Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

jak zrobić galaretkę w kiełbasie wiejskiej, z czego zrobić ten wywar rosół??
Najprościej. Posiadać mięso o niskim pH, ponadto w czasie mieszania mięsa wlewać gorący wywar z gotowania kości.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-461873
Udostępnij na innych stronach

Galaretka w kiełbasie to "domena" kiełbas wiejskich kruchych, podpiekanych, wędzonych przeważnie na czarno a nie  szynkowej o której piszesz ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-461939
Udostępnij na innych stronach

 

jak zrobić galaretkę w kiełbasie wiejskiej, z czego zrobić ten wywar rosół??
Najprościej. Posiadać mięso o niskim pH, ponadto w czasie mieszania mięsa wlewać gorący wywar z gotowania kości.

 

A z jakich kości wieprzowych , wołowych, możecie coś więcej napisać, np. na 10kg. mięsa ile wywaru.

Edytowane przez dudi43
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-462931
Udostępnij na innych stronach

Wywar z kości można zastąpić wywarem z gotowanych surowców na kaszankę lub salceson. Kości mogą być wieprzowe lub wołowe.

 

A z jakich kości wieprzowych , wołowych, możecie coś więcej napisać, np. na 10kg. mięsa ile wywaru.
Kości karkowe, schabowe. Ważne by wywar posiadał esencjonalność, czyli powinien tworzyć po wystudzeniu galaretkę.

Ilość wywaru to, 1-2 litrów w zależności od wiążących właściwości mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463245
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakie te kości i ile??

Układasz je ciasno w garnku i zalewasz wodą w takiej ilości, żeby zaledwie je przykryła.

Mięso obrane w wygotowanych kości dodaje się do salcesonu/kaszanki/pasztetowej.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463252
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich.

Robilem w sobotę kiełbasę (drugi raz w życiu) i galaretka powstała mimowolnie. Nie do końca wiem dlaczego. Wody dolałem mniej niz w przepisie Dziadka (250ml/10kg miesa)  ja dalem tyle na 12kg i wchłoneła sie błyskawicznie. Przy wyrabianiu miałem wrażenie, że jest wody za mało. Wędziłem 3 godziny z przyczyn niezależnych ale też z powodu galaretki bo szybko wypłyneła i w tych miejscach (na dole) kielbasa byla blada. Mięso w kiełbasie absolutnie nie jest wodniste. Na pewno mieszanka była długo wyrabiana a i kiełbasa nie jest pieczona ( o ile wierzyć termometrowi).

Moi rodzice robią kiełbasy od lat i tę galaretke robią specjalnie dodając zamiast wody rodzaj rosołu z gorszych części mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-464372
Udostępnij na innych stronach

u mnie sprawa wygladala tak 10kg miesa i ok litr wywaru z kosci potem dolalem wody ok 2 litry i wszystko szlak trafił kiełbasa mokra a w niektórych miejscach pusta robilem kielbase trzeci raz i za pierwszym i drugim byla super teraz z woda napewno przesadzilem 

Edytowane przez adrianx7
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-465113
Udostępnij na innych stronach

 

 

u mnie sprawa wygladala tak 10kg miesa i ok litr wywaru z kosci potem dolalem wody ok 2 litry i wszystko szlak trafił kiełbasa mokra a w niektórych miejscach pusta

 

W sumie 30% wody , stanowczo za dużo :facepalm: , dajemy 6-10 %

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-465123
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dodać sporo rosołu :) 

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-478645
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.