ROBSON REDDEVIL Opublikowano 10 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2016 Witam.Mam pytanie po sparzeniu kiełbasy białej odrywając skórkę (jelito) zrywam je razem z kiełbaską. Na tyle razy zdarzyło mi się to drugi raz.Jaki może być tego powód?? mało tłuszczu, lub trefne jelita ja tak pomyślałem. Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2016 Klej był ? ( wołowe, golonka ew. woda z tłustym i dobrze wymieszane ?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-474936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2016 ew. woda z tłustym I z tego ma być klej? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-474951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2016 Witam. Mam pytanie Ja, też mam pytanie! opisz jak robiłeś białą kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-474956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2016 ew. woda z tłustym I z tego ma być klej? Spróbuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-474967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2016 Spróbuj Nie będę próbował.Przestań pisać bzdury bo jeszcze ktoś uwierzy i się rozczaruje.Zapamiętaj raz na zawsze , że tłuszcz niczego nie klei.Klej uzyskuje się z mięsa ścięgnistego a nie z tłuszczu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-474998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2016 Arkadiuszu to że masz racje wie każdy kto coś robił z mięsem (albo przy mięsie) a jeżeli kolega chce uzyskać klej z tłuszczu to tylko życzyć mu powodzenia - no fakt lepiej by nie pisał na forum takich prób doświadczalnych ale po to jest forum by i takie wynalazki miały swoje miejsce.No w sumie lepiej by to było nazwane jako doświadczenie i próba uzyskania ---- ale jest jak jest ps. a może kolega miał na myśli klej ze skórek ( całkiem podobne do tłuszczu) i to by zmieniało postać rzeczy - ale to musi już wypowiedzieć autor Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2016 ale po to jest forum by i takie wynalazki miały swoje miejsce. Forum moim zdaniem jest po to by popularyzować prawidłowy wyrób wędlin.Takie rzeczy pisane na forum moim zdaniem powinny być natychmiast usuwane przez moderatora bo służą jedynie wprowadzaniu w błąd innych mniej doświadczonych użytkowników. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Lutego 2016 Forum moim zdaniem jest po to by popularyzować prawidłowy wyrób wędlin, wymieniac doswiadczenia i spostrzezenia.Takie rzeczy pisane na forum powinny być sprostowywane i tlumaczone przez bardziej doświadczonych użytkowników aby nie wprowadzac w błąd innych mniej doświadczonych użytkowników. Usuwanie postow raczej niczemu nie pomoze bo za jakis czas moze powstac podobny temat z podobnym pytaniem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekW Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Lutego 2016 To forum ma już 10 lat. Trzeba trochę poczytać podstaw produkcji. Doświadczeni użytkownicy już nie raz pisali na ten temat i wyprowadzali z błędu. Cytuj WojtekW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Lutego 2016 Klej do kiełbasy wędzonej otrzymuję poprzez ugotowanie skórek i zmielenie ich razem z tłustym mięsem + dodanie wody. ( na forum był gość który pisał że tak robi i też zebrał gromy na swoją głowę)W białej kiełbasie często zdarza się że nie dodaję skórki tylko robię mieszam wodę z mielonym podgardlem i przyprawami i do tego resztę farszu. I jakoś zawsze kiełbasa jest ścisła. Nie znam się na prawidłowościach ale skoro wychodzi to chyba coś w tym musi być ? To forum na pierwszy rzut oka ma przypominać o starych metodach i przepisach. Tak niestety nie jest. Zrobiło się teraz forum " technologów wędliniarskich". Dąży się tutaj do idealności niczym w szwajcarskim zegarku. Pamiętam świniobicie i ten smak swojskiej kiełbasy. Starzy masarze nie mieli by dziś rację bytu przy dzisiejszych "fachowcach" z Wędlin Domowych. I nie piszę tego z sarkazmem. Forum przyjęło pewną poprawność i tego się trzyma. Wiele osób, a znam takie osobiście ( od nich dowiedziałem się o forum i to oni zarazili mnie swojszczyzną) przestrzegli