Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Todek ale on ma tylko 10A.

Ale przy mocy grzałki w granicach 2000-2200W, to powinno wystarczyć. Będzie jakieś 8.7 - 9.6A.

• Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tylko nie wiem czy nie bede potrzebował dwoch grzałek

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

To się okaże jak ocieplisz wędzarnię i zrobisz próbę z jedną grzałką.  :D

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ew. taki regulator 30A

http://www.aliexpress.com/item/Max-30A-Digital-LCD-Thermostat-Temperature-Regulator-Controller-with-sensor/1052040038.html?spm=2114.01020208.3.11.ipjBTk&ws_ab_test=searchweb201556_4,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_81,searchweb201560_1

Z takim zapasem mocy to nawet kilka kuchenek elektrycznych by wysterował. 

P.S.

Ja w swojej wędzarni mam 2 grzałki z kuchenki elektrycznej (z piekarnika) 1000W + 700W, steruję je podobnym termostatem (10A) plus dodatkowo mam na każdą grzałkę dodatkowy wyłącznik, jak wędzarnia się już nagrzeje to wyłączam grzałkę 1kW i sterownik operuje tylko tą 700W, jak zbytnio sobie nie radzi (np. zimno/wiatr) to włączam tę 1kW a wyłączam tę 700W.

Ogólnie zauważyłem, że lepiej jest stosować grzałkę o mocy zbliżonej do zapotrzebowania na moc tzn. lepiej, aby była słabsza grzałka i pracowała prawie ciągle, niż bardzo mocna grzałka i była rzadziej włączana/wyłączana bo wtedy są większe wahania (sinusoida) temperatury -miałem tak w starej wędzarni beczkowej -grzałka 2,5kW i pomimo sterownika cyfrowego przy nastawie 55*C temp. skakała od 54 do 64*C

Edytowane przez Viszna

Ew. taki regulator 30A http://www.aliexpres...archweb201560_1Z takim zapasem mocy to nawet kilka kuchenek elektrycznych by wysterował.

Ja wlasnie taki uzywam tylko do czegos innego, sprawuje sie bardzo dobrze tylko nie wiem czy bedzie dobry do wedzarni bo kabel do czujnika jest ze zwykla izolacja.

Ew. taki regulator 30A

http://www.aliexpress.com/item/Max-30A-Digital-LCD-Thermostat-Temperature-Regulator-Controller-with-sensor/1052040038.html?spm=2114.01020208.3.11.ipjBTk&ws_ab_test=searchweb201556_4,searchweb201644_2_79_78_77_82_80_62_81,searchweb201560_1

Z takim zapasem mocy to nawet kilka kuchenek elektrycznych by wysterował. 

P.S.

Ja w swojej wędzarni mam 2 grzałki z kuchenki elektrycznej (z piekarnika) 1000W + 700W, steruję je podobnym termostatem (10A) plus dodatkowo mam na każdą grzałkę dodatkowy wyłącznik, jak wędzarnia się już nagrzeje to wyłączam grzałkę 1kW i sterownik operuje tylko tą 700W, jak zbytnio sobie nie radzi (np. zimno/wiatr) to włączam tę 1kW a wyłączam tę 700W.

Ogólnie zauważyłem, że lepiej jest stosować grzałkę o mocy zbliżonej do zapotrzebowania na moc tzn. lepiej, aby była słabsza grzałka i pracowała prawie ciągle, niż bardzo mocna grzałka i była rzadziej włączana/wyłączana bo wtedy są większe wahania (sinusoida) temperatury -miałem tak w starej wędzarni beczkowej -grzałka 2,5kW i pomimo sterownika cyfrowego przy nastawie 55*C temp. skakała od 54 do 64*C

to jest ten sam tylko na ebay jest tańszy

nie wiem czy bedzie dobry do wedzarni bo kabel do czujnika jest ze zwykla izolacja

Będzie dobry, ja używam i nic się nie dzieje, zresztą takich samych używam do sterowania kuchenką elektryczną do parzenia po wędzeniu i nic się z czujnikami nie dzieje, pomimo wkładania ich do wody 

Przy mojej wędzarni sklejka 15 mm/ wełna 35 mm / deska sosna 12 mm - grzałka 2300 W , 55 C uzyskuję stosunkowo szybko do 100 C już muszę czekać. Więcej nie próbowałem. Kubatura całkowita ze szczytem to 0,9 m3 (870x740x1300/1500)

Sterownik ES10D mniej zawansowany technicznie niż inne, ale u mnie sprawdza się b.dobrze Przystosowany do 4 KW obciążenia. Po dopracowaniu i regulacji wentylacji przy nastawie 55 C uzyskuje +1,5/-2 C od zadanej temp. :)

Masz Chłopie co wybierać  :)

Właśnie znalazłem też coś takiego http://olx.pl/i2/oferta/termoregulator-sterownik-regulator-temperatury-rex-c100-czujnik-0-400-CID628-ID7aKe7.html

Zalezy mi na takim sterowniku żebym go ja jako laik elektroniki umiał łatwo podłączyć i ustawić te parametry wszystkie

Właśnie robie próbe grzałki z grilla ,jak wsadziłem ją całą z tym regulatorem to nagrzała do 39 stopni,a teraz jak podłączyłem samą grzałke bezpośrednio do prądu to w 30min nagrzała do 53stopni,tylko cała komora jest pozamykana.

Raczej nie obędzie się bez drugiej grzałki niestety:/

Edytowane przez mariusz1415

A powiedzcie taki termostat do piekarnika może być ? np. https://north.pl/karta/termostat-do-piekarnika-tsst115,I27-VI-CL2P-TB0.html

Nie jestem pewien, ale chyba grzałka termoobiegu musi mieć wymuszone chłodzenie... :rolleyes:

Pozdrawiam, Artur

Kurcze zły link wstawiłem sory ,zwykła grzałka 2000W.

A jest na forum wogóle ktoś kto ma taką dużą komore elektryczną?

Edytowane przez mariusz1415

A czy ktoś z Kolegów specjalistów jest w stanie ocenić to ustrojstwo:

http://allegro.pl/grzalka-240v-1250w-wojskowe-wykonanie-i5837658671.html

Silnie użebrowana więc i oddawanie ciepła powinno być dość szybkie. Moc co prawda nie za duża, ale można połączyć ze dwie równolegle i powinno wystarczyć z zapasem.

Grzałka typu nie "gnietiotsa, nie łamiotsa" powinna jeszcze długo posłużyć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Potrzebuje jeszcze do tych dwoch grzałek i termostatu coś jeszcze żeby to wszystko fajnie działało?

Tego kupiłem ale czy coś poza tym trzeba,jakiś regulator mocy grzałek czy coś

Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka

Na razie nie ma takiej potrzeby.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Nie mieli grzałki 2000w i wziołem 1500w,mam nadzieje ze styknie

Wydaje mi się, że taki zestaw 2 grzałek byłby optymalny. Jest grzałka większa i mniejsza i można kombinować w zależności od potrzeb.

http://allegro.pl/grzalka-gorna-piekarnika-amica-gwarancja-24mies-i5544523236.html