Maxell Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich.Nadszedł czas, abym i ja podzielił się z Wami moimi dokonaniami, choć na razie bardzo skromnymi.Na wstępie dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i cenne rady, jakie pozyskałem zarówno na forum (czytając artykuły i posty innych), jak i wiedzy zdobytej przy wymianie prywatnej korespondencji.Serdecznie dziękuję koledze Rzeźnikowi, który uratował moje pierwsze wędzonki, gdy straciłem ciąg w rurze.Dziś już wiem, że nie potrzebuję 3 m rury, a wystarczy w zupełności 1 m.Jestem po drugim wędzeniu, i co najważniejsze, każdorazowo wniosków wyciągniętych z powyższego działania przybywa.Wiem, że droga jest jeszcze długa i kręta. Bo przecież chodzi o uzyskanie tzw. "powtarzalnej jakości produktu".Pierwsze 5 zdjęć pochodzi z pierwszego wędzenia.Przy pierwszym podejściu nastrzykiwałem boczek, co wpłynęło znacznie na jego słoność. Idealny był do jajecznicy, bo nie trzeba było jej solić ;-)Wykorzystałem wiśnie lub czereśnie oraz znaczną część olchy. Peklowanie wg. Tabeli Dziadka.Wędzonki troszkę przesuszone, co wynikało z mało wprawnej ręki, która robiła jako termoregulator :-)Często temperatura podnosiła się znacznie wyżej od tej wymaganej.Przy drugim wędzeniu (olcha i dąb) zakres temperatury oscylował pomiędzy 45 - 55 stopni.Łącznie 12 kg, tj. 6,5 kg szynki, 3, 5 kg schabu, 2 kg boczku.Efekt, który uzyskałem bardzo mnie zadowolił oraz pozostałą i również łakomą część rodziny ;-)Powoli przymierzam się do zrobienia kiełbaski całorocznej Andrzeja K i uwędzenia jej.PozdrawiamMarek Edytowane 2 Września 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głodny Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2015 Burzy postów się nie spodziewałem, ale również takiej ciszy Może dlatego, że grzecznościowo Maxell zamieścił mi posta ze zdjęciami, z uwagi na to, że ja nie mogłem tego uczynić, jako nowicjusz A chciałem poznać Wasze opinie ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2015 No co nie jest żle,działaj dalej Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2015 Przy drugim wędzeniu (olcha i dąb) zakres temperatury oscylował pomiędzy 45 - 55 stopni. Łącznie 12 kg, tj. 6,5 kg szynki, 3, 5 kg schabu, 2 kg boczku. Wyroby wyglądają ładnie i smakowicie zakres temperatur który napisałeś z pewnością nie był taki - to widać ze nie raz nie dwa skoczyło w górę i to dobrze ...Nigdzie na zdjęciach nie widzę schabu ... to co widzę to polędwica Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2015 Mnie się też kolorek bardzo podoba A mówisz ,że przesuszone..? Parzyłeś czy podpiekałeś w wędzarni? i jak długo wędziłeś ? Jeszcze mnie przekrój szyneczki interesuje ... bo tam widzę takie ''zielonkawe odcienie'' to pozostało przy dalszym krojeniu czy taki mięsień ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głodny Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Września 2015 Roger - dobrze, że wspominasz o temperaturze. Na godzinę został mój wuja, który sprawował samodzielnie pieczę nad beczką.Nic nie wspominał, aby był jakiś większy skok przez dłuższy okres czasu.Na drugie wędzenie składało się 30 min podsuszania oraz 4 h rzeczywistego wędzenia.Najprawdopodobniej przyczyniła się do tego końcowa faza czyli podpiekanie.Być może na kolor miał wpływ użyty dąb, ale to może potwierdzi ktoś mądrzejszy ode mnie.Natomiast przy pierwszym wędzeniu parzyłem mięsko.Nie mam jednak termometru, za pomocą którego mógłbym zmierzyć temperaturę wewnętrzną wędzonek.I ten zakup muszę sfinalizować w najbliższym okresie czasu.Co do terminologii (schab czy polędwica) to muszę jeszcze troszkę popracować nad tym Luki w wiedzy są nadal ogromne i przerażające, ale pracuję nad tym Einshell - ciężko jest mi w chwili obecnej ustosunkować się do "zielonkawych odcieni" i to z kilku powodów.Przede wszystkim dlatego, że pierwsze wędzenie było już "jakiś czas temu". Być może był to efekt nierównego przepeklowania mięsa, choć nie przypominam sobie. Poza tym nie było zbytnio czasu na oględziny bo na pierwsze wędzonki "rzuciliśmy się" jak dzieciaki na lizaki. Może ktoś z Was zna to z autopsji Jeśli już jesteśmy w temacie koloru to poważnie zastanawiam się nad zrezygnowaniem z peklosoli a zastąpieniem jej wyłącznie zwykła solą niejodowaną, tak jak to robią inni