Masc Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Witajcie! Pierwszy post na forum. Chciałem pięknie powitać wszystkich forumowiczów. Poniżej efekt mojej pierwszej próby z suszeniem kawałka schabu i wołowiny. Jakiś czas temu mój dobry znajomy poczęstował mnie swoimi wyrobami. Posmakowało i zapragnąłem spróbować swoich sił. Wg mnie wyszło całkiem nieźle, chociaż mniejszy kawałek wołowiny trochę słodkawy, ale chyba wiem co zrobiłem źle... W każdym razie już nigdy nie kupię "polędwicy łososiowej", bo sam zrobię lepszą i chyba o to w tej zabawie chodzi Pozdrawiam serdecznie,Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2016 I bardzo elegancko, napisz coś więcej jak robiłeś i ile dni dojrzewały Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-472837 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2016 No to niestety już przechodzisz na tą lepszą stronę mocy . Tak to już jest zrobi się, posmakuje i kupna przestaje smakować . Powodzenia Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-472853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masc Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lutego 2016 Sam nie wiem czy mogę zdradzić takie tajemne receptury... Wybrałem kawałek schabu oraz wołowiny gulaszowej (niezły marmurek, choć miałem obawy czy nie za tłusta i nie będzie jełczeć). Po odkrojeniu wszelkich tłustych przerostów i umyciu mięsa (dokładnym wysuszeniu ręcznikiem papierowym) obtoczyłem oba kawałki w cukrze. Umieściłem w naczyniu i do lodówki na 48h (trzeba pamiętać, że mięso puszcza soki i naczynie musi być wysokie). Po tym czasie mięso opłukałem, wysuszyłem ręcznikiem papierowym i tym razem dokładnie obtoczyłem w soli gruboziarnistej (jodowana Kłodawa). Następne 48h w lodówce. Kolejne mycie i suszenie mięsa. Ostatni etap to obtoczenie w misternie przygotowanej mieszance ziołowej (co kto lubi i co kto woli - oczywiście bez przegięć i raczej składniki suche, tzn. zamiast czosnku surowego użyłem granulatu). Tak przygotowane mięsa wrzuciłem do podkolanówek małżonki (znaczy się, pończoch/rajstop nie chciała udostępnić, ale to ten sam materiał ), mocno ścisnąłem, powiesiłem. Ściągnąłem po 9 dniach. Ukroiłem, spróbowałem, pewne wnioski się nasunęły... W drugim rzucie czekają polędwiczki wieprzowe... Moje uwagi i spostrzeżenia:- schab (waga ok. 0,65 kg), wołowina (waga ok. 0,4 kg) - oba kawałki potraktowałem taką samą ilością cukru i soli, tj. obtoczyłem nadając niezłą kołderkę. W mniejszych kawałkach to chyba za dużo, bo pierwsze wrażenie smakowe było takie, że wołowina ciut za słodka, schabik ok. Po kilku dniach w lodówce - nie ma tego smaku, co się stało - nie wiem. Teraz do głosu dochodzi sól.- nie użyłem peklosoli - celowo, wyszedłem z założenia, że po to robię po swojemu, żeby ograniczyć spożycie konserwantów, które szkodzą. Jak na razie żadna pleśń się nie rzuciła, mięsko smakuje wybornie.- mięso wisiało w spiżarni, gdzie normalnie jest ciemno, temp. w miarę stała (ok. 10-15 max i to w lecie), przewiewnie jest. - cukrzenie i solenie mięsa - z przepisu znajomego. Może proporcje niewłaściwe, może masa surowca nie taka, ale dojdę do wprawy i będzie w sam raz.- generalnie jestem zadowolony ze smaku i efektów - pracy przy tym niewiele, wiem co jem, smakuje i żonie i córce... Chyba o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-473140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Lutego 2016 Witaj!!! Z opisu wychodzi że zrobiłeś wędlinę a`la parmeńskie. Jak chcesz spróbować dobrej polędwicy łososiowej, to wykonaj ją wg. przepisu Wojtka Minora, przepis na stronie głównej w "wędzonkach" Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-473190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maggie123 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lutego 2016 Witaj!!! Z opisu wychodzi że zrobiłeś wędlinę a`la parmeńskie. Jak chcesz spróbować dobrej polędwicy łososiowej, to wykonaj ją wg. przepisu Wojtka Minora, przepis na stronie głównej w "wędzonkach"Nie umiem znaleźć.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-473608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Lutego 2016 No jak to? Strona główna portalu, dla początkujących, temat wędzonki, podtemat polędwice, i na pierwszym miejscu "polędwica wg. Wojtla Minora. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-473610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Lutego 2016 Nie umiem znaleźć.. http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/poledwice/1548-poledwice-wiosenne-wariacje-wojtka-minora Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12605-pierwsze-%C5%9Bliwkiwcale-nie-robaczywki-m%C3%B3j-schabik-i-wo%C5%82owina/#findComment-473617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.