Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Otrzymaliśmy, jako forum, w formie wyróżnienia, bardzo ciekawe zadanie do wykonania. Otóż mamy przedstawić swoje propozycje zmian w zakresie całokształtu spraw związanych z technologią i dystrybucją mięsa oraz jego przetworów. 

Sprawa dotyczy zmian prawnych, jakie widzielibyście w zakresie:

- handlu mięsem i jego przetworami,

- produkcją wyrobów z mięsa,

- technologią

- itp.

Dla ułatwienia podam kilka przykładów:

1. Chciałbym, aby produkcja wędlin, wyrobów wędliniarskich i wędzonek została na nowo objęta reżimem naszych polskich, wypróbowanych receptur.  

2. Aby wróciło szkolnictwo zawodowe o kierunku rzeźnik - wędliniarz z programem nauczania opartym o sprawdzone już wzorce z lat ubiegłych.

Itp.

Zapewniam Was, iż temat jest bardzo ważny i będzie wnikliwie obserwowany, a wynikające z niego nasze wnioski i postulaty, posłużą do projektów zmian prawnych w omawianym zakresie.

Zapraszam do przedstawiania propozycji zmian.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/

Ja to bym zaczął od podstaw ,  wbicia do głowy pracownikom podstaw higieny elementarza higieny .Któryś raz pani ekspedientka w którymś  kolejnym sklepie (nawet sieciowe specjalistyczne)  nabiera mi mięso, podroby rękawiczką jednorazową (chyba z nazwy bo nigdy nie widziałem aby zmieniała ) i wydaje pieniądze tą samą rękawiczką po czym znowu tą samą rękawiczką nabiera mięso .Fleja to delikatne określenie . Tak miałem wyrzuty czy psu nie zaszkodzą> Nie wiem czy Ci co kupowali prze demną czy po mnie kupowali też dla psów nie sądzę  .Tak sobie myślę czy ścierą od podłogi nie wyciera półek z mięsem jak klienci nie widzą , dopuszczam taką możliwość. Ale to moim zdaniem (nawyki higieniczne) wynosi się z domu .A my tu mamy mówić o reżimie technologicznym , cyklu szkolenia, normach  .Incjatywa oczywiście cenna.

PS

W tych sklepach już nie kupuje , ale w mojej mieścinie nie ma ich za wiele .Nazwy sklepów (sieci) oczywiście udostępnie dla "Redakcji"

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446447

Bardzo fajny temat. Mam nadzieję, że doprowadzi do konstruktywnej rozmowy i może w przyszłości do zmian na lepsze w naszym prawie.

Już kiedyś coś podobnego chodziło mi po głowie. A dokładnie by w nazwach produktów nie można było wprowadzać konsumenta w błąd.

Kilka przykładów czego bym sobie życzył jako klient sklepu:

- używanie prawidłowych nazw sugerujących z czego jest dany wyrób. Np. polędwica to polędwica i koniec. Może być parzona, sopocka , w ziołach itp.

Niedopuszczalne było by nazywanie polędwicą mielonek lub wyrobów wysokowydajnych. Czyli polędwica ma być z polędwicy i z jednego kawałka mięsa, nie mielone z dodatkami.

To samo tyczy się szynek. Szynka ma być z  mięśnia. Inne odstępstwa to tylko wędliny szynkowe itd.

- Na każdym opakowaniu wędlin powinno być napisane z ilu gram mięsa powstało 100g produktu. Coś na wzór producentów kabanosów. Aby nie było sytuacji, że z kilograma szynki uzyskuje się 2 kg "szyneczki babuni"- bleee.   Może powinno to być normą i opisane jakiś znakiem. Lub dołączone do informacji  koło tabeli kalorii, bo to co raz więcej osób czyta.

- obowiązkowe oznakowanie wyrobów wysokowydajnych. i to jakimś dużym znakiem lub napisem. Coś co wywalczyli producenci sera i teraz na pseudo serach  jest wyraźnie napisane "wyrób seropodobny",

- prawnie określenie co to jest wyrób wędzony:

np. Na wędlinach było by napisane: (lub użyte w nazwie )

Tradycyjnie wędzony - dla wszystkich wędlin powstałych w normalnych wędzarniach opalanych drewnem,

Wędzony dla mięs i kiełbas z przemysłowych wędzarni, gdzie używa się dymogeneratorów, ale jednak wyrób widzi dym przed sprzedażą,

Wędzonkopodobny - dla wyrobów moczonych w dymie wędzarniczym .  Lub ustalić jakiś znak na opakowanie, który sugerował by , że "szynka wędzona z komina"  to tak na prawdę tylko napompowany chemicznie mięsień, który był moczony kilka minut w czymś co wygląda jak smoła.  Można by też nakazać by te wędliny miały w nazwie "o smaku wędzonki " a nie wędzone, bo one wędzone nie były nigdy.

Na razie to tyle co mi przychodzi do głowy, ale temat bardzo ciekawy i rozwojowy pewnie jeszcze nad nim pomyślę.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446452

Jeśli od podstaw, to życzyłbym sobie aby:

- nastrzykiwane lub w jakikolwiek sposób uszlachetnione świeże mięso nie było sprzedawane w sklepach jak mięso, ale tylko i wyłącznie jako mięso przetworzone z podaniem sposobu uszlachetnienia, ilości nastrzyku i rodzaju zastosowanego środka

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446712

Dobry temat. Chciałbym, aby był nakaz informowania o sprzedaży "świeżych" surowców, które były wcześniej mrożone. Sam chciałbym decydować o tym, czy robię wędliny z mrożonych surowców, a ponadto dobrze wiemy, że nie można ponownie zamrażać mięsa bez uprzedniej obróbki termicznej.

Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą...
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446779