełnieniu osłonek do wędzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Niestety w tym urządzeniu ciężko Ci będzie dobrze wędzić. 

 

post-55133-0-06383900-1437142076_thumb.jpg

 

lepiej jakbyś tę rurę wyrzucił i zrobił palenisko bezpośrednio pod skrzynką.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dziękuję za podpowiedź, ja tą wędzarnie kupiłem przez Allegro, producent poleca tą rurę / 1,2m/ ma ona zapobiegać bezpośredniemu okopceniu wędzonych wędlin. Wędzarnie sam ociepliłem. Mógłbym spróbować z krótszą rurą lub bezpośrednio podłączyć palenisko do komory wędzarniczej.

Producent pisze , ale niema pojęcia o czym , robirnir wykladu nic nie da , jesli masz cierpliwośc zacznij studiować  zasady przygotowywania wedzone i wedlin , nastepnie  przygotowanie do wedzenia ( osadzanie , susuzenie , wedzenie etc ) , pozbądz sie tego urzadzonka , znowu przegladnij forum i zrób wedzarnie z prawdziwego zdarzenia , nawet niewielka .Pozdrawiam

Wojciech Pacan

bezpośrednio podłączyć palenisko do komory wędzarniczej.

Miałem na myśli żebyś się pozbył i rury i tego paleniska, jest za małe po prostu, tylko skrzynię postawił na kilku cegłach i odciął dno,tak jak robią koledzy z beczkami. A producent tego wynalazku był już kilkukrotnie opisywany tutaj i nie ma pojęcia o wędzarni i wędzeniu.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Dziękuję za wiadomość. Jak sądzisz, czy szafka ubraniowa metalowa była by lepszym rozwiązaniem i czy palenisko wewnątrz szafki jest dopuszczalne.

Pozdrawiam, marula3

U mnie jest:  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-sprzęt/?p=403622


Szafka ubraniowa jest wysoka, więc będzie jeszcze lepsza.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Widzialem wedzarnie z szafki ubraniowej , ale uwazam ze trzeba ja stosowac do wedzenia na zimno , lub pozbyc sie farby  zniej , zamieniajac na wymalowanie z farby zaroodpornej , moj kolega na słowacji miał taka szafke , w której na dno wstawial miske metalowa z tlacymi sie trocinami u góry wisiały golonki lub inne miesa , zamykał na kłodke i szedł do pracy , po południu rytuał od nowa i tak przez pare dni ,Pozdrawiam

Wojciech Pacan

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.