Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Pierwsza próba zmierzenia się z Lisiecką zakończona. Wyszła przepyszna :-) Zdecydowałem, że jednak zrobię w wołowych wiankowych 45-55 i był to bardzo dobry wybór (mylnie myślałem, że jest to średnica w mm), jedyna zmiana to użycie wywaru z kości i skóry od golonki. A tak wygląda nasz wyrób (wędzimy że szwagrem).

post-95884-0-04977200-1548010413_thumb.jpg

I jeszcze wynik całego wędzenia. Od lewej "nasza własna", "Świąteczna Halusi", "Lisiecka Kostka"

post-95884-0-02105900-1548010585_thumb.jpg

Bardzo dziękuję za wszystkie rady i serdecznie pozdrawiam :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-621206
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Wyszła przepyszna
Super wyroby  :thumbsup:  

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-621229
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Chciałbym wykonać tę kiełbasę dokładnie wg. przepisu, ale mam problem z  kalibrem jelit mogę kupić wołowe 45/50, czy to będzie jakiś problem i czy trzeba będzie np. wydłużyć czas wędzenia ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-650020
Udostępnij na innych stronach

 

 

trzeba będzie np. wydłużyć czas wędzenia ?
Możesz zastosować ten kaliber ,wedzimy do koloru jaki chcemy ,podpiekanie czasowo się wydłuży 

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-650199
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przepis znany, tylko w tych rejestracjach produktów regionalnych często brakuje jakiś szczegółów.

 

W dodatku "oryginalność" takich przepisów bywa nieraz wątpliwa - vide rogale marcińskie na margarynie czy czeskie špekáčky z glutaminianem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-656622
Udostępnij na innych stronach

Porównywałem ten przepis z zawartością reportażu z Gazety Krakowskiej i jest to samo. W którym miejscu jest ukryta część technologii to pojęcia nie mam. Robiłem wg tych proporcji i opisanej metodologii z niewielkimi odstępstwami i otrzymałem produkt lepszy, niż ten dostępny w sprzedaży, ale nie lepszy niż był dostępny 15 lat temu. Może porównywalny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-656662
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...
  • 1 rok później...

@kostek61, robiłeś kiedyś lisiecką z polędwicy?

Jak tak to do jakiej temperatury w środku podpiekałeś żeby nie wyszła za sucha ,

albo do jakiej polecasz podpiekać.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/page/4/#findComment-861633
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.