forumowicze.PozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Września 2015 Co by doświadczeni forumowicze nie powiedzieli, ja patrzę jak debiutant na debiutanta i chylę czoła, bo widok piękny, a widoki na przyszłość jeszcze piękniejsze.... To mnie utwierdza, aby powoli, acz śmiało iść także do przodu ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głodny Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Września 2015 ZeneC - zachęcam do działania.Tym bardziej, że na początek nie trzeba wielkich inwestycji finansowych (przynajmniej tak było w moim przypadku). Mam nadzieję, że znajdzie się grono osób, wśród których te słowa znajdą poparcie.Powszechnie jednak wiadomo, że w miarę jedzenia apetyt rośnie. Kto wie, może kiedyś też skuszę się na zakup jakieś nowinki technicznej w postaci wędzarni. Na obecnym etapie to mi wystarczy. Poza samym wędzeniem jest tyle do zrobienia ...Ja za 2 beczki zapłaciłem 50 zł. Miałem to szczęście, że były po sokach zagęszczonych, a ich stan można uznać jako bardzo dobry. Termometr do wędzenia kosztował tyle samo. Rura łącząca palenisko z beczką to prezent od brata (była mu zbyteczna).Kupiłem uszkodzone krawężniki w Leroy Merlin do paleniska. Przykrycie z blachy do paleniska, pręty do wieszania i wykonanie to inwestycja wuja. Materiał miał w garażu i troszkę czasu, a przede wszystkim szczere chęci To z nim wędziłem i przewiduję w najbliższym czasie rozwijać powyższe zainteresowania.Za jakiś czas przedstawię swój sprzęt (to chyba za dużo napisane), tak jak to inni forumowicze uczynili.PozdrawiamMarekEinshell - powiększyłem zdjęcie z owym kawałkiem szyneczki i śmiem twierdzić, że szyneczka, po przekrojeniu, została czymś umorusana Inaczej, nie stwierdzono wad fabrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Września 2015 Wędzonki Klasssunia W termometr zainwestuj elektroniczny np z dużego żółtego sklepu.Peklosoli nie ma się co brzydzić zapewnia komfort i bezpieczeństwo przewiduję w najbliższym czasie rozwijać powyższe zainteresowania. Zdrowy trop, odwdzięczy się w perspektywie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Jeśli już jesteśmy w temacie koloru to poważnie zastanawiam się nad zrezygnowaniem z peklosoli a zastąpieniem jej wyłącznie zwykła solą niejodowaną, tak jak to robią inni forumowicze Którzy? .Może lepiej tego nie rób jak chcesz mieć wyroby zabezpieczone bakteriologicznie o kolorze już nie wspomnę bo to sprawa drugorzędna aczkolwiek ważna bo jada się również oczami.Może na początek zrób solankę w proporcji 60% peklosoli i 40% soli niejodowanej. Edytowane 5 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Głodny Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2015 Napotkałem jakiś czas temu kilka wątków, gdzie była wzmianka o nie stosowaniu peklosoli stąd też się tym sugerowałem. Chciałbym w przyszłości ograniczyć ilość stosowanej chemii. Stąd też powyższa koncepcja. Dziękuję za podpowiedz z proporcjami 60/40. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Napotkałem jakiś czas temu kilka wątków, gdzie była wzmianka o nie stosowaniu peklosoli stąd też się tym sugerowałem. Ale chyba nie na naszej stronie bo ja jakoś sobie nie przypominam, żeby ktoś robił solankę na samej soli chyba, że do kurczaka.Solenie na sucho to co innego, ale to inna bajka. Edytowane 5 Września 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2015 Posłuchaj kolego rad arkadiusza , ostatnio wsród moich kolegów myśliwych wielu twierdzi ze robi wyroby tylko na soli , argumenty o ochronie bakteriologicznej mięsa i wyrobów do nich nie trafiaja , odesłalem ich na naszą strone wskazałem wiadomości w internecie , ale każdy zasłania się ograniczeniem chemii , jestem ciekawy ile niezdrowej chemii dostana przy leczeniu się z dolegliwości zatrucia , oraz jakie to będą koszty . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-443230 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 14 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Września 2015 Ja robiłem kiełbasę na samej soli z "szarym oczkiem" , ale zaznaczyłem, że ma bardzo krótką trwałość. A smakuje obłędnie ... Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12021-pierwsze-i-drugie-w%C4%99dzenie-g%C5%82odnego/#findComment-444665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.