Nikoś Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Witam nie wiem może ktoś juz pisał o tym możliwe ,że przeoczyłem bo nie spotkałem się z tym na forum , a mianowicie w naszych okolicach na drugi dzień na śniadanie gotowało się zupę zwaną kiszczanką a konkretnie to tak , w kotle w którym gotowało się mięska na salceson i kaszankę a później w tym wywarze parzyło się kaszankę w naturalnych jelitach i salceson w żołądku , no więc już na koniec wystawiało się na noc ten gar z wywarem do chłodnego miejsca , na drugi dzień rano była na tym warstwa smalcu , to tak brało się zeskrobywało ten smalec dużą nalewką mieszało ten wywar i wlewało kilka takich chochel do garnka , dorzucało trochę tego smalcu i na ogień , jak się zagotowało to zalewało się to żurkiem i po zagotowaniu jadło z nakruszonym do środka suchym chlebem i pętem kaszanki Jak dla mnie to było pycha Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2015 W Wielkopolsce też ta potrawa jest znana Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Bardzo znana , tylko trochę inaczej robiona Był to rosół po gotowaniu wszystkich mięs na wędliny podrobowe i ich następnym parzeniu . Parzone były również w tym rosole kiełbasy . Oczywiście babcia pilnowała dziadka żeby przy parzeniu żadna wędlina nie pękła . Po tym całym ceremoniale , czyli po parzeniu wszystkich wędlin ,babcia podchodziła do kotła i robiła kiszczonkę . Czyli przyprawiała ten rosół w miarę potrzeby pieprzem solą i majerankiem , rozprówała kilka kaszanek żeby to zagęścić . Nie zdejmowało się tłuszczu . Zupę podawało się z gotowanymi w mundurkach pyrami . Było co jeść przez kilka dni Oczywiście najbliższa rodzina dostała w kaneczce kiszczonki na obiadek wraz z wyrobami ( po kawałku )na próbę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Toć to i u mnie ta kiszczanka jest znana ale moi rodzice pochodzą z Kujaw więc pewnie stamtąd ten przepis, w każdym bądź razie pychota jakich mało Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Grudnia 2015 w każdym bądź razie pychota jakich mało To fakt Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Grudnia 2015 babcia pilnowała dziadka żeby przy parzeniu żadna wędlina nie pękła Ale jak pękła to dopiero była pychota Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 15 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Na Pałukach też znana, była jeszcze robiona kluszczona... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Witam, ja pamiętam to pod nazwą 'kiszczok''.Lepsza była jak wyleciała z "flaka" kaszanka lub pasztetowa,a sąsiedzi faktycznie kursowali z kankami by przy następnym sąsiedzkim świniobiciu była okazja poczęstować wyrobami i oczywiście "kiszczokiem". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nikoś Opublikowano 18 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Hehe czyli widzę ,że to jednak dosyć powszechna potrawa U nas też tak było ,że najlepsza była zawsze jak jakaś pętaczka kaszanki pękła w parzeniu , i też się zawsze rozdawało w słoikach sąsiadom i rodzinie Cytuj Rzeźnik z powołania Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-463695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorienika Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 9 Marca 2016 Pochodzę z samego serca Wielkopolski, ale nigdy z taką potrawą się nie spotkałam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-483392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Marca 2016 Pochodzę z samego serca Wielkopolski, ale nigdy z taką potrawą się nie spotkałam.Może nie robiliście świniobicia w domu? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-483396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 10 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Pochodzę z samego serca Wielkopolski, ale nigdy z taką potrawą się nie spotkałam. ,,Potrawa bardzo popularna w okresie między wojennym na terenach wiejskich w całej Wielkopolsce oraz Kujawach. Jedzona przez mniej zamożnych mieszkańców wsi i miast.'' - Tak opisują etnografowie. A tak wygląda rekonstrukcja Pałuckiej wersji kiszczonki z okresu międzywojennego :-) Edytowane 10 Marca 2016 przez lesniak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12427-kiszczonka-przysmak-z-centralnej-polski/#findComment-483720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.