Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

       Znajomy doradził mi żeby nie kroić mięsa na 3-4 cm kawałki do peklowania tylko zmielić odrazu  mięso na właściwie dobranych sitkach i wtedy zapeklować razem z przyprawami. Drugiego dnia mieso nabija w jelita i osusza na kijach,a trzeciego dnia wędzi.

I co wy na to?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12084-przyspieszony-proces-wyrabiania-kie%C5%82bas/
Udostępnij na innych stronach

To jest metoda stosowana od lat w przemyśle z tym, że nie radzę do rozdrobnionego mięsa podczas peklowania dodawać przypraw. Mięso wymieszać jedynie z peklosolą, ubić i pozostawić w chłodnym miejscu. Ta metoda przyspiesza peklowanie śr. o 1 dobę, (kosztem pogorszenia smaku mięsa).

Przyprawy zawsze dodajemy podczas mieszania farszu bezpośrednio przed nadziewaniem.


Oczywiście podczas peklowania, każdy rodzaj mięsa pakujemy do osobnego naczynia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12084-przyspieszony-proces-wyrabiania-kie%C5%82bas/#findComment-446668
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znajomy doradził mi żeby nie kroić mięsa na 3-4 cm kawałki do peklowania tylko zmielić odrazu mięso na właściwie dobranych sitkach i wtedy zapeklować razem z przyprawami. Drugiego dnia mieso nabija w jelita i osusza na kijach,a trzeciego dnia wędzi. I co wy na to?

Gdzie twój znajomy przetrzymuje napełnione farszem osłonki przez 24 godz.?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12084-przyspieszony-proces-wyrabiania-kie%C5%82bas/#findComment-446753
Udostępnij na innych stronach

Długo także. Osadzanie cienkiej kiełbasy to max. 3 godz.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12084-przyspieszony-proces-wyrabiania-kie%C5%82bas/#findComment-446789
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.