Maxell Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Pasztet myśliwego Składniki: - mięso z dzika, tłuste (boczek, podgardle, ścinki z rozbioru) - 2,5 kg- wątroba z dzika (lub ewentualnie wątróbki drobiowe) - 1 kg- pierś z indyka - 1,5 kg- marchew - 8 szt. (średniej wielkości)- pietruszka - 2 szt.- seler- pieczarki - 1 kg- cebula - 4 szt.- pieprz, sól, listek laurowy, ziele angielskie- 3 całe jaja- 2 łyżki bułki tartej - gałka muszkatołowa (cała)- ziarna jałowca (kilka szt.)- suszone grzyby leśne Sposób wykonania: Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. Obsmażanie zaczynamy od podgardla. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy, a następnie wszystko po ostygnięciu rozdrabniamy na sitku 2-3 mm. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy. Wyrabiamy farsz, a następnie dodajemy jaja, bułkę tartą, świeżo startą gałkę muszkatołową, kilka ziaren połamanego jałowca, nie mielonego, pieprz i sól do smaku oraz dwie garście startych i następnie sparzonych grzybów leśnych.Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dolewamy rosołu z duszenia. Przygotowaną masę mięsno-warzywną wykładamy do foremek (keksówek) i na wierzch kładziemy cienko pokrojonym boczek lub słoninę. Pasztet w foremkach pieczemy około 1,5 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy i zajadamy.PozdrawiamRobert - Beiot Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2015 Mam pytanko. Można to zamrozić? Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2015 Sam sobie odpowiem bo już wiem. Można. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2015 Najlepiej zamrozić farsz po włożeniu do foremki. Rozmrożony i upieczony jest jak świeży. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2015 Ja tam mrożę porcjowany upieczony pasztet Tylko rozmrażam jak większość wyrobów bardzi powoli w lodówce Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2015 Ja tam mrożę porcjowany upieczony pasztet Ja też mrożę gotowca.Tego pasztetu ja bym nie polecał.Będzie mocno czuć smak włoszczyzny i on zabije smak mięsa.Już kiedyś o podobnym składzie jadłem wieprzowy i nie są to moje klimaty jeśli chodzi o pasztet. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2015 Ja mam obawy co do selera w szczególności. Lubi szybko zakwasić potrawę. Nawet w lodówce. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2015 Wykorzystałem procedurę z przepisu. Zobaczymy jakie to będzie. Ja pasztet robiłem inaczej i mi smakował. Dałem wszystkie warzywa ale zrobiłem bez indyka. Zobaczymy. Eksperymenty dają wiedzę. Procedura jest inna więc można ją wykorzystywać a następnym razem zrobię bez warzyw jeśli będą problemy z trwałością. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2015 Narobiłem sobie. Teraz trzeba to zjeść Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiejas Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2015 Taki jest w przekroju. Jeszcze ciepły to się nierówno tnie. Cytuj no i się zaczęłociekawe jak się skończy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12000-pasztet-my%C5%9Bliwego/#findComment-443225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.