Skocz do zawartości

Pojemniki do peklowania


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 173
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gość ArkoGdynia

Jeżeli chodzi o garnki to z doświadczenia bardziej doświadczonych Spółdzielców Neptunowych mogę doradzić że gar do parzenia powinien być szerszy i niższy ... wygodniej wtedy układać i wyjmować wyroby. 

Przy takich pojemnościach to niestety tylko taboret gazowy!!

Ja nabyłem "gar z lidla" i elektrycznie sobie parzę..... wedle myśli ... każdemu według potrzeb  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404483
Udostępnij na innych stronach

Ten garnek z pierwszego posta to taki szlachetny jak ja czarnoskóry  :cool: Zapytaj się sprzedawcy czy będzie działał na indukcji (garnki ze stali szlachetnej w 100% działają). Jak szukałem gara to brałem go pod uwagę ale u mnie indukcja a on tam nie rabotajet... Ostatecznie upolowałem używany garnek 50 l  Stalgast w cenie 200 złociszy. Naprawdę warto było... nie ma nawet porównania. Ma kapsułowe dno i nawet jak grzeję mleko na sery nic mi się nie przypala. Rewelka.

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404487
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie ma nawet porównania

 

 

jak grzeję mleko na sery nic mi się nie przypala

 

oj muszę pomału w to uderzyć. Dzięki za radę.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-404503
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
Żeby nie tworzyć nowego tematu i nie zaśmiecać podłącze się tutaj z tym co dzisiaj znalazłem przypadkiem w Makro, po dzisiejszej wymianie zdań z ArkoGdynia  i dyzia w kuchennym kąciku ArkoGdynia i zapytań o gar z Lidla znalazłem coś takiego. Może to nie to samo co gar z lidla ArkoGdynia ale do mniejszych wyrobów może by się nadał bo ten z lidla wygląda na dużo większy. Ten co znalazłem to wydaje mi się tak na raz dwie szynki myszki lub jakieś pół schabu np. Co o tym sądzicie? Cena też nie najgorsza. 3 Stopnie utrzymywania temperatury wg opisu z kartonika. 

 

Mam nadzieję że nie wystrzeliłem jak Filip z konopi ale może warto podyskutować o tym sprzęcie, może ktoś już używa?? Szkoda tylko że taki mały.

 

Jeszcze dzisiaj postaram się wstawić zdjęcia bo jest już po 24 :-) ale nadal nie wiem jak rano to ogarnę i zedytuje żeby było dobrze bo się troszkę zagubiłem :-)

Edytowane przez kwlj
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408839
Udostępnij na innych stronach

 

Żeby nie tworzyć nowego tematu i nie zaśmiecać podłącze się tutaj z tym co dzisiaj znalazłem przypadkiem w Makro, po dzisiejszej wymianie zdań z ArkoGdynia  i dyzia w kuchennym kąciku ArkoGdynia i zapytań o gar z Lidla znalazłem coś takiego. Może to nie to samo co gar z lidla ArkoGdynia ale do mniejszych wyrobów może by się nadał bo ten z lidla wygląda na dużo większy. Ten co znalazłem to wydaje mi się tak na raz dwie szynki myszki lub jakieś pół schabu np. Co o tym sądzicie? Cena też nie najgorsza. 3 Stopnie utrzymywania temperatury wg opisu z kartonika. 
 
Mam nadzieję że nie wystrzeliłem jak Filip z konopi ale może warto podyskutować o tym sprzęcie, może ktoś już używa?? Szkoda tylko że taki mały.
 
Jeszcze dzisiaj postaram się wstawić zdjęcia bo jest już po 24 :-) ale nadal nie wiem jak rano to ogarnę i zedytuje żeby było dobrze bo się troszkę zagubiłem :-)

 

 

A tu zdjęcia których nie zdążyłem wczoraj wstawić

 

post-70821-0-21377300-1425380010_thumb.jpg    post-70821-0-07111800-1425380072_thumb.jpg

 

post-70821-0-37972600-1425380117_thumb.jpg    post-70821-0-17626100-1425380208_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408895
Udostępnij na innych stronach

Męczycie się z tymi garami i męczycie to może ja Wam poddam troszkę inny pomysł.... moim zdaniem lepszy (lepszy dla tych co nie mają gara z Lidla)  :cool: A najlepszy dla tych co mają wędzarnię z dymogeneratorem i sterownikiem....

