Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ interesuje mnie przygotowanie przetworów w szybkowarach postanowiłem wtrącić swoje trzy grosze. Sam robiłem konserwy w swoim kilku litrowym szybkowarze. Zastosowana procedura to "tak na oko". Jako że to Amerykanie są specjalistami w konserwacji żywności w swoich pressure canners, postanowiłem się  zapoznać z tematem u źródeł: http://nchfp.uga.edu/ tu jest fajna strona. I tak np:

 

Do konserwacji mięsa surowego jak i poddanego wcześniejszej obróbce termicznej wymagane ciśnienie to 10 psi czyli nasze 0.7 bar czyli sto kilkanaście stopni a nie 121. To do ok 300 metrów npm. Dla wyżej położonych miejsc ciśnienie w szybkowarach musi być wyższe.

Pressure canner w przeciwieństwie do pressure cooker to gar który mieści co najmniej 4 słoiki ok 1litrowe. Te dokładne procedury użycia pressure canners wg "ichniej" rządowej organizacji do spraw rolnictwa i żywności nie dotyczą mniejszych szybkowarów. Mniejsze gary szybciej się nagrzewają i stygną tak więc opisane czasy szybkowarzenia mogą być niewystarczające.

Przechowywanie słoików: zalecana temperatura: 10 - 21 st C. Bezpieczna to nieprzekraczająca 35 st C.

 

Mój angielski to "piąte przez dziesiąte" i mogę gdzieś się mylić dlatego polecam odwiedzenie powyższej strony. Wiele ciekawych informacji np zaskoczyła mnie procedura przygotowania słoików i szybkowaru oraz sposób gotowania w szybkowarze zanim osiągniemy wymagane ciśnienie.

Edytowane przez tomek_z1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469324
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

tomek_z1 - Pomyliłeś procesy to co ty opisujesz to jest pasteryzacja a temperatura 121 C tyczy się zupełnie innego procesu. Poczytaj cały temat i zapoznaj się z wyrobem konserw. To takie moje trzy grosze. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469522
Udostępnij na innych stronach

lesniak niczego nie pomyliłem. To co opisałem to raczej sterylizacja w szybkowarze, pressure canner to też szybkowar. Temperatura ok 116 st C zabija wszystkie bakcyle w szybkowarzonych produktach według USDA (Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) a więc chyba dość poważnej instytucji.

http://nchfp.uga.edu/publications/usda/GUIDE01_HomeCan_rev0715.pdf

 

W poprzednim moim poście jest błąd w linku, musi być bez tej kreski na końcu. Tam jest dużo informacji o różnych sposobach konserwacji żywności, ja skupiłem się na szybkowarzeniu.

 

Żeby była jasność: spora część dostępnych u nas szybkowarów nie osiąga temperatury 121 st C, bo pracuje pod ciśnieniem 0.7 lub 0.8 bar a nie 1 bar.

Edytowane przez tomek_z1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469589
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jako że to Amerykanie są specjalistami w konserwacji żywności w swoich pressure canners, postanowiłem się  zapoznać z tematem u źródeł: http://nchfp.uga.edu/ tujest fajna strona. I tak np:
 

  Ten link nie dziala, ale czy to jest to samo co podales w poscie 78?

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469598
Udostępnij na innych stronach

http://nchfp.uga.edu...Can_rev0715.pdf  W poprzednim moim poście jest błąd w linku, musi być bez tej kreski na końcu

 

 

Ten jest prawidłowy:

 

http://nchfp.uga.edu/publications/usda/GUIDE01_HomeCan_rev0715.pdf

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469599
Udostępnij na innych stronach

...a tu jest eurazja , i nasze instrukcje odnośnie sterylizacji i temperatury zabijania przetrwalników mówią 121....kropka...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469845
Udostępnij na innych stronach

...a tu jest eurazja , i nasze instrukcje odnośnie sterylizacji i temperatury zabijania przetrwalników mówią 121....kropka...

 

I tego się trzymajmy :-) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-469910
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

attachicon.gif005.JPGJa zakupiłem autoklaw niemiecki za śmieszne pieniądze (200 zeta) i od ponad roku w nim wędzę , dopiekam , wekuję . Od tyłu gdzie nie ma grzałek zrobiłem otwór na dymogenerator Rogera . Ustawienie temperatury to bajeczka i największa to 120  a najniższa 20 .  

Mi bardziej przypomina stare suszarki do szkła laboratoryjnego a nie autoklaw

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12074-autoklaw-medyczny/page/4/#findComment-483974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.