fousek Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dziś po raz pierwszy zdecydowałem się na zrobienie kiełbasy samemu...i tak wyciągnąłem z zamrażalki tegoroczne mięsko 1. Szynka z jelenia Cielaka 3 kg2. Łopatka z daniela łani 2 kg3. Szynka z dzika 3 kg dość tłusta4. Karczek z daniela 2 kg5. Gicze z dzika, jelenia i daniela oko 2 kg6. boczek i podgardle wieprzowe 5 kg. całość ważyła 17 kg. całe mięso pokroiłem w kęsy zasypałem solą peklową. Na forum wyczytałem że 22g na 1 kg mięsa i tak też odważyłem i uczyniłem. Mięso trafiło do kamiennego garnka i przykryte ręcznikiem stoi sobie na balkonie.. teraz moje pytanie co dalej.. napiszcie jak mam postępować ile mięso w ten sposób musi się peklować? nie chiałbym tych 17 kg zepsuć.. Cytuj Darz Bór Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12435-kie%C5%82basa-z-dziczyzny/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomibass Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Soli deczko za dużo imo ale może być Potrzymaj zasolone 24-48 godzin jak w kęsach. Bardziej bym szedł w stronę 48 Podam Ci swoje proporcje na 17 kg mięsa czosnek tarty - 208gpieprz tłuczony w moździerzu - 47gpieprz mielony - 38ggałka muszkatałowa - 13gmajeranek - 30g (nie wiem czy do dziczyzny się nada ) dałbym jeszcze jałowiec roztarty w moździerzu (kuleczki ) Po zapeklowaniu, zmiel na sitku #8, a później zmiel połowę jeszcze raz na tym samym sitku Do mieszania dodaj wody 850ml Ja nie mieszam aż się zrobi klejąca bardzo, jest później bardziej krucha Nadziewasz we flaki 32-34, osadzasz 2-4 godz. i do wędzarni Osuszanie nie powinno być potrzebne, ale potrzymaj w ciepłym powietrzu z 20 min. bez dymu.Później dym 50-60*C 2-2,5 godz. No i ja na koniec podpiekam do uzyskani 72*C w środku batonu. Kiełbasa jest pieprzna i czosnkowa. Myślę że do dziczyzny powinno grać. Zaraz ktoś coś jeszcze na pewno dopisze Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12435-kie%C5%82basa-z-dziczyzny/#findComment-463456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ja bym mięso z giczy zmieliła na sitku 2-3 mm , a to z szynek tj chude nieścięgniste na 10 . Tłuste na 5 .Co do soli to zgadzam się z przedmówcą .Majeranku zwykle nie dodaję ale za to daję gorczycy nieco . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12435-kie%C5%82basa-z-dziczyzny/#findComment-463462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Popieram Chudziakową majeranku raczej nie dodaj, no i ta sól ja daję 18g/kg i jest OK Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12435-kie%C5%82basa-z-dziczyzny/#findComment-463521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Grudnia 2015 nie chiałbym tych 17 kg zepsuć..Zaskakują mnie nadal takie działania. Należy zapytać przed robotą, żeby uniknąć niespodzianek. Zerknij tu, może skorzystasz: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12435-kie%C5%82basa-z-dziczyzny/#findComment-463523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.