mnie przed tym forum. " Znajdziesz tam dużo przepisów ale czytaj nie pisz za dużo bo i tak cię zjadą po całości bo tam istnieje przecież tylko jedna wiara"Niestety jest też dużo chamstwa i to głównie ze strony " starych wyjadaczy". Proszę moderatora o wykasowanie mojego postu na samej górze. Niech Robson biegnie po wołowinę bo tak trzeba Pozdrawiam smakoszy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Lutego 2016 Mam pytanie po sparzeniu kiełbasy białej odrywając skórkę (jelito) zrywam je razem z kiełbaską. A po "kiego" sciagac jelito z bialej Polskiej parzonej..? Co innego w niemczech na Bayerach, gdzie ichnie biale sie "wycyckuje" , albo wprawnym cieciem, usuwa sie oslonke.. Ale to juz u nich rytulal.. Nie spierajcie sie Kochani.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Lutego 2016 Od poczatku: poprzez ugotowanie skórek Od kiedy skóra, dokładnie oczyszczona z tłuszczu (gdyż tylko taka może być używana "na klej" jest cyt. "...tłustym..." Gdybyś tak napisał od poczatku, nie byłoby problemu. To forum na pierwszy rzut oka ma przypominać o starych metodach i przepisach. Tak niestety nie jest. Czego Ci brakuje na tym forum? Tylko proszę o konkrety. Zrobiło się teraz forum " technologów wędliniarskich". Dąży się tutaj do idealności niczym w szwajcarskim zegarku. To jest moim marzeniem... Starzy masarze nie mieli by dziś rację bytu przy dzisiejszych "fachowcach" z Wędlin Domowych Ejże, chyba pomyliłeś fora. Wiele osób, a znam takie osobiście ( od nich dowiedziałem się o forum i to oni zarazili mnie swojszczyzną) przestrzegli mnie przed tym forum. Fatalnie. Co w takim razie tutaj robisz. Dobry człowieku, życie nie polega wyłącznie na braniu i krytykowaniu. Trzeba czasem dać także coś od siebie i choćby poprzez włączenie się w życie tego forum, gdyż tak ono działa. Co Ty, poza obrażniem ludzi, którzy tutaj ciężko pracowali i pracują, dla nas zrobiłeś? Niestety jest też dużo chamstwa i to głównie ze strony " starych wyjadaczy". Przez kogo i kiedy zostałeś obrażony? Podsumowując, wygląda na to, że naprawdę pomyliłeś fora. Na jaką pomoc liczysz tutaj teraz, kiedy obraziłeś jednym postem wielu ludzi? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBSON REDDEVIL Opublikowano 11 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Lutego 2016 Rozpętałem wojnę 1 postem z góry przepraszam.Białą robiłem z łopatki,karkówki i podgardla.Jestem masarzem z zawodu pracowałem w tym 6 lat.Teraz od 9 lat działam w domu większe ilości poza tym pracuję.I tak czasami warto zapytać,człowiek się uczy całe życie Cytuj "Lepiej być pierwszym w piekle,jak drugim w niebie" Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Lutego 2016 poprzez ugotowanie skórek Dokładnie z tłuszczu ze skóry nie oczyszczam........... bo nie umie Może źle się wypowiedziałem. Przepraszam mój błąd. Czego Ci brakuje na tym forum? Tylko proszę o konkrety. .Starzy masarze nie mieli by dziś rację bytu przy dzisiejszych "fachowcach" z Wędlin Domowych. Ejże, chyba pomyliłeś fora Ale tak jest naprawdę. Pamiętam miary na " garść", kiełbasa bez klasyfikacji ( masarz na oko oceniał czy kiełbasa jest tłusta czy nie). A mimo to takiego smaku kiełbasy się nie zapomina......Maxell wyobrażasz sobie taką osobę na forum ? Wielu użytkowników "wychowało się" na przepisach Szczepana. A pomyśl sam co by było jakby ktoś założył temat i wrzucił przepis " kiełbasa chłopska". Kiedyś temat robił furorę, dziś " fachowcy" nie zostawili by suchej nitki. Bo przecież poprawnej kiełbasy bez klasyfikacji nie da się zrobić !!!!Także Maxell gratuluję bo chyba wychowałeś spore grono technologów Fatalnie. Co w takim razie tutaj robisz. Dobry człowieku, życie nie polega wyłącznie na braniu i krytykowaniu. Trzeba czasem dać także coś od siebie i choćby poprzez włączenie się w życie tego forum, gdyż tak ono działa. Co Ty, poza obrażniem ludzi, którzy tutaj ciężko pracowali i pracują, dla nas zrobiłeś? Uczę się. Nie tylko chcę brać. Ale póki co muszę się dużo uczyć żeby cokolwiek dać coś od siebie. Dałem poradę i widzisz jak się to skończyło.......Staram się klikać w reklamy, a finansowo