Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ok - znalazłam sposób Ligawy :) (na szynkę)

 

 

Roger - chodzi o to, że za tydzień wędzimy "na szybko" :) tzn. wędzenie na działce, parzenie dopiero w domu(więc drugie wędzenie odpada). Chyba, że zrobimy dziecku dzień wolny w szkole... (środek tygodnia) I nie będzie nas czas gonił. Chcemy uwędzić to i owo, żeby zabrać na weekendowy wyjazd :) 

 

 

Maxell - czyli czegoś nie wycięłam?  :hmm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442274
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

czy można odwrócić proces, tzn. najpierw parzenie, później wędzenie?

 

To nie poprawi smaku a wręcz przeciwnie.Niektórzy tak kombinują tylko sami pewnie nie wiedzą po co.Rób jak przewiduje technologia a będzie dobrze. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442297
Udostępnij na innych stronach

Chyba masz na myśli ociekanie bo proces osuszania to przeprowadzamy już w wędzarni

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442637
Udostępnij na innych stronach

Przy takich temperaturach to bym zbyt długiego ociekania nie robiła - jeśli temperatura jest w granicach 10stopni to zwykle ociekanie u mnie trwa przez noc.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442642
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przy takich temperaturach to bym zbyt długiego ociekania nie robiła - jeśli temperatura jest w granicach 10stopni to zwykle ociekanie u mnie trwa przez noc.

 

Ale ociekanie w lodówce jest bezpieczne.....  przez noc i dzień....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442644
Udostępnij na innych stronach

W lodówce  i owszem :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442645
Udostępnij na innych stronach

No dziś rano wyjąłem mięsa włożyłem w siatki i ułożył em na ręczniku. O 18 kończę prace od 17 będzie się rozpalało pod wwdzarka. Ile to ma się wedzic? Z 2h bez zamykania i z 40 min zamkniety wylot ?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442823
Udostępnij na innych stronach

 

 

O 18 kończę prace od 17 będzie się rozpalało pod wwdzarka

 

Hmmm szybki jesteś ... rozpalasz przez WiFi czy się z paleniskiem pod jakiś serwer podpiąłeś ... ? ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442825
Udostępnij na innych stronach

Ile to ma się wedzic? Z 2h bez zamykania i z 40 min zamkniety wylot ?

 

Nie wędzi się na czas tylko do uzyskania zadowalającego koloru ponieważ każda przydomowa wędzarnia wędzi inaczej.Nawet jak są to dwie identyczne wędzarnie w różnych częściach Polski to warunki atmosferyczne też swoje robią. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442875
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wedzić z odkrytym czy zamkniętym od góry i zrobić małe wyjście dymu ?

 

Otworzyć tak aby był swobodny przepływ dymu. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442912
Udostępnij na innych stronach

No zrobiłem zgodnie z waszymi wytycznymi,lecz jak dla mnie wyszlo troche za słone, i nastepnym razem dam mniej soli


Coś takiego wyszło :)
http://zapodaj.net/824f75e3ae159.jpg.html

 

 

Zobaczymy po uparzeniu :)

Edytowane przez zielik93
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442929
Udostępnij na innych stronach

 

 

No zrobiłem zgodnie z waszymi wytycznymi,lecz jak dla mnie wyszlo troche za słone

 

Ale którymi bo tu było kilka propozycji ... jaka solanka i ile dni peklowałeś   

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-442999
Udostępnij na innych stronach

Ale kolorek bardzo ładny  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-443002
Udostępnij na innych stronach

OK a odpowiedz mi proszę jak odmierzałeś sól ... masz wagę laboratoryjną czy na łyżeczki ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-443024
Udostępnij na innych stronach

No zrobiłem zgodnie z waszymi wytycznymi,lecz jak dla mnie wyszlo troche za słone, i nastepnym razem dam mniej soli

 

Wyroby masz bardzo ładnie uwędzone.Nasze propozycje opierają się na większości jeśli chodzi o słoność wyrobów.Sparz a przekonasz się , że są dobre.Przy parzeniu woda wyciąga sporo soli i wtedy napisz jak ze słonością.Wyrób przed parzeniem jest dość mocno słony a po już nie.Gdybyś zamiast parzenia zastosował podpiekanie to wtedy solanka musi być słabsza.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-443069
Udostępnij na innych stronach

 

 

No zrobiłem zgodnie z waszymi wytycznymi,lecz jak dla mnie wyszlo troche za słone

Czy mięsa po peklowaniu i ociekaniu były moczone i obmywane? W przepisach z szesnastki taki proces jest zalecany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11996-pierwsze-wedzenie-wyrob%C3%B3w-pomoc/page/2/#findComment-443105
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.