clipol Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Lutego 2016 Witam. Dostałem od znajomego Słowaka kawał mięsa przypominający szynkę. Wiem że była długo wędzona i potem dojrzewała (obsuszała sie) Mięso na wędzonkę było jedynie solone i przewracane kilka razy. Bardzo twarde ale pocięte cieniutko smakuje przepysznie. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160202/a2e89c2f8b4366fbbe1bb87b084ece68.jpgCzy ktoś spotkał się z podobnym wyrobem. Jeśli tak to proszę podać przepis krok po kroku. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Lutego 2016 Z tych informacji, które podałeś można zastosować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2382-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-472936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Lutego 2016 Z tego co mi wiadomo to Czesi Słowacy oczywiście z całym szacunkiem dla ich narodowych specjałów ulegli/podlegali bardzo dużym wpływom kuchni Austrowęgier . A C.K Austrowęgry rozciągały od Lwowa do Piemontu itp Więc pewnie to taka słowacki wyrób z internacjonalnym smaczkiem .Chociaż my mamy kumpniak (i utrzymujemy ze jest to nasz orginalny wyrób) . Niekiedy jest tak ze wyroby powstają niezależnie od siebie gdyż jest to podyktowane występowaniem podobnych warunków Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-472939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Z tych informacji, które podałeś można zastosować https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2382-niemcy-schinkenspeck-przepis-na-rarytas/Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso ????Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Lutego 2016 Wiem że była długo wędzona i potem dojrzewała (obsuszała sie) Jestes pewien ze ten smakolyk byl wedzony..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Lutego 2016 Oczywiście. Szynka jest bardzo aromatyczna i słona. Na kromce chleba z smarownym twarożkiem smakuje wyśmienicie. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Cóż, należy wyeliminować wodę z produktu, czyli musi wyschnąć. Ponadto zrób tak, jak sugerujesz. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Wydaje mi się że mięso było solone z wolnej ręki a wytworzony sok wylewany.Bo tak jak pisales (cytat) sa tez szynki albo szynkopodobne wyroby, ktore wcale nie widzialy dymu a wlasnie w konsystencji jaka podales czyli smak, dotyk zapach, jej odpowiadaja.. Edytowane 3 Lutego 2016 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Lutego 2016 Ta szynka ze zdjęcia wygląda na podwedzaną zimnym dymem ... ale oczy są zawodne i trzeba by posmakować żeby sie upewnić Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Lutego 2016 Pewnie masz rację Roger. W przekroju nie wygląda ani na parzeniu ani na pieczoną szynkę. Konsystencja z lekka gumowata. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem. Muszę poprosić znajomego żeby zdradził mi sekret jej wyrobu. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Nie mozna znalesc.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Lutego 2016 Zobacz proszę w moim kąciku posta o schinkenspeck. Niestety (a może stety) nie wyszedł tak twardy jak ww mięso Nie mozna znalesc.. https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?/topic/10589-Clipol---moje-wyroby&do=findComment&comment=463599 Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Lutego 2016 Po kolorze sadze jednak ze była stosowana peklosól , wklejam tu przepis po słowacku na dużą szynke - jak ja nazywaja w przepisie Šunka v moridleVeľké šunky dáme dobre vychladnúť. Potom ich potrieme soľou a poukladáme do korýtka alebo do súdka kožou nadol. O tri dni pripravíme moridlo. Na 10 litrov vody dáme 1 kg soli a 20 g rýchlosoli (labužníci môžu pridať bobkový list, jalovec a koriander). Pomiešame, uvaríme (asi 1 hod.), precedíme a vychladnutým moridlom polejeme šunky.Dozrievanie trvá 3 – 5 týždňov. Po dozretí šunku dobre opláchneme, osušíme a dáme údiť odborníkovi. Šunku treba údiť trpezlivo, pomaly, na voľnom priestore. Šunka pri údení nemá rada susedov, neznáša tesno. Mozesz kolego pokazac przepis sowjemu kamaratowi ze Slovenska , myśle ze tak była robiona .Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dziękuję Wojtku. P.s. Mam na dysku pozycję o słowackim świniobiciu i moge ją udostepnić jak ktoś jest chętny. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dobrze byłoby abyś, jeśli oczywiście możesz, postarał się ja przetłumaczyć i podesłać do mnie. Kompletuję dla forum zestaw przepisów międzynarodowych. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Lutego 2016 Szynka w solance Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki. Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) Dobrze byłoby abyś, jeśli oczywiście możesz, postarał się ja przetłumaczyć i podesłać do mnie. Kompletuję dla forum zestaw przepisów międzynarodowych.Podesłałem Ci ją jakiś czas temu na mail ???? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu TapatalkaSzynka w solance Dużą szynkę dobrze wychłodzić. Następnie natrzeć ją solą i rozłożyć w korycie lub beczce skorą w dół. Po trzech dniach robimy zalewę. Na 10 litrów wody, dać 1 kg soli i 20 g rýchlosoli (Tu mam problem myślę że to saletra) (smakosze mogą dodać liść laurowy, jałowiec i kolendrę). Mieszamy i gotujemy (ok. 1 godziny) przecedzamy i schłodzoną zalewą zalewamy szynki. Dojrzewanie trwa 3-5 tygodni. Dojrzałe szynki płuczemy i suszymy potem wędzimy. Szynkę należy wędzić cierpliwie, powoli, w otwartej przestrzeni. Szynka w wędzarni nie lubi towarzystwa/sąsiadów , nie znosi ciasnoty. To jednak dobrze przetłumaczył. Jedyne co to miałem problem z tymi "sąsiadami" Aha. Na słowackiej stronie znalazłem pozycję o rychlosoli - odpowiednik naszej peklosoli zawierajacy dodatkowo dekstrozę Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edytowane 4 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) RYchlosol ,zawiera KNO3 znalazłem na słowackich stronach nie wiecej jak 2 % w mieszance soli . Kolego Clipol , jeśli mozesz prześlij mi zawartość tego dysku na pw. MOge przetłumaczyć cieższe strony , bo chyba nikomu kto czyta uważnie bez nerwów nie sprawia trudności zrozumienie tekstu , ale czasem trzeba pogadać i pisać , ale kolega z Czech który był na forum zniknął , moze się jeszcze kiedys odezwie. Roger chyba by nie urazić naszych kolegów w tłumaczeniu nie ująłeś , ze szynke należy po opłukaniu i suszeniu dać wedzić " odbornikowi " tzn , dosłownie dać wedzić fachowcowi . z czasów mieszkania na Słowacji pamietam , ze mieli w tym czasie bardzo dobrze rozwiniete szkolnictwo zawodowe w kazdej dziedzinie , szkolili w szkołach zawodowych na b. wysokim poziomie . Pozdrawiam Edytowane 4 Lutego 2016 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12612-szynka-w%C4%99dzona-po-s%C5%82owacku/#findComment-473399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.