sajmon55556 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Nie wiedziałem że chlorek wapnia /używany przez nieco bogatszych do posypywania ulic zimą/ pochodzi z wodorostów lub jest produktem bakterii.Ale pewnie jestem niedouczony. Napisałem większość http://fitness.sport.pl/fitness/1,111333,19341759,chlorek-wapnia-jego-zastosowanie-i-stopien-szkodliwosci.html Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-468811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Stycznia 2016 (edytowane) A co do zamiany to zależy do czego chcesz zastosować bo agat stężeje już przy 40 50 stopniach A wraca do plynnej w 90 100 stopniachMyślałem o zrobieniu bursztynu z piwa w połączeniu z suszoną szynką parmeńską ale przy użyciu agaru bursztyn będzie chyba galaretowaty natomiast szkło chciałem użyć do bajadery. Edytowane 15 Stycznia 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-468812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Stycznia 2016 Spróbuj agar ze szklem ;-) A "ziemniaki" mogą ciekawie wyglądać w takiej postaci Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-468851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Spróbuj agar ze szklem ;-) A "ziemniaki" mogą ciekawie wyglądać w takiej postaci Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaZrobiłem szkło bez winianu.Pierwsza próba nie udana przy drugiej doprowadziłem syrop do magicznej temperatury 300 st.F i tu pojawił się następny problem,mikstura zmieniła kolor na ciemno żółty co w połączeniu z niebieskim barwnikiem dało odcień zielony (moim założeniem było osiągnięcie koloru jasnoniebieskiego).Przy mniejszej temperaturze jest to niewykonalne,czy była by to wina braku tego winianu,czy można go zastąpić sokiem z cytryny w celu stabilizacji scukrzenia. Agar ze względu na właściwości żelujące raczej chyba się nie nadaje,ale może się mylę. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-469689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciupek77 Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Maja 2016 Odrobina zrozumienia... Kuchnia molekularna też jest kuchnią. Wszystko jest kwestią smaku. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0wink.gif Ciekawe ilu z Was jest w stanie coś takiego przygotować? http://www.akademiamolekularna.pl/galeria/ Skromnie powiem że ja costam ogarniam-1 fotka jajo gotowane sous vide (taka wariacja na temat jajka w koszulce-2 fotka ten dymek to podejrzewam że to aromafork (taki widelec wydzielający zapachy)-3 fotka sorbety na suchym lodzie i ten dymek to sprawka suchego lodu właśnie (wiem bo sam takie robię na pokazach)-4 fotka to lizaki z izomaltu (strzelam bo nie czytałem jeszcze książki Jeana Bosa)-5 fotka to tzw.reverse spherification czyli tworzenie takich kulek z np.soków owocowych używając alginatu sodowego i chlorku wapnia-6 fotka to mogę tylko strzelać...Na pierwszy rzut oka wygląda na żółtko jajka gotowane w sous vide w 70'C (wychodzi konsystencja toffi) W gastronomii jak w każdej dziedzinie jak się nie rozwijasz to się cofasz.To tak jak z mechanikami.Pewnie nikt by Mercedesa nie zaprowadził do jakiegoś marudy który edukacje zakończył na składaniu golfa z 4 ćwiartek przytarganych w bagażniku z Nimcowni Witaj. Jak dodałeś alginian sodu to poczekales kilka godzin aby się odgazowało i dopiero do chlorku wapnia czy nie? Poczekałem kilka minut aż pianka znikła. Następnym razem poczekam dłużej,powiedz mi czy niskie Ph substancji do kuleczkowania muszę podnieść, a jeżeli tak to do jakiego minimum i jeszcze pytanie dotyczące stworzenia szkła czy muszę dodawać wodorowinian potasu oraz czy gellan można zastąpić agarem? Do odgazowywania można użyć (jeżeli jest pod ręką) chamber vac pac.Wtedy jest znacznie szybciej ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-498199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 27 Maja 2016 Bardzo jestem ciekaw ilu z nas potrafi odróżnić w smaku szynkę naturalną wędzoną od szynki klejonej aromatyzowanej smakami wedzenia tzw tradycyjnego i aromatem dymy wędzarniczego. Bo nawet profesjonaliści się tu mylą . Natomiast robiąc sami wiemy co jemy:) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-498236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 27 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 27 Maja 2016 ...Natomiast robiąc sami wiemy co jemy ...Bracie Muski, nawet nie przypuszczasz jakie jest to ważne,szczególnie dla "prostego ludu" i reszty z marnymi dochodami. Bogatych i Wpływowych stać na zatrudnienie osobistych doradców i kucharzy. Takim modelowym przykładem jest Władimir Putin,którego należy podziwiać i cenić, za starania w dziedzinie "Zdrowego Odżywiania". Większość "planktonu" skazana jest właśnie na: "robiąc sami wiemy co jemy"Jest to równocześnie "przekleństwem" tych ludzi, ze względu na brak koniecznej wiedzy. Tacy "bez wiedzowi" robiący sami, najczęściej nieświadomie,sami sobie, dociskają "wieko trumny" ! . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12504-pistolet-do-w%C4%99dzenia/page/3/#findComment-498237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.