Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem nowy na forum. Wędzić zacząłem w tym tygodniu. Wędzarnię wykombinowałem na szybko z mniejszej beczki do której wstawiłem tortownicę z zrębkami a pod beczką rozpaliłem ogień. Tą metodą zrobiłem parowki (własnej roboty)i białą surową uwędziłem.Wszystko wyszło super.☺

Myślę nad rozwinięciem tej produkcji ale mam jedno pytanie które mnie nurtuje.

Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego. Zastanawiam się nad generatorem dymu. Jak wygląda tu temat temperatury i czas wędzenia.

Za pomoc z góry dziękuję

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego

Wędzenie zimne, ciepłe czy gorące zależy od rodzaju wyrobu, a kanał to rzecz zbędna i niepotrzebna.... nawet przy zimnym wędzeniu... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450853
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej z dymogeneratorem, ale to co nieco kosztuje.

Dymogenerator rzecz zbędna, jego brak nic nie kosztuje... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450860
Udostępnij na innych stronach

Przy moim pierwszym wędzeniu cały czas musiałem pilnować temperatury i cały proces odbywał się w temperaturze ok 47-60 stopni. Ciężko było utrzymać temperaturę.

Dymogenerator czy kanał wszystko kosztuje. Przy kanale wydaje mi się że uzyskamy szybciej temperaturę 40-50 stopni niż w opcji Dymogeneratora.

Stąd też moje pytanie gdzie temperatura będzie stabilniejsza i jak wygląda temat wygrzewania w tych metodach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450872
Udostępnij na innych stronach

Zawsze na początku jest trudno. Ale przy bezpośrednim palenisku ważne są rozdrobnienie drewna. Musisz mieć do dyspozycji grube szczapy , potem coraz drobniejsze drewno , aż dojdziesz do zrębków, wór z grubościówki i trocin oraz różna ich wilgotność. Teraz tylko odpowiednia kombinacja i wszystko zacznie wychodzić, szczególnie przy 10 wędzeniu.Pozdrawiam zwolennik bezpośredniego paleniska. Ponadto wskazana jest praktyka u doświadczonego członka naszej grupy.

Edytowane przez Kazik55
www.ratownicy.org
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450874
Udostępnij na innych stronach

Najszybciej temperaturę uzyskasz przy palenisku bezpośrednim a utrzymanie jej w ryzach to kwestia odpowiednoego palenia. Dymogenerator nie daje temperatury tylko dym dodatkowo potrzebujesz czegoś co da temperaturę np grzałki ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450875
Udostępnij na innych stronach

Czyli metodę bym miał - bezpośrednio. Planował bym to tak że pod beczką rozpalić brykiet i położyć blachę z zrębkami. W beczce od spodu albo wyciąć otwór albo ponawiercać (zrobić sito) i w ten sposób wędzić. Szybki i prosty sposób tylko czy według was będzie to działało.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450877
Udostępnij na innych stronach

Jak masz dymogenerator i grzałki (koszt min. ok. 600 zł) masz kontrolę nad temperaturą bez pilnowania. Ustawiasz 30°C masz 30°C, ustawiasz 52°C masz 52°C. Przy paleniu w palenisku pilnujesz ognia i temperatury cały czas (albo udajesz, że nie musisz :) jej pilnować ). Niektórzy mają takie szczęście, że po pewnym czasie uczą się swojej wędzarni i podobno nie muszą tego pilnować (maja ostania słonina spłynęła cała bo nie trzeba było już pilnować temperatury bo kolega się nauczył  :D)

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi o metodę wędzenia ciepła czy zimna. Nie mam wiele miejsca na działce i nie chcę kopać kanału dymnego. Zastanawiam się nad generatorem dymu. Jak wygląda tu temat temperatury i czas wędzenia.

 

Jeśli ma być to wędzarnia z beczki i bez kanału to przy palenisku bezpośrednim zapomnij o zimnym wędzeniu chyba ,że zimą i to przy bardzo niskiej temperaturze.Czytam, że są tu miszczowie co to potrafią, ale nie wierz w bajki.Miałem dwie beczki i to z kanałem i też na zimno wędziło się ciężko a szczególnie jak temperatura nie sprzyjała.Oni wędzarni z beczki nie mają i zapomnieli wspomnieć , że takie rzeczy o ile w ogóle u nich się udają to tylko zimową porą.Do wędzenia zimnego np. łososia ja potrzebuję temp. 17º -18º C co jest nie do uzyskania w beczce i z paleniskiem bezpośrednim i jeśli chcesz mieć wędzarnię w zasadzie samoobsługową, uniwersalną do wędzenia zimnego i gorącego to zastosuj dymogenerator i grzałki.Są tu na stronie konstrukcje ładnych wędzarni z beczki to możesz sobie dobrać tak konstrukcję, że nawet beczka będzie ładnie się prezentować.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450892
Udostępnij na innych stronach

Arku czy mógłbyś podesłać link do takiego rozwiązania.Szukam mobilnego rozwiązania żeby móc ustawić ja wszędzie. Czy jest jakiś sposób na wykonanie grzałki samemu lub z odzysku tak jak można wykonać DG.

Co sądzicie o moim pomyśle na szybką małą wędzarnię (brykiet zrębki beczka z otworem na dnie)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450906
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arku czy mógłbyś podesłać link do takiego rozwiązania.Szukam mobilnego rozwiązania żeby móc ustawić ja wszędzie. Czy jest jakiś sposób na wykonanie grzałki samemu lub z odzysku tak jak można wykonać DG.

 

Mobilna beczka to prosta konstrukcja.Zamontuj na dnie grzałkę od grilla ( nie kombinuj z tańszymi grzałkami) 2000 wat, nad nią daj deflektor.Z boku na dnie wywierć otwór na rurkę dymową od generatora i po sprawie .Dymogenerator zrób bez rusztu.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11569-w%C4%99dzarni-dymogenerator-davido31/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450952
Udostępnij na innych stronach

co sądzicie o takim DG

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12168-jaki-rodzaj-w%C4%99dzenia-wybra%C4%87/#findComment-450974
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.