Skocz do zawartości

eMKa

Użytkownicy
  • Postów

    184
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

O eMKa

  • Urodziny 14.11.1954

Kontakt

  • strona WWW
    http://www.borowski.kalisz.pl

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Miejscowość
    Kalisz
  • Zainteresowania
    Camper,ogród,zrób to sam

Ostatnie wizyty

269 wyświetleń profilu

Osiągnięcia eMKa

Współpracownik

Współpracownik (7/14)

  • Pierwszy post
  • Współpracownik Unikat
  • Pierwszy tydzień za Tobą
  • Pierwszy miesiąc za Tobą
  • Pierwszy rok za Tobą

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Na czas dymienia DG ma wpływ wiele czynników. Mówię o swoim DG wykonanym na wzór DG Sverige2 rura 115 Zakładając normalne dymienie (komora ponad 800 l ) rozrzut od 3-10 h . 10 h uzyskuje spokojnie ale z dodatkiem zrębków swojej roboty (4-5 razy przepuszczam owocowe przez rębak frezowy) mieszam z 50/50 z "10" buk-olcha . I taka ciekawostka, przy takiej mięszance po spaleniu całego wsadu ilość węgla drzewnego w popielniku jest zdecydowanie mniejsza od spalania gotowych buk-olcha rozmiarze 8-10
  2. eMKa

    Ser koryciński się wędzi.

    Dziekuje Dopiero zaczynam zabawe z serami Dużo emocji
  3. eMKa

    Ser koryciński się wędzi.

    ale jakąś temp.muszę zadać, a chodzi mi konkretnie o Korycin, inne "Typu włoskiego " smigałem 50-55, co do czasu to oczywiście do koloru [Dodano: 11 mar 2021 - 13:32] Dziękuje,wieczorem sole, czekam z zapartym tchem
  4. Osobiście też doszedłem po wielu próbach na 0,6l/kg 8 dni i jest to 8% Afery nie ma, ale to subiektywne odczucia i opinia. Dla mnie słoność ok.Jedyny wyjątek to schab b/k, tu staram się zmnijszyć 0,4-0,5 i nie schodzić pod karą admnistracyjną poniżej 8%
  5. eMKa

    Ser koryciński się wędzi.

    20 l surowego przerobione na korycińskie, czekają na solanke i (w niedziele) na wędzenie, może sie koleżeństwo zlituje i pomoże w doborze parametró na solanke i zwłaszcza wędzenie . W necie barzdo sprzeczne informacje na ten temat. Dopiero raczkuje w serowarstwie, raptem od 3 miesięcy
  6. eMKa

    Ser koryciński się wędzi.

    Zabawe z serami zacząłem od niedawna, narazie jestem na etapie miękich i niesmiało zaczynam pleśniowe Sery (Typu Włoskiego) wędze praktycznie zawsze przy okazji wędzonek, czyli u mnie 50-55 3h wcześniej w solance 10h 10% Nieśmiałe pytanie, jak z Korycińskim? Normalnie bym próbował doświadczalnie, ale będe miał też sery kolegi i boje sie dać plamy Koryciński robie z surowego niepasteryzowanego częściowo wcześniej zbieram śmietane. Serowarzy traktują też inaczej solenie, zalecają 2-3 h w 20% - raz próbowałem ale to było do lezakowania 2 tygodnie, a sery będą robione dzisiaj, wedzenie w niedziele.
  7. eMKa

    Parzenie

    Dzieki za info Mam czas do myślenia, bo głowa wylądowała w zamrażarce, Puki co przeglądam przepisy
  8. eMKa

    Parzenie

    Nie wdając się w szczegóły, zostałem obdarowany przednią ćwiartką prawdziwie zagrodowej świnki. Rozebrałem, prawie wszystko zagospodarowałem, ale została połowa głowy.Nigdy nie robiłem salcesonu i nadarza się moment że trzeba zacząć. Przed parzeniem głowy na salceson, mam dylemat natury higienicznej. Włosy opalone, uszy odcięte wyczyszczone, a co z zębami, przelać wrzątkiem i do gara, czy - no właśnie co ? Zawsze widziałem wygotowane szczęki z zębami. Na surowo nie wygląda to apetycznie - na pewno nie myła zębów
  9. Mam komore ponad 860 l , ocieploną wełną 5 cm, grzalka 2900 i właśnie wędze. jest -10 w komorze 52,5 (zadane) mam zamiar jeszcze podpiekac ale nie wiem jak wyjdzie bo bardzo wieje, najwyzej wszystko do gara Reszte sobie oblicz UPS to stary temat
  10. Podoba mi sie wszystko, przymierzę sie do Twojego przepisu, bo zamrazarka pelna (ale nie te ilości ) ale dlaczego aż 8-9h i to na gorąco
  11. eMKa

    Słonina wędzona

    Przyznam że tak myslalem ale bałem sie że dużo tłuszczu Pójdzie tak jak radzisz, na mokro i parzenie Dzieki
  12. Nie wiem jaka soda jest w Casto,(sprawdze) aż dziw bierze gdyby to była soda caustyczna (wodorotlenek sodu) ale czego nie robi sie dla kasy . Ja kupowałem tylko w Centrali Chemicznej. Lidlowy płyn w porównaniu z sodą to "witaminka" tez moze spowodowac zmiany na skórze ale nie spowoduje trwałego kalectwa (poparzenia, utrata wzroku itp). Naczynie zrobiłem jak zacząłem zabawe z wędzeniem, od 2015 Uszczellki przeżyły sode i inne szwaksy do czyszczenia. Ani drgną, trzymaja sie dzielnie. Naczynie musi być dobrane do rurki,zeby łatwo wchodziła. Zwróc uwagę że dłuższe z jednej strony
  13. eMKa

    Słonina wędzona

    Nie znalazłem tematu dotyczacego wędzonego podgardla Raz popróbowałem gdzieś tam wędzonego podgardla (chyba parzonego?nie wiem) i to były piekne chwile. Dzisiaj przypadkiem zakupiłem podgardle do kiełbasy, ale jest jak ..boczek. Kusi mnie by je zrobic jako wędzone. W "szkole" jest jeden przepis Ale może jakaś podpowiedż. Napewno w peklosoli, bo mięsko widoczne, ale na sucho ? jak słoninke traktowac ?
  14. Tez uzywałem sody, ale wnuczki w obejściu, licho nie spi. Aktualnie popularnym lidlowym płynem, Napewno drożej, ale mam spokój wewnetrzny. Naczynie zrobiłem bez uzycia kleju, tylko normalne uszczelki
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.