Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, bardzo smakuje mi JAMON szynka Hiszpańska, chciałbym więc zrobić KUMPIAK znalazłem taki oto przepis, czy jest on jak najbardziej wporządku? 

 

Etap I

 

nacieranie:

 

Schłodzona do temperatury 0-4 stopni surowa szynka wieprzowa, pochodząca z dojrzałej sztuki jest nacierana ziołami, pieprzem, czosnkiem i zasypana solą kamienną w drewnianej skrzyni.

 

Etap II

 

solenie:

 

Czas zasalania 2 tygodnie, dla cięższej sztuki 3 tygodnie. W czasie zasalania mięso należy kilkakrotnie przewracać i nacierać solą.

 

Etap III

 

płukanie:

 

Po zasoleniu obmyć z nadmiaru soli w roztworze solanki 10 proc..

 

Etap IV

 

dojrzewanie:

 

Zawiesić do dojrzewania w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Temperatura w pierwszych dwóch miesiącach dojrzewania powinna wynosić około 6 - 8 stopni, w następnych dwóch - 14 stopni. Te warunki najłatwiej jest osiągnąć w okresie od późnej jesieni do wiosny. Ważne: Proces musi być pod ciągłą kontrolą - w przypadku zbyt szybkiego wysuszania należy podnieść wilgotność w pomieszczeniu. Temperatura powietrza w końcowej fazie nie powinna przekraczać 16 stopni. Po minimum półrocznym dojrzewaniu kumpiak nadaje się do jedzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/
Udostępnij na innych stronach

Witaj Szejker :) 

temat o kumpiaku już jest i, głównie dzięki wkładowi Darino, można na podstawie informacji tam zawartych wykonać tą wędlinę :) 

http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1705-kumpiak-darino-historia-i-aktualnosci

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/

Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/#findComment-459148
Udostępnij na innych stronach

Kolega dobrze radzi poczytaj wątek Darino bo to co opisałeś to mglisty zarys wyrobu ... w naszych warunkach skazany na porażkę ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/#findComment-459171
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.