Jump to content

eMKa

Użytkownicy
  • Posts

    184
  • Joined

  • Last visited

About eMKa

  • Birthday 11/14/1954

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.borowski.kalisz.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kalisz
  • Zainteresowania
    Camper,ogród,zrób to sam

Recent Profile Visitors

485 profile views

eMKa's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

  • First Post
  • Collaborator Rare
  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

-1

Reputation

  1. Na czas dymienia DG ma wpływ wiele czynników. Mówię o swoim DG wykonanym na wzór DG Sverige2 rura 115 Zakładając normalne dymienie (komora ponad 800 l ) rozrzut od 3-10 h . 10 h uzyskuje spokojnie ale z dodatkiem zrębków swojej roboty (4-5 razy przepuszczam owocowe przez rębak frezowy) mieszam z 50/50 z "10" buk-olcha . I taka ciekawostka, przy takiej mięszance po spaleniu całego wsadu ilość węgla drzewnego w popielniku jest zdecydowanie mniejsza od spalania gotowych buk-olcha rozmiarze 8-10
  2. Dziekuje Dopiero zaczynam zabawe z serami Dużo emocji
  3. Dziekuje
  4. ale jakąś temp.muszę zadać, a chodzi mi konkretnie o Korycin, inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55, co do czasu to oczywiście do koloru [Dodano: 11 mar 2021 - 13:32] Dziękuje,wieczorem sole, czekam z zapartym tchem
  5. Osobiście też doszedłem po wielu próbach na 0,6l/kg 8 dni i jest to 8% Afery nie ma, ale to subiektywne odczucia i opinia. Dla mnie słoność ok.Jedyny wyjątek to schab b/k, tu staram się zmnijszyć 0,4-0,5 i nie schodzić pod karą admnistracyjną poniżej 8%
  6. 20 l surowego przerobione na korycińskie, czekają na solanke i (w niedziele) na wędzenie, może sie koleżeństwo zlituje i pomoże w doborze parametró na solanke i zwłaszcza wędzenie . W necie barzdo sprzeczne informacje na ten temat. Dopiero raczkuje w serowarstwie, raptem od 3 miesięcy
  7. Zabawe z serami zacząłem od niedawna, narazie jestem na etapie miękich i niesmiało zaczynam pleśniowe Sery (Typu Włoskiego) wędze praktycznie zawsze przy okazji wędzonek, czyli u mnie 50-55 3h wcześniej w solance 10h 10% Nieśmiałe pytanie, jak z Korycińskim? Normalnie bym próbował doświadczalnie, ale będe miał też sery kolegi i boje sie dać plamy Koryciński robie z surowego niepasteryzowanego częściowo wcześniej zbieram śmietane. Serowarzy traktują też inaczej solenie, zalecają 2-3 h w 20% - raz próbowałem ale to było do lezakowania 2 tygodnie, a sery będą robione dzisiaj, wedzenie w niedziele.
  8. Dzieki za info Mam czas do myślenia, bo głowa wylądowała w zamrażarce, Puki co przeglądam przepisy
  9. Nie wdając się w szczegóły, zostałem obdarowany przednią ćwiartką prawdziwie zagrodowej świnki. Rozebrałem, prawie wszystko zagospodarowałem, ale została połowa głowy.Nigdy nie robiłem salcesonu i nadarza się moment że trzeba zacząć. Przed parzeniem głowy na salceson, mam dylemat natury higienicznej. Włosy opalone, uszy odcięte wyczyszczone, a co z zębami, przelać wrzątkiem i do gara, czy - no właśnie co ? Zawsze widziałem wygotowane szczęki z zębami. Na surowo nie wygląda to apetycznie - na pewno nie myła zębów
  10. Mam komore ponad 860 l , ocieploną wełną 5 cm, grzalka 2900 i właśnie wędze. jest -10 w komorze 52,5 (zadane) mam zamiar jeszcze podpiekac ale nie wiem jak wyjdzie bo bardzo wieje, najwyzej wszystko do gara Reszte sobie oblicz UPS to stary temat
  11. Podoba mi sie wszystko, przymierzę sie do Twojego przepisu, bo zamrazarka pelna (ale nie te ilości ) ale dlaczego aż 8-9h i to na gorąco
  12. Przyznam że tak myslalem ale bałem sie że dużo tłuszczu Pójdzie tak jak radzisz, na mokro i parzenie Dzieki
  13. Nie wiem jaka soda jest w Casto,(sprawdze) aż dziw bierze gdyby to była soda caustyczna (wodorotlenek sodu) ale czego nie robi sie dla kasy . Ja kupowałem tylko w Centrali Chemicznej. Lidlowy płyn w porównaniu z sodą to "witaminka" tez moze spowodowac zmiany na skórze ale nie spowoduje trwałego kalectwa (poparzenia, utrata wzroku itp). Naczynie zrobiłem jak zacząłem zabawe z wędzeniem, od 2015 Uszczellki przeżyły sode i inne szwaksy do czyszczenia. Ani drgną, trzymaja sie dzielnie. Naczynie musi być dobrane do rurki,zeby łatwo wchodziła. Zwróc uwagę że dłuższe z jednej strony
  14. Nie znalazłem tematu dotyczacego wędzonego podgardla Raz popróbowałem gdzieś tam wędzonego podgardla (chyba parzonego?nie wiem) i to były piekne chwile. Dzisiaj przypadkiem zakupiłem podgardle do kiełbasy, ale jest jak ..boczek. Kusi mnie by je zrobic jako wędzone. W "szkole" jest jeden przepis Ale może jakaś podpowiedż. Napewno w peklosoli, bo mięsko widoczne, ale na sucho ? jak słoninke traktowac ?
  15. Tez uzywałem sody, ale wnuczki w obejściu, licho nie spi. Aktualnie popularnym lidlowym płynem, Napewno drożej, ale mam spokój wewnetrzny. Naczynie zrobiłem bez uzycia kleju, tylko normalne uszczelki
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.