marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Lipca 2015 Witam doświadczonych zadymiaczy. Ostatnio wędziłem kiełbasę i różne mięsa, wszystko ma jakiś smak trochę kwaśny. Do wędzenia użyłem drewna olchowego i bukowego. Może ktoś zna przyczynę tej kwaśności.Pozdrawiam, marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Lipca 2015 Witaj, ile czasu mięsa ociekały i ile czasu osuszałeś w wędzarni? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Brak odpowiedniego osuszenia wędlin przed wędzeniem zasadniczym. Tym jednak się nie martw. Jeśli smak jest lekko kwaśny i w dodatku tylko na zewnętrznej powierzchni, po kilku dniach podsuszania zniknie. Jeśli jest go więcej, zrób wg mojej autorskiej metody: w naczyniu przygotuj roztwór wody i kwaśnego węglanu sodu - sodka spożywcza (np. na 10 l wody 1 opakowanie sodki) i zamocz na kilka minut wyroby. powinno pomóc. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Lipca 2015 Kiełbasy i mięsa przygotowałem wcześniej, wisiały w garażu 24 godz. Osuszanie w wędzarni trwało 2 godz. w temp. 40- 55stopni, podczas osuszanie wędliny się pociły. Kiełbasy póżniej wędziłem przez 3godz. w temp. 70-85stopni, a mięsa w wędziłem 4.5godz. Wyroby są trochę osmolone.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Lipca 2015 Nie dosuszyłeś do końca, słaby obieg powietrza w wędzarni i być może zbyt wilgotne drewno. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Lipca 2015 Z wędzarni przy osuszaniu unosił się ciężki siny dym, ja miałem uchyloną wędzarnie tylko trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Lipca 2015 Z wędzarni przy osuszaniu unosił się ciężki siny dym, ja miałem uchyloną wędzarnie tylko trochę.Osuszać trzeba bez dymu. Zdaje się nieźle hajcowałeś cały czas. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2015 Poczytaj jeszcze tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/576-kwasne-wedliny-po-wedzeniu/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Lipca 2015 Ja wcale nie chciałem żeby był ten dym, musiałem dokładać co chwilę do paleniska drewno żeby ogień nie zgasł, a jak tylko nowy kawałek drewna wrzuciłem to zaraz robił się dym,. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Skłaniałbym się jeszcze ku stwierdzeniu, że zbyt długo osadzałeś w zbyt wysokiej temperaturze, co mogło doprowadzić do najnormalniejszego skiśnięcia doprawionego czochem i innymi przyprawami mięsa. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Lipca 2015 Do przyprawiania użyłem sól peklową, czosnek granulowany i pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2015 Jak to mówią: "Wędzenie, to sztuka opalania". I chyba tu trzeba potrenować. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Lipca 2015 Wędliny osmolone + silny dym po dołożeniu drewna przy osuszaniu, stawiam na mokre/niesezonowane drewno Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Lipca 2015 Do przyprawiania użyłem sól peklową, czosnek granulowany i pieprz Tak, ale osadzałeś aż 24 godziny! w garażu, gdzie panowała normalna temperatura. Wędliny, zgodnie z technologią, osadza się od kilkudziesięciu minut do 2 godz. (poza surowymi). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Maxell, co to jest wg ciebie to osadzanie, wszędzie ludzie piszą że tak trzeba robić tzn. osuszać 24 godz. Przesyłam foto mojej wędzarenki Edytowane 17 Lipca 2015 przez marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Lipca 2015 Gdzie wyczytałeś, że należy osuszać 24 godziny? Niedawno wklejałem Elementarz domowego masarza. Warto sobie poczytać. Tutaj fragment dotyczący osadzania: 193. Jak przeprowadza się osadzanie, osuszanie powierzchni i dojrzewanie kiełbas przed obróbką cieplną?Po napełnieniu osłonek masą mięsną, a przed przekazaniem do wędzarni, rozwiesza się kiełbasy na kijach wędzarniczych, dobierając na jeden kij i wózek sztuki o możliwie jednakowej średnicy i długości, a następnie przekazuje do osadzalni.W czasie osadzania następuje