lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2015 Dziś zacząłem: Parametry podaje jak wyszło 1. 0,6 kg łopatki wołowej2. 2,6 kg karkówki3. 0,9 kg szynki myszki Do peklowania - sól mieszanka soli peklującej i zwykłej - razem na tą ilość 100 gr (proporcje ok 35/65 - nie chciało mi się liczyć dokładnie) Wywar z przypraw - 3 ząbki czosnku (praska), łyżeczka białej gorczycy, 3 papryczki pepperoni (suszone), kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela, łyżeczka cząbru, malutka łyżeczka kminu rzymskiego (jak kto lubi) - ok 0,5 wywaru (ostudzony, schłodzony w lodówce do 5 stopni). Pozostałe przyprawy - duża łyżka majeranku, tyle samo ziół prowansalskich, mała łyżeczka gorczycy białej, mała łyżeczka kolendry (ziarna), kilka ziaren pieprzu czarnego (zmielone na proszek). Pozostałe przyprawy - pieprz czarny ziarnisty, utłuczony na grubo w moździerzu. Robimy farsz: 1. łopatka mielona 2 razy na sitku 2mm, dodany schłodzony wywar, wymieszane do jednolitej kleistej substancji2. okrawki z karkówki (kawałki mięsa z błonkami, tłuszczem itp.) mielone 2 razy na sitku 4 mm3. pozostała część karkówki mielona 1 raz na sitku 8 mm4. Szynka myszka pokrojona w kostkę ok 2x2 cm Wszystko razem wymieszane przyprawy dodane poza grubym pieprzem. Dodatek zimnej wody w czasie wyrabiania - tyle jak to mówią ile weźmie - do uzyskania kleistości. Chłodzenie w lodówce (5 stopni) 24 h. Jutro dodam grubego pieprzu i będę nadziewał. Potem znowu do lodówki na 24 h. Dam znać jak idzie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2015 Peklujemy na sucho, przyprawy i inne buliony dodajemy przed nadziewaniem. Dlaczego robisz inaczej?Mielimy również przed nadziewaniem.Będziesz parzyć kiełbasę czy piec? Ponad 24 g soli na kg przy pieczeniu będzie mocno slone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2015 Zawsze tak robiłem i wychodziło.Parzę. Ilość soli zmniejszyłem w porównaniu z moim poprzednim razem, bo niektórzy twierdzili, że troszkę słone, ale jak dla mnie było ok (poprzednio dawałem 30 gr na kilo. Skończę produkcję w niedzielę, to wrzucę foty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2015 Jutro dodam grubego pieprzu i będę nadziewał Obawiam sie ze przy taaaakiej ilosci i rodzajach przypraw, kielbacha bedzie niezjadliwa. Sama kolendra to max. 0,5 - 0,7 grama na 1 kg. a Ty podales jej mala lyzeczke..A dlaczego pieprzu nie dodales odrazu, no i w jakie oslonki bedziesz nadziewal farsz..?Jestem naprawde ciekaw co z tego wyjdzie wiec zycze powodzenia.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449091 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2015 Zawsze tak robiłem i wychodziło.Nie twierdzę, że nie wyjdzie ale jesteśmy tu po to, żeby uczyć się prawidłowego procesu produkcji, przynajmniej większość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2015 Eksperymentowanie nie zaszkodzi, bo w końcu (nie podważając uznanych sposobów) jakoś do tych metod (obecnie uznawanych za prawidłowe) się doszło w drodze eksperymentów.Bo co znaczy prawidłowy ? Przez wieki uznawana była fizyka jakaś tam, botem Newton, potem Einstein - do czasu aż ktoś odkryje coś nowego Ale skoro mamy się trzymać prawidłowych metod - proszę nie stosować tej metody. Tylko oczywiście najpierw peklować, potem rozdrabniać, mieszać, przyprawiać itd. Gretom - już tak dawałem i dla mnie (oraz rodziny, kolegów itd. było OK). Jelita wieprzowe, 30-32 mm. A pieprzu nie dałem od razu bo .... zapomniałem Ale i tak po napełnieniu będzie jeszcze 24 h w lodówce A tak jeszcze w kwestii prawidłowych metod - w poradniku dla początkujących jest podobnie w dziale kiełbas trwałych i półtrwałych w temacie "kiełbasa swojska" dodanym przez administratora. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Października 2015 Jeśli można, mięso na kiełbachę peklujemy na sucho - 20 g/kg peklosoli. Twoja będzie za słona. Po co ma się osadzać aż 24 godziny? Co do przypraw - jest OK. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Października 2015 No tak - jak wyszło - ja wyrobu wędlinki w tej formie nie polecam początkującym i nikomu zresztą, soli - jak do salami, przyprawy, powiadają - każdy robi jak lubi, ale ilość i ilość to masakra jakaś, rozdrobnienie surowca - nieciekawe, dobór surowca - będzie niezła zważywszy, że wywaru 0,5 litra i jeszcze dodatek zimnej wody ile weźmie.... Tak - to prawdziwy eksperyment.... gratuluję pomysłowości i czekam na fotę gotowego wyrobu, smaku niestety nie w stanie sobie wyobrazić..... Prawdziwa swojska kiełbasa..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Października 2015 Bardzo egzotyczna musi być z taką ilością przypraw Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Października 2015 Poprzednio dawałem 3 gramy i dla mnie była OK, ale niektórzy konsumenci stwierdzili, że ciut za słona, więc teraz dałem mniej - wychodzi, że 2,2 dla samego mięsa i 2 gr dla mieszanki Może jak podeschnie faktycznie będzie ciut słonawa, ale nigdy nie miała szans na podeschnięcie zbyt długo. Generalnie - w kwestii ilości soli, przypraw itp.Jeśli przypraw dałem za dużo, czy za dużo soli to uważam, że stali bywalcy powinni złożyć wniosek do administratora o zmianę przepisów w dziale dla poczatkujących: np. kiełbasa polska wieprzowa (proporcje podane na kilogram) - sól - 3 gr, przyprawy - 3-4 gr pieprzu czarnego, 2 gr majeranku, ząbek czosnku; np. kiełbasa swojska - ilość przypraw na 5,5 kg wsadu - 15 gr pieprzu, 15 gr ziela angielskiego, 12-15 ząbków czosnku..... W porównaniu z przepisami dla poczatkujących moja powinna być niedosolona i słabo przyprawiona chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Poprzednio dawałem 3 gramy soli???np. kiełbasa polska wieprzowa W kiełbasie tej podane jest 30 g soli na 2 kg mięsa plus saletra 4 g (choć pewnie to za dużo) to wychodzi 17g na kg, czyli raczej mało słona 3-4 g pieprzu na 2 kg, więc 1,5-2g na kg, to normalnie. Edytowane 9 Października 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 9 Października 2015 Przepraszam, już się poprawiam - oczywiście 30 gram. I w przepisie na kiełbasę polską wieprzową też jest 30 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) I w przepisie na kiełbasę polską wieprzową też jest 30 Czytaj post wyżej. No i oczywiście czytaj dokladnie przepisy, wtedy pójdzie jak należy. Poza tym to są przepisy autorskie. Trzeba mieć tego świadomość. Przeczytaj akademię DZIADKA. Edytowane 9 Października 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 10 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Października 2015 To ja przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-449344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Października 2015 To ja przepraszam.Hej.. Jak Twoja kielbasa..? Zyjesz.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-450865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Października 2015 Hej.. Jak Twoja kielbasa..? Zyjesz.? Może ją zjadł. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12136-kielbasa-swojska-bo-sam-robie/#findComment-450908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.