niestety nie mogę wspomóc forum gdyż sam jestem póki co w "dołku".Maxell dlaczego piszesz że kogoś obrażam ? Proszę o przykład Przez kogo i kiedy zostałeś obrażony? Podsumowując, wygląda na to, że naprawdę pomyliłeś fora. Na jaką pomoc liczysz tutaj teraz, kiedy obraziłeś jednym postem wielu ludzi? Ano obraził mnie pan Tusiaczek gdy napisałem co ja bym zrobił jakbym miał wolny dzień w Warszawie ( bardzo sarkastyczny post)Natomiast WojtekW zaproponował bym dostał bana za post "Muzeum Narodowe odpuść sobie - chyba że lubisz oglądać obrazy. Jak dla mnie nic ciekawego." Normalnie nawet Krystyna Pawłowicz była by bardziej liberalna na poglądy innych..........Staram się więcej czytać, jak pisać i pytać. Pomoc już naprawdę sporą otrzymałem Rozpętałem wojnę 1 postem z góry przepraszam.Białą robiłem z łopatki,karkówki i podgardla.Jestem masarzem z zawodu pracowałem w tym 6 lat. Robson jesteś zawodowym masarzem i robisz kiełbasę bez klasyfikacji i bez wołowiny ? Rozpętasz za chwilę drugą wojnę..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Lutego 2016 Kolego, nigdy kiełbasa Chłopska Szczepana nie była tutaj na czarnej liście. Wręcz przeciwnie, bardzo często jest doradzana młodym adeptom jako pierwsza kiełbasa do wykonania.Nikomu również nie zabraniamy robić sobie kiełbasy z rąbanki z dodatkiem przypraw systemem łyżeczkowym. Pilnujemy jednakże, by na naszym forum, dla łatwiejszej komunikacji i uzyskania powtarzalności wyrobów posługiwać się obowiązującą klasyfikacją mięs i gramowym dozowaniem przypraw i dodatków.Nie będę się rozpisywał, ale chciałbym zwrócić uwagę, iż pisząc o pomocy stronie, w najmniejszym stopniu nie miałem na myśli jakichkolwiek form wsparcia, a jedynie przekazywanie swych dokonań i dzielenie się informacjami o dorobku masarskim. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Lutego 2016 Wiem że chłopska Szczepana nigdy nie była na czarnej liście. To dlaczego użytkownicy ostro krytykują każdego kto ośmieli się dać lub zapytać o kiełbasę z szynki lub łopatki ??? A jest to nagminne. Maxell obiecuję że jak tylko dorobię się aparatu ( w telefonie strasznie kiepski) to i zdjęcia wrzucę, a przyznam że nie mam się czego wstydzić. Proszę skończmy tę polemikę. Maxell rób swoje bo robisz dobrą robotę. Nie sieję więcej zamętuPozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Lutego 2016 Ja już dawno powinienem skończyć, ale zadajesz taki pytania, że muszę się do nich odnieść. To dlaczego użytkownicy ostro krytykują każdego kto ośmieli się dać lub zapytać o kiełbasę z szynki lub łopatki ??? A jest to nagminne. Na jakiej podstawie wysuwasz takie wnioski? Przecież prawie każda kiełbasa ma w swym składzie elementy szynki, łopatki lub łopatki i szynki. Poczytaj sobie na spokojnie forum i główną, a się przekonasz.Że niezbyt uważnie czytasz nasze forum świadczy choćby fakt, iż w większości receptur na kiełbasy, wyroby wędliniarskie i konserwy, które zawierają skórki wp. opisany jest dokładnie proces ich obróbki i przygotowania. Nie wspomnę tutaj o emulsji Dziadka.Na tym kończę i pozdrawiam, a założyciela tematu proszę o wybaczenie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Lutego 2016 Może źle się wypowiedziałem. Przepraszam mój błąd. Przeprosiny przyjęte, ale jak widzisz precyzja wypowiedzi ma swoje znaczenie.Jeśli już komuś doradzasz to staraj się to robić precyzyjnie bo od tego może zależeć czy wyrób się uda czy piesek będzie miał święto. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Lutego 2016 Wracając do tematu przywierania skórki, które to przywieranie zdarza się rzadko, zakładam, że przyczyną było za słabe "wyrobienie" farszu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) zakładam, że przyczyną było za słabe "wyrobienie" farszu. + może za mało tłustego tym razem dałeś. Edytowane 12 Lutego 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 12 Lutego 2016 mało tłustego tym razem dałeś. Też to obstawiam. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12652-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/#findComment-475316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.