Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mięsko na kiełbase i kabanoski się pekluje :) jak się uda to w niedziele pierwsze próbne wędzenie na grzałce i DG :D , skromnie bo tylko 7 kg.

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

  • Odpowiedzi 277
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

40min mija i narazie temp.81 C,niestety na dworze -8

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Chciałem sprawdzic jak bedzie bez otworow ,i widze ze beda konieczne

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Jestem ciekawy jak będzie u ciebie z otworami.

Czyztak samo lepiej jak u mnie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

No właśnie nie jestem pewien czy lepiej

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Nastepne wedzenie na bank bedzie z blacha podziurkowana

Jak narazie wędzenie to miód malina :D temp.się utrzymuje między 58 a 65 stopni ,DG ładnie dymi.

Kiełbaski godzine w dymie juz są.

post-46958-0-42769200-1453036375_thumb.jpg

Odwrócone

post-46958-0-72750800-1453036525_thumb.jpg

Filmik:

https://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.youtube.com/watch%3Fv%3D35KevX70zcs&ved=0ahUKEwjHjpuy97DKAhVG8XIKHTWNBc0QtwIIGjAA&usg=AFQjCNHztGP265eAScfzyqotRtQhymSAdQ&sig2=57Ih2EV0qB_D8HNPOmv5tg

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Teraz podpiekanie,pierwszy raz będe jadł kiełbase podpiekaną,zawsze parzyłe

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Ile zrębek dosypujecie w czasie wędzenia? Chodzi mi o pełne DG

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Mariusz, powiem Ci tak. Gdybyś wędził pelletem, to tak ok. połowa komory zasypowej  tego Twojego DG wystarczyłaby na cykl 3,5 - 4,0 godziny :D.

Mariusz, powiem Ci tak. Gdybyś wędził pelletem, to tak ok. połowa komory zasypowej  tego Twojego DG wystarczyłaby na cykl 3,5 - 4,0 godziny :D.

Potwierdzam  :thumbsup:  , jeśli chodzi o zrębki to dwa razy tyle wychodzi :) choć dużo zależy jak masz ustawioną pompkę

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Mi poszły 3 zasypy troche sporo. Stanowczo muszę zrobić popielnik

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Dużo za dużo, jak miałeś ustawioną pompkę ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

Na połowe. Popiół zapychał mi rurke dymną...

post-46958-0-28203800-1453055374_thumb.jpg

post-46958-0-76445600-1453055427_thumb.jpg

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

To raczej nie popiół, a smoła ją oblepiała, ale czy ustawiłeś DG pod kątem w trakcie dymienia, tak aby smoła mogła swobodnie spływać do podstawionego w komorze pojemniczka ?


jeżeli smoły jest dużo, to znaczy byle jakie zrębki, podczas wędzenia pelletem ilości smoły i popiołu są znikome.


Ale widzę że już za moment będzie komentarz odnośnie pelletu, uważaj Mariuszj, bo komentator już w pogotowiu :D .

Miałem pod kątem,smoły było troszeczke. Kiełbasa ma jakby goszkawy posmak

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Jak gorzkawy to może za mały przepływ dymu -może dym się "kisił" w wędzarni.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Otwory dymne były otwarte prawie całe.

Dymu nie było aż tak dużo.

Nie wiem co z tym zrobić

Edytowane przez mariusz1415

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Polećcie jakąś nadziewarke bo moja odmówiła posłuszeństwa

człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera...

 

Jak gorzkawy to może za mały przepływ dymu -może dym się "kisił" w wędzarni.

Brak cyrkulacji powietrza, zamknięte drzwiczki od paleniska.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
To niech Mariusz napisze cały cykl- temperatury osuszanie i takie tam po kolei. Może to nam pomoże wydedukowac co i jak nie tak

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Przypuszczalnie źle osuszyłeś mięso i za szybko poszedł dym, co  w połączeniu z wilgocią dało kwas.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.