Switala18 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Października 2015 WitamJestem nowy na forum. Wędzić zacząłem w tym tygodniu. Wędzarnię wykombinowałem na szybko z mniejszej beczki do której wstawiłem tortownicę z zrębkami a pod beczką rozpaliłem ogień. Tą metodą zrobiłem parowki (własnej roboty)i białą surową uwędziłem.Wszystko wyszło super.☺ Myślę nad rozwinięciem tej produkcji ale mam jedno pytanie które mnie nurtuje.Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego. Zastanawiam się nad generatorem dymu. Jak wygląda tu temat temperatury i czas wędzenia.Za pomoc z góry dziękuję Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Października 2015 Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego Wędzenie zimne, ciepłe czy gorące zależy od rodzaju wyrobu, a kanał to rzecz zbędna i niepotrzebna.... nawet przy zimnym wędzeniu... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Października 2015 Najlepiej z dymogeneratorem, ale to co nieco kosztuje. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Października 2015 Najlepiej z dymogeneratorem, ale to co nieco kosztuje. Dymogenerator rzecz zbędna, jego brak nic nie kosztuje... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Października 2015 Chodziło mi o to, że łatwiej opanować parametry Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Października 2015 Przy moim pierwszym wędzeniu cały czas musiałem pilnować temperatury i cały proces odbywał się w temperaturze ok 47-60 stopni. Ciężko było utrzymać temperaturę. Dymogenerator czy kanał wszystko kosztuje. Przy kanale wydaje mi się że uzyskamy szybciej temperaturę 40-50 stopni niż w opcji Dymogeneratora.Stąd też moje pytanie gdzie temperatura będzie stabilniejsza i jak wygląda temat wygrzewania w tych metodach. Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450872 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Zawsze na początku jest trudno. Ale przy bezpośrednim palenisku ważne są rozdrobnienie drewna. Musisz mieć do dyspozycji grube szczapy , potem coraz drobniejsze drewno , aż dojdziesz do zrębków, wór z grubościówki i trocin oraz różna ich wilgotność. Teraz tylko odpowiednia kombinacja i wszystko zacznie wychodzić, szczególnie przy 10 wędzeniu.Pozdrawiam zwolennik bezpośredniego paleniska. Ponadto wskazana jest praktyka u doświadczonego członka naszej grupy. Edytowane 18 Października 2015 przez Kazik55 Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Października 2015 Najszybciej temperaturę uzyskasz przy palenisku bezpośrednim a utrzymanie jej w ryzach to kwestia odpowiednoego palenia. Dymogenerator nie daje temperatury tylko dym dodatkowo potrzebujesz czegoś co da temperaturę np grzałki Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Października 2015 Czyli metodę bym miał - bezpośrednio. Planował bym to tak że pod beczką rozpalić brykiet i położyć blachę z zrębkami. W beczce od spodu albo wyciąć otwór albo ponawiercać (zrobić sito) i w ten sposób wędzić. Szybki i prosty sposób tylko czy według was będzie to działało. Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2015 Jak masz dymogenerator i grzałki (koszt min. ok. 600 zł) masz kontrolę nad temperaturą bez pilnowania. Ustawiasz 30°C masz 30°C, ustawiasz 52°C masz 52°C. Przy paleniu w palenisku pilnujesz ognia i temperatury cały czas (albo udajesz, że nie musisz jej pilnować ). Niektórzy mają takie szczęście, że po pewnym czasie uczą się swojej wędzarni i podobno nie muszą tego pilnować (maja ostania słonina spłynęła cała bo nie trzeba było już pilnować temperatury bo kolega się nauczył ) Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Października 2015 Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego. Zastanawiam się nad generatorem dymu. Jak wygląda tu temat temperatury i czas wędzenia. Jeśli ma być to wędzarnia z beczki i bez kanału to przy palenisku bezpośrednim zapomnij o zimnym wędzeniu chyba ,że zimą i to przy bardzo niskiej temperaturze.Czytam, że są tu miszczowie co to potrafią, ale nie wierz w bajki.Miałem dwie beczki i to z kanałem i też na zimno wędziło się ciężko a szczególnie jak temperatura nie sprzyjała.Oni wędzarni z beczki nie mają i zapomnieli wspomnieć , że takie rzeczy o ile w ogóle u nich się udają to tylko zimową porą.Do wędzenia zimnego np. łososia ja potrzebuję temp. 17º -18º C co jest nie do uzyskania w beczce i z paleniskiem bezpośrednim i jeśli chcesz mieć wędzarnię w zasadzie samoobsługową, uniwersalną do wędzenia zimnego i gorącego to zastosuj dymogenerator i grzałki.Są tu na stronie konstrukcje ładnych wędzarni z beczki to możesz sobie dobrać tak konstrukcję, że nawet beczka będzie ładnie się prezentować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Października 2015 Arku czy mógłbyś podesłać link do takiego rozwiązania.Szukam mobilnego rozwiązania żeby móc ustawić ja wszędzie. Czy jest jakiś sposób na wykonanie grzałki samemu lub z odzysku tak jak można wykonać DG.Co sądzicie o moim pomyśle na szybką małą wędzarnię (brykiet zrębki beczka z otworem na dnie) Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Października 2015 Arku czy mógłbyś podesłać link do takiego rozwiązania.Szukam mobilnego rozwiązania żeby móc ustawić ja wszędzie. Czy jest jakiś sposób na wykonanie grzałki samemu lub z odzysku tak jak można wykonać DG. Mobilna beczka to prosta konstrukcja.Zamontuj na dnie grzałkę od grilla ( nie kombinuj z tańszymi grzałkami) 2000 wat, nad nią daj deflektor.Z boku na dnie wywierć otwór na rurkę dymową od generatora i po sprawie .Dymogenerator zrób bez rusztu.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11569-w%C4%99dzarni-dymogenerator-davido31/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Switala18 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Października 2015 co sądzicie o takim DG Cytuj Moja wędzarnia https://youtu.be/7B4q8_AgqA4 Mój kanał na YouTube https://www.youtube.com/channel/UCpXo78oYFA4hsBwVAJwuw2w Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.