bwie Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 10 Lutego 2015 specjalnego palnika gazowego taboret - ok 100 pln na alledrogo Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-403924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cichy Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 13 Lutego 2015 Taboret gazowy bardzo dobra rzecz i załatwia sprawę z kegiem. Nie wyobrażam sobie realizacji naszego hobby bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 13 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o garnki to z doświadczenia bardziej doświadczonych Spółdzielców Neptunowych mogę doradzić że gar do parzenia powinien być szerszy i niższy ... wygodniej wtedy układać i wyjmować wyroby. Przy takich pojemnościach to niestety tylko taboret gazowy!!Ja nabyłem "gar z lidla" i elektrycznie sobie parzę..... wedle myśli ... każdemu według potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 13 Lutego 2015 oszczędna wersja garnuszka:http://www.garneczki.pl/produkt/garnek-emaliowany-elo-pol-babuni-50-l,7130?gclid=CjwKEAiA3vamBRDJ1Lfwt5Pckw4SJAAdhnk2fHT1uxWKDmjl-ChzVz6_lbL0834VJQWXekhoTd4TIBoCyPHw_wcB Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Ten garnek z pierwszego posta to taki szlachetny jak ja czarnoskóry Zapytaj się sprzedawcy czy będzie działał na indukcji (garnki ze stali szlachetnej w 100% działają). Jak szukałem gara to brałem go pod uwagę ale u mnie indukcja a on tam nie rabotajet... Ostatecznie upolowałem używany garnek 50 l Stalgast w cenie 200 złociszy. Naprawdę warto było... nie ma nawet porównania. Ma kapsułowe dno i nawet jak grzeję mleko na sery nic mi się nie przypala. Rewelka. Edytowane 13 Lutego 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 13 Lutego 2015 nie ma nawet porównania jak grzeję mleko na sery nic mi się nie przypala oj muszę pomału w to uderzyć. Dzięki za radę. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 2 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Żeby nie tworzyć nowego tematu i nie zaśmiecać podłącze się tutaj z tym co dzisiaj znalazłem przypadkiem w Makro, po dzisiejszej wymianie zdań z ArkoGdynia i dyzia w kuchennym kąciku ArkoGdynia i zapytań o gar z Lidla znalazłem coś takiego. Może to nie to samo co gar z lidla ArkoGdynia ale do mniejszych wyrobów może by się nadał bo ten z lidla wygląda na dużo większy. Ten co znalazłem to wydaje mi się tak na raz dwie szynki myszki lub jakieś pół schabu np. Co o tym sądzicie? Cena też nie najgorsza. 3 Stopnie utrzymywania temperatury wg opisu z kartonika. Mam nadzieję że nie wystrzeliłem jak Filip z konopi ale może warto podyskutować o tym sprzęcie, może ktoś już używa?? Szkoda tylko że taki mały. Jeszcze dzisiaj postaram się wstawić zdjęcia bo jest już po 24 :-) ale nadal nie wiem jak rano to ogarnę i zedytuje żeby było dobrze bo się troszkę zagubiłem :-) Edytowane 2 Marca 2015 przez kwlj Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 3 Marca 2015 Żeby nie tworzyć nowego tematu i nie zaśmiecać podłącze się tutaj z tym co dzisiaj znalazłem przypadkiem w Makro, po dzisiejszej wymianie zdań z ArkoGdynia i dyzia w kuchennym kąciku ArkoGdynia i zapytań o gar z Lidla znalazłem coś takiego. Może to nie to samo co gar z lidla ArkoGdynia ale do mniejszych wyrobów może by się nadał bo ten z lidla wygląda na dużo większy. Ten co znalazłem to wydaje mi się tak na raz dwie szynki myszki lub jakieś pół schabu np. Co o tym sądzicie? Cena też nie najgorsza. 3 Stopnie utrzymywania temperatury wg opisu z kartonika. Mam nadzieję że nie wystrzeliłem jak Filip z konopi ale może warto podyskutować o tym sprzęcie, może ktoś już używa?? Szkoda tylko że taki mały. Jeszcze dzisiaj postaram się wstawić zdjęcia bo jest już po 24 :-) ale nadal nie wiem jak rano to ogarnę i zedytuje żeby było dobrze bo się troszkę zagubiłem :-) A tu zdjęcia których nie zdążyłem wczoraj wstawić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) Męczycie się z tymi garami i męczycie to może ja Wam poddam troszkę inny pomysł.... moim zdaniem lepszy (lepszy dla tych co nie mają gara z Lidla) A najlepszy dla tych co mają wędzarnię z dymogeneratorem i sterownikiem....Otóż wystarczy zaopatrzyć się w trzy rzeczy. Pierwsza to duży garnek który poza tym przyda nam się do miliona innych rzeczy (piwo, destylacja i inne takie przyjemne czynności), druga to dwupalnikowa elektryczna kuchenka turystyczna, trzecia to sterownik (np. Pamel ale niekoniecznie). Po podłączeniu sterownika do kuchenki z pominięciem termostatu mamy coś lepszego i tańszego niż ten wymarzony garnuszek Wrzucamy sondę sterownika do gara i jedziemy z tem koksem Co do kosztów to garnek jakiś w zasadzie chyba każdy ma więc ten koszt odpada, kuchenkę kupimy za jakieś 50 złociszy a sterownik dajmy na to za 100. Więc za 150 złociszy macie sterowany elektronicznie garnek. Lepszy niż Lidlowy bo tamten tylko na prąd i nie dowszystkiego się nadaje a tutaj jak nie prądem to gazem go Jak ktoś ma sterownik to jeszcze taniej a jak ktoś nie ma to będzie już miał sterownik do wędzarni... same plusy.Kuchenka na przykład taka - http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-turystyczna-2-palnikowa-2500w-i4906208976.html używkę kupicie za grosze Edytowane 3 Marca 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 3 Marca 2015 Ten wolnowar nie za bardzo się nadaje do celów produkcyjnych, ze względu na bardzo małą możliwość sterowania temoeraturą. