Maxell Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2015 Otrzymaliśmy, jako forum, w formie wyróżnienia, bardzo ciekawe zadanie do wykonania. Otóż mamy przedstawić swoje propozycje zmian w zakresie całokształtu spraw związanych z technologią i dystrybucją mięsa oraz jego przetworów. Sprawa dotyczy zmian prawnych, jakie widzielibyście w zakresie:- handlu mięsem i jego przetworami,- produkcją wyrobów z mięsa,- technologią- itp.Dla ułatwienia podam kilka przykładów:1. Chciałbym, aby produkcja wędlin, wyrobów wędliniarskich i wędzonek została na nowo objęta reżimem naszych polskich, wypróbowanych receptur. 2. Aby wróciło szkolnictwo zawodowe o kierunku rzeźnik - wędliniarz z programem nauczania opartym o sprawdzone już wzorce z lat ubiegłych.Itp.Zapewniam Was, iż temat jest bardzo ważny i będzie wnikliwie obserwowany, a wynikające z niego nasze wnioski i postulaty, posłużą do projektów zmian prawnych w omawianym zakresie.Zapraszam do przedstawiania propozycji zmian. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Ja to bym zaczął od podstaw , wbicia do głowy pracownikom podstaw higieny elementarza higieny .Któryś raz pani ekspedientka w którymś kolejnym sklepie (nawet sieciowe specjalistyczne) nabiera mi mięso, podroby rękawiczką jednorazową (chyba z nazwy bo nigdy nie widziałem aby zmieniała ) i wydaje pieniądze tą samą rękawiczką po czym znowu tą samą rękawiczką nabiera mięso .Fleja to delikatne określenie . Tak miałem wyrzuty czy psu nie zaszkodzą> Nie wiem czy Ci co kupowali prze demną czy po mnie kupowali też dla psów nie sądzę .Tak sobie myślę czy ścierą od podłogi nie wyciera półek z mięsem jak klienci nie widzą , dopuszczam taką możliwość. Ale to moim zdaniem (nawyki higieniczne) wynosi się z domu .A my tu mamy mówić o reżimie technologicznym , cyklu szkolenia, normach .Incjatywa oczywiście cenna. PSW tych sklepach już nie kupuje , ale w mojej mieścinie nie ma ich za wiele .Nazwy sklepów (sieci) oczywiście udostępnie dla "Redakcji" Edytowane 23 Września 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2015 Jak ja widzę ,że mam do czynienia z brudasem,pozostawiam na ladzie towar i wychodzę ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2015 Bardzo fajny temat. Mam nadzieję, że doprowadzi do konstruktywnej rozmowy i może w przyszłości do zmian na lepsze w naszym prawie. Już kiedyś coś podobnego chodziło mi po głowie. A dokładnie by w nazwach produktów nie można było wprowadzać konsumenta w błąd. Kilka przykładów czego bym sobie życzył jako klient sklepu: - używanie prawidłowych nazw sugerujących z czego jest dany wyrób. Np. polędwica to polędwica i koniec. Może być parzona, sopocka , w ziołach itp.Niedopuszczalne było by nazywanie polędwicą mielonek lub wyrobów wysokowydajnych. Czyli polędwica ma być z polędwicy i z jednego kawałka mięsa, nie mielone z dodatkami.To samo tyczy się szynek. Szynka ma być z mięśnia. Inne odstępstwa to tylko wędliny szynkowe itd. - Na każdym opakowaniu wędlin powinno być napisane z ilu gram mięsa powstało 100g produktu. Coś na wzór producentów kabanosów. Aby nie było sytuacji, że z kilograma szynki uzyskuje się 2 kg "szyneczki babuni"- bleee. Może powinno to być normą i opisane jakiś znakiem. Lub dołączone do informacji koło tabeli kalorii, bo to co raz więcej osób czyta. - obowiązkowe oznakowanie wyrobów wysokowydajnych. i to jakimś dużym znakiem lub napisem. Coś co wywalczyli producenci sera i teraz na pseudo serach jest wyraźnie napisane "wyrób seropodobny", - prawnie określenie co to jest wyrób wędzony:np. Na wędlinach było by napisane: (lub użyte w nazwie ) Tradycyjnie wędzony - dla wszystkich wędlin powstałych w normalnych wędzarniach opalanych drewnem, Wędzony dla mięs i kiełbas z przemysłowych wędzarni, gdzie używa się dymogeneratorów, ale jednak wyrób widzi dym przed sprzedażą, Wędzonkopodobny - dla wyrobów moczonych w dymie wędzarniczym . Lub ustalić jakiś znak na opakowanie, który sugerował by , że "szynka wędzona z komina" to tak na prawdę tylko napompowany chemicznie mięsień, który był moczony kilka minut w czymś co wygląda jak smoła. Można by też nakazać by te wędliny miały w nazwie "o smaku wędzonki " a nie wędzone, bo one wędzone nie były nigdy. Na razie to tyle co mi przychodzi do głowy, ale temat bardzo ciekawy i rozwojowy pewnie jeszcze nad nim pomyślę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2015 A co tu taka cisz? Temat wydaje się ważny i popotrzebny, a jednak nikt nic nie pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2015 Jeśli od podstaw, to życzyłbym sobie aby: - nastrzykiwane lub w jakikolwiek sposób uszlachetnione świeże mięso nie było sprzedawane w sklepach jak mięso, ale tylko i wyłącznie jako mięso przetworzone z podaniem sposobu uszlachetnienia, ilości nastrzyku i rodzaju zastosowanego środka Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2015 Dobry temat. Chciałbym, aby był nakaz informowania o sprzedaży "świeżych" surowców, które były wcześniej mrożone. Sam chciałbym decydować o tym, czy robię wędliny z mrożonych surowców, a ponadto dobrze wiemy, że nie można ponownie zamrażać mięsa bez uprzedniej obróbki termicznej. Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12077-nasze-propozycje-odno%C5%9Bnie-zmian/#findComment-446779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.