szejker1988 Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Listopada 2015 Witam, bardzo smakuje mi JAMON szynka Hiszpańska, chciałbym więc zrobić KUMPIAK znalazłem taki oto przepis, czy jest on jak najbardziej wporządku? Etap I nacieranie: Schłodzona do temperatury 0-4 stopni surowa szynka wieprzowa, pochodząca z dojrzałej sztuki jest nacierana ziołami, pieprzem, czosnkiem i zasypana solą kamienną w drewnianej skrzyni. Etap II solenie: Czas zasalania 2 tygodnie, dla cięższej sztuki 3 tygodnie. W czasie zasalania mięso należy kilkakrotnie przewracać i nacierać solą. Etap III płukanie: Po zasoleniu obmyć z nadmiaru soli w roztworze solanki 10 proc.. Etap IV dojrzewanie: Zawiesić do dojrzewania w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu. Temperatura w pierwszych dwóch miesiącach dojrzewania powinna wynosić około 6 - 8 stopni, w następnych dwóch - 14 stopni. Te warunki najłatwiej jest osiągnąć w okresie od późnej jesieni do wiosny. Ważne: Proces musi być pod ciągłą kontrolą - w przypadku zbyt szybkiego wysuszania należy podnieść wilgotność w pomieszczeniu. Temperatura powietrza w końcowej fazie nie powinna przekraczać 16 stopni. Po minimum półrocznym dojrzewaniu kumpiak nadaje się do jedzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2015 Witaj Szejker temat o kumpiaku już jest i, głównie dzięki wkładowi Darino, można na podstawie informacji tam zawartych wykonać tą wędlinę http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/1705-kumpiak-darino-historia-i-aktualnoscihttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/564-kumpiak/Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/#findComment-459148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2015 Kolega dobrze radzi poczytaj wątek Darino bo to co opisałeś to mglisty zarys wyrobu ... w naszych warunkach skazany na porażkę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12334-kumpiak/#findComment-459171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.