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 3 Marca 2015 trzecia to sterownik (np. Pamel ale niekoniecznie). Kuchenka na przykład taka - http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-turystyczna-2-palnikowa-2500w-i4906208976.html używkę kupicie za grosze Czy o takim sterowniku myślisz? http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/12-regulator-mocy-i-temperatury-prd2u-maks-2-sondy.htmlTen wolnowar nie za bardzo się nadaje do celów produkcyjnych, ze względu na bardzo małą możliwość sterowania temoeraturą. No to wyjaśnione, ale podyskutować można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 3 Marca 2015 Bardzo dobry wybór. O ile pamiętam to tam są dwie sondy i sterownik można ustawić tak że jedna utrzymuje temperaturę a druga mierzy wewnątrz wyrobu. Pewności nie mam więc zapytaj producenta. Nazywa się Piotr i to bardzo fajny gość. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 3 Marca 2015 To będę kombinował Dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 3 Marca 2015 Jak sondy będziesz wybierał to powiedz, że do wędlin bo standardowo dają takie krótkie nie zaostrzone. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwlj Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 3 Marca 2015 Jak sondy będziesz wybierał to powiedz, że do wędlin bo standardowo dają takie krótkie nie zaostrzone. Ok,. dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 3 Marca 2015 Kuchenka na przykład taka Sławku , co do tej kuchenki to nigdzie nie jest pisane jaki ciężar podoła udźwignąć Moim zdaniem kuchenka turystyczna to służy do mniejszych ciężarów niż my wykonujemy podczas parzenia wędlin . Rozumiem że podałeś jako przykład a wybór kuchenki należy do nas Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 3 Marca 2015 AndrzejKu, ja mam taką podobna która ma chyba ze sto lat, stary komunistyczny wyrób i wytrzyma chyba wszystko Ale oczywiście aukcja była podana poglądowo żeby było wiadomo o jaką kuchenkę chodzi. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 3 Marca 2015 Ok. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaco26 Opublikowano 3 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 3 Marca 2015 Dwie szynki powiadasz, dla siebie powiadasz, mały garnek powiadasz...., ok . Prawie każdy tak zaczynał Taka mała dygresja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzzt Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Października 2015 Dzień dobry,znalazłem dwa pasujące mi pojemniki i zatanawiam się nad wyborem1 oznaczony logiem "widelca" ale nie ma nr plastiku2 bez loga "widelca" ale z nr plastiku PP5, logo jest na naklejce producenta nie wypalone Cytuj Driven Like The Snow Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek42 Opublikowano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 21 Października 2015 Witaj! ja używam pojemniki fermentacyjne 33 litrowe w cenie około 25zł za sztukę. Oczywiscie pojemniki mają znaczek przydatnosci do przechowywania żywnosci. Stosuje je od 2 lat i nic się z nimi ( i mięsem ) złego nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451668 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Października 2015 Z pojemnikiem plastikowym nic się nie dzieje, ale nie wiadomo co dzieje się z mięsem? Nie polecam plastiku do żywności,która podlega procesom chemicznym (peklowaniu).Pojemnik plastikowy jest przydatny do przechowywania fluoru! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek42 Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 23 Października 2015 Niewiem skąd kolega wytrzasnął ten fluor ale dla mnie pojemniki ze znaczkiem widelca i kieliszka służą do przechowywania żywności.Tych samych pojemników używam do kiszenia kapusty i ogórków. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 23 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Października 2015 Nie polecam plastiku do żywności,która podlega procesom chemicznym (peklowaniu) Kol. Nestor, jest lekarzem weterynarii i wie co pisze/mowi, ale tym razem nie zgodze sie z jego opinia chodzby dlatego ze niektore wyroby pakujemy tez w oslonki sztuczne, w ktorych tez niektore wedliny przechodza procesy chemiczne..Sorrki jesli sie myle.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 24 Października 2015 Miałem na myśli peklowanie,więc lepiej nie ryzykować.W plastikach jest bezpiecznie przechowywać suchą żywnośc.Ja po zakupie oleju przelewam go do butelek szklanych. ".Czasami trzeba na zimne dmuchać." Wspomniałem o fluorze dlatego,że on jest wyjątkowym pierwiastkiem, którego nie można przechowywać w pojemnikach szklanych,natomiast nadaje się do tego plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-452013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.