Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynka krucha i zielona w środku, aromatyczna z wyczuwalnym czosnkiem, po prostu smak który pamiętam od dzieciństwa. Tak zapamiętałem szynkę którą robił mój wujek dawno dawno temu i przez ponad 30 lat nie jadłem już takiej. Teraz sam robie i jest soczysta i różowa w środku, ale to nie ten smak. Jak to było robione?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/
Udostępnij na innych stronach

Zieleń ma różne odcienie . Może to było robione na samej soli ??????  Albo dawał za mało saletry?????   Albo była  źle zrobiona ale nikt sraczki nie dostał ????

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463010
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie smak i zapach były super. Szynka miękka i krucha. Nie wiem czy była peklowana bo to było 30 lat temu i nie wiem jakie były metody. Co do koloru to może bardziej podchodził pod brąz ale miał w środku takie zielonkawe kolorowe i błyszczące miejsca. Tak to zapamiętałem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463012
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem czy była peklowana bo to było 30 lat temu

 

Jeżeli mięsień szynki będzie za krótko peklowany i bez nastrzyku  to  szynka może mieć po pobróbce w środku inne wybarwienie niż różowe .

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463013
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Szynka zapewne była za krótko peklowana i to bez nastrzyku.... "wujek się śpieszył" albo nie było gdzie w odpowiedni sposób mięsa peklować... dodatkowo zapewne chciał ją bardziej zakonserwować więc była "mocno brązowa" czyli mocno wędzona...  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463014
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szynka krucha
  A do tego jeszcze prze...parzona... żeby nie powiedzieć ''wygotowana''...  :rolleyes:  Tez taką jadłam ze 20 lat temu w okolicach Białego stoku . Pozdrawiam :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463043
Udostępnij na innych stronach

Koledze chyba chodzi o takie zjawisko, jakie często się przy polędwicy spotyka - tzn tak opalizuje fajnie różnymi kolorami, ale głównie jakby zielonym.. 

 

 

zielonkawe kolorowe i błyszczące miejsca

niedawno gdzieś widziałem to... i to jest przepiękne  :) oo chyba wiem 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=454927

ale czy to zielony kolorek czy żółty, czy tęczowy.. nie wiem.. rozróżniam tylko 3 kolory   :laugh:  ;)

 

aaalbo abstrahując od piękna i wysokiego poziomu.. wada wędzonki http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowaniaPozdrawiam

3. Pozielenienie, zielona barwa na przekroju, zielone miejsca wewnątrz produktu: 

" Surowiec: przetwarzanie surowca silnie zanieczyszczonego mikrobiologicznie, niehigieniczny ubój lub niedostateczna higiena podczas rozbioru, wykrawania i przechowywania mięsa; silne zanieczyszczenie drobnoustrojami wywołującymi rozkład barwników lub wywołującymi pozielenienie, 
" Dodatki: zbyt niska zawartość soli, 
" Technologia produkcji: masowanie w zbyt wysokiej temperaturze (drobnoustroje rozkładające barwniki mogą się łatwo namnażać podczas masowania); masowanie i inny sprzęt niedostatecznie myte i dezynfekowane; nie dezynfekowany i nie myty pozostały sprzęt masarski, zbyt szybkie masowanie bez próżni, dużo wbitego powietrza, pozielenienie, poszarzenie, 
" Wędzenie/parzenie: niedostateczna obróbka termiczna, zbyt niska temperatura wewnątrz produktu, namnażanie się nie zniszczonych drobnoustrojów, prowadzące do pozielenienia, 


" Przechowywanie: zbyt wysoka temperatura i/lub zbyt wysoka wilgotność powietrza w miejscu przechowywania (magazynowania), 

Edytowane przez PanBoczek

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463086
Udostępnij na innych stronach

Oj tam wszyscy piszą o tym że coś nie tak a mi się wydaje że po prostu może inna metoda.

 

 

Wszyscy wiedzą z doświadczenia a Tobie jak słusznie zauważyłeś wydaje się :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12424-szynka-zielona-w-%C5%9Brodku/#findComment-463264
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.