adrianx7 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Grudnia 2015 witam wszystkich mam takie pytanie: jak zrobić galaretkę w kiełbasie wiejskiej, z czego zrobić ten wywar rosół?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Grudnia 2015 jak zrobić galaretkę w kiełbasie wiejskiej, z czego zrobić ten wywar rosół?? Najprościej. Posiadać mięso o niskim pH, ponadto w czasie mieszania mięsa wlewać gorący wywar z gotowania kości. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-461873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wielebny67 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Sorry podepne się pod temat przy powiecmy ala szynkowej parzonej w oslonce barierowej ile żelatyny na kg? Przepraszam autora za smiecenie :-( Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-461876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Galaretka w kiełbasie to "domena" kiełbas wiejskich kruchych, podpiekanych, wędzonych przeważnie na czarno a nie szynkowej o której piszesz Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-461939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi43 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) jak zrobić galaretkę w kiełbasie wiejskiej, z czego zrobić ten wywar rosół??Najprościej. Posiadać mięso o niskim pH, ponadto w czasie mieszania mięsa wlewać gorący wywar z gotowania kości. A z jakich kości wieprzowych , wołowych, możecie coś więcej napisać, np. na 10kg. mięsa ile wywaru. Edytowane 14 Grudnia 2015 przez dudi43 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-462931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2015 o własnie jakie te kości i ile?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Wywar z kości można zastąpić wywarem z gotowanych surowców na kaszankę lub salceson. Kości mogą być wieprzowe lub wołowe. A z jakich kości wieprzowych , wołowych, możecie coś więcej napisać, np. na 10kg. mięsa ile wywaru. Kości karkowe, schabowe. Ważne by wywar posiadał esencjonalność, czyli powinien tworzyć po wystudzeniu galaretkę.Ilość wywaru to, 1-2 litrów w zależności od wiążących właściwości mięsa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Grudnia 2015 jakie te kości i ile?? Układasz je ciasno w garnku i zalewasz wodą w takiej ilości, żeby zaledwie je przykryła.Mięso obrane w wygotowanych kości dodaje się do salcesonu/kaszanki/pasztetowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Grudnia 2015 OK dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudi43 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-463365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
upadły_mnich Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2015 Witam wszystkich.Robilem w sobotę kiełbasę (drugi raz w życiu) i galaretka powstała mimowolnie. Nie do końca wiem dlaczego. Wody dolałem mniej niz w przepisie Dziadka (250ml/10kg miesa) ja dalem tyle na 12kg i wchłoneła sie błyskawicznie. Przy wyrabianiu miałem wrażenie, że jest wody za mało. Wędziłem 3 godziny z przyczyn niezależnych ale też z powodu galaretki bo szybko wypłyneła i w tych miejscach (na dole) kielbasa byla blada. Mięso w kiełbasie absolutnie nie jest wodniste. Na pewno mieszanka była długo wyrabiana a i kiełbasa nie jest pieczona ( o ile wierzyć termometrowi).Moi rodzice robią kiełbasy od lat i tę galaretke robią specjalnie dodając zamiast wody rodzaj rosołu z gorszych części mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-464372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrianx7 Opublikowano 26 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Grudnia 2015 (edytowane) u mnie sprawa wygladala tak 10kg miesa i ok litr wywaru z kosci potem dolalem wody ok 2 litry i wszystko szlak trafił kiełbasa mokra a w niektórych miejscach pusta robilem kielbase trzeci raz i za pierwszym i drugim byla super teraz z woda napewno przesadzilem Edytowane 26 Grudnia 2015 przez adrianx7 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-465113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 26 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Grudnia 2015 u mnie sprawa wygladala tak 10kg miesa i ok litr wywaru z kosci potem dolalem wody ok 2 litry i wszystko szlak trafił kiełbasa mokra a w niektórych miejscach pusta W sumie 30% wody , stanowczo za dużo , dajemy 6-10 % Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-465123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 27 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2015 Bagno podal Ci ilosc cieczy calkowitej w farszu, miales poprostu zastapic wode z receptury goracym wywarem w ilosci 1-2l na 10kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-465150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolek8 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Lutego 2016 Jak zrobic kielbase z galaretka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-478643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Lutego 2016 Dodać sporo rosołu Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12397-kie%C5%82basa-z-galaretk%C4%85/#findComment-478645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.