zmacerowanie się składników mięsnych oraz wchłonięcie, wraz z dodaną w czasie kutrowania wodą, aromatu przypraw. Poza tym mięso w osłonce osadza się (ścieśnia), wskutek czego następuje zmniejszenie otworów powietrznych powstałych w masie mięsnej w czasie napełniania osłonek. W dalszym ciągu osadzania następuje dalsze peklowanie masy mięsnej przez ocieknięcie i osuszenie powierzchni kiełbas.Kiełbasy powinny być rozwieszone w taki sposób, aby w czasie osadzania nie stykały się ze sobą. Jest to ważne, ponieważ w miejscach styku batony zlepiają się, powodując później w czasie wędzenia powstawanie tzw. styków wędzarniczych (miejsc, do których nie dotarł dym) pogarszających jakość produktu, obniżających jego trwałość, a nawet mogących doprowadzić do jego dyskwalifikacji.Kiełbasy wędzone surowe osadza się w pomieszczeniach chłodzonych (2—4°C, wilgotność względna ok. 85%) przez 1—4 dni, aż wszystkie składniki będą wyraźnie widoczne przez osuszoną osłonkę batonu.Pozostałe kiełbasy osadza się w pomieszczeniach o intensywnym ruchu powietrza (w temp. 20—30°C) od 20 minut do 2 godzin, zależnie od asortymentu.Kiełbas, w których produkcji zastosowano peklowanie mieszanką azotynowo-azotanową nie poddaje się osadzaniu, lecz przekazuje bezpośrednio po napełnieniu osłonek do wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Lipca 2015 Niestety w tym urządzeniu ciężko Ci będzie dobrze wędzić. lepiej jakbyś tę rurę wyrzucił i zrobił palenisko bezpośrednio pod skrzynką. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 17 Lipca 2015 Dziękuję za podpowiedź, ja tą wędzarnie kupiłem przez Allegro, producent poleca tą rurę / 1,2m/ ma ona zapobiegać bezpośredniemu okopceniu wędzonych wędlin. Wędzarnie sam ociepliłem. Mógłbym spróbować z krótszą rurą lub bezpośrednio podłączyć palenisko do komory wędzarniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lipca 2015 Producent pisze , ale niema pojęcia o czym , robirnir wykladu nic nie da , jesli masz cierpliwośc zacznij studiować zasady przygotowywania wedzone i wedlin , nastepnie przygotowanie do wedzenia ( osadzanie , susuzenie , wedzenie etc ) , pozbądz sie tego urzadzonka , znowu przegladnij forum i zrób wedzarnie z prawdziwego zdarzenia , nawet niewielka .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) bezpośrednio podłączyć palenisko do komory wędzarniczej.Miałem na myśli żebyś się pozbył i rury i tego paleniska, jest za małe po prostu, tylko skrzynię postawił na kilku cegłach i odciął dno,tak jak robią koledzy z beczkami. A producent tego wynalazku był już kilkukrotnie opisywany tutaj i nie ma pojęcia o wędzarni i wędzeniu. Edytowane 17 Lipca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Lipca 2015 Dziękuję za wiadomość. Jak sądzisz, czy szafka ubraniowa metalowa była by lepszym rozwiązaniem i czy palenisko wewnątrz szafki jest dopuszczalne.Pozdrawiam, marula3 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Lipca 2015 U mnie jest: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-sprzęt/?p=403622Szafka ubraniowa jest wysoka, więc będzie jeszcze lepsza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marula3 Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Lipca 2015 Gdzie najlepiej umieścić palenisko, czy wewnątrz szafki, czy dostawiane z rurą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Lipca 2015 Widzialem wedzarnie z szafki ubraniowej , ale uwazam ze trzeba ja stosowac do wedzenia na zimno , lub pozbyc sie farby zniej , zamieniajac na wymalowanie z farby zaroodpornej , moj kolega na słowacji miał taka szafke , w której na dno wstawial miske metalowa z tlacymi sie trocinami u góry wisiały golonki lub inne miesa , zamykał na kłodke i szedł do pracy , po południu rytuał od nowa i tak przez pare dni ,Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11852-w%C4%99dliny-i-kie%C5%82basa-maj%C4%85-troch%C4%99-kwa%C5%9Bny-smak/#findComment-435982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.