Otóż wystarczy zaopatrzyć się w trzy rzeczy. Pierwsza to duży garnek który poza tym przyda nam się do miliona innych rzeczy (piwo, destylacja i inne takie przyjemne czynności), druga to dwupalnikowa elektryczna kuchenka turystyczna, trzecia to sterownik (np. Pamel ale niekoniecznie). Po podłączeniu sterownika do kuchenki z pominięciem termostatu mamy coś lepszego i tańszego niż ten wymarzony garnuszek  :)  :) Wrzucamy sondę sterownika do gara i jedziemy z tem koksem  :devil:

Co do kosztów to garnek jakiś w zasadzie chyba każdy ma więc ten koszt odpada, kuchenkę kupimy za jakieś 50 złociszy a sterownik dajmy na to za 100. Więc za 150 złociszy macie sterowany elektronicznie garnek. Lepszy niż Lidlowy bo tamten tylko na prąd i nie dowszystkiego się nadaje a tutaj jak nie prądem to gazem go  :)  Jak ktoś ma sterownik to jeszcze taniej a jak ktoś nie ma to będzie już miał sterownik do wędzarni... same plusy.


Kuchenka na przykład taka -  http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-turystyczna-2-palnikowa-2500w-i4906208976.html używkę kupicie za grosze

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408897
Udostępnij na innych stronach

Ten wolnowar nie za bardzo się nadaje do celów produkcyjnych, ze względu na bardzo małą możliwość sterowania temoeraturą.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408898
Udostępnij na innych stronach

 trzecia to sterownik (np. Pamel ale niekoniecznie). 

Kuchenka na przykład taka -  http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-turystyczna-2-palnikowa-2500w-i4906208976.html używkę kupicie za grosze

 

Czy o takim sterowniku myślisz?

 

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/12-regulator-mocy-i-temperatury-prd2u-maks-2-sondy.html

Ten wolnowar nie za bardzo się nadaje do celów produkcyjnych, ze względu na bardzo małą możliwość sterowania temoeraturą.

 

No to wyjaśnione, ale podyskutować można.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408900
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobry wybór. O ile pamiętam to tam są dwie sondy i sterownik można ustawić tak że jedna utrzymuje temperaturę a druga mierzy wewnątrz wyrobu. Pewności nie mam więc zapytaj producenta. Nazywa się Piotr i to bardzo fajny gość.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-408901
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kuchenka na przykład taka

 

 

Sławku , co do tej kuchenki to nigdzie nie jest pisane jaki ciężar podoła udźwignąć  Moim zdaniem kuchenka  turystyczna to służy do mniejszych ciężarów niż my wykonujemy podczas parzenia wędlin .  Rozumiem że podałeś jako przykład a wybór kuchenki należy do nas :D

 

 Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409056
Udostępnij na innych stronach

AndrzejKu, ja mam taką podobna która ma chyba ze sto lat, stary komunistyczny wyrób i wytrzyma chyba wszystko  :cool: Ale oczywiście aukcja była podana poglądowo żeby było wiadomo o jaką kuchenkę chodzi.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-409068
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Dzień dobry,

znalazłem dwa pasujące mi pojemniki i zatanawiam się nad wyborem

1 oznaczony logiem "widelca"  ale nie ma nr plastiku

2 bez loga "widelca" ale z nr plastiku PP5, logo jest na naklejce producenta nie wypalone

 

 

 

Driven Like The Snow

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451597
Udostępnij na innych stronach

Witaj! ja używam pojemniki fermentacyjne 33 litrowe w cenie około 25zł za sztukę.  Oczywiscie pojemniki mają znaczek przydatnosci do przechowywania żywnosci. Stosuje je od 2 lat i nic się z nimi ( i mięsem ) złego nie dzieje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451668
Udostępnij na innych stronach

Z pojemnikiem plastikowym nic się nie dzieje, ale nie wiadomo co dzieje się z mięsem?  Nie polecam plastiku do żywności,która podlega procesom chemicznym (peklowaniu).Pojemnik plastikowy jest przydatny do przechowywania fluoru!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451908
Udostępnij na innych stronach

Niewiem skąd kolega wytrzasnął ten fluor ale dla mnie pojemniki ze znaczkiem widelca i kieliszka służą do przechowywania żywności.Tych samych pojemników używam do kiszenia kapusty i ogórków.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451956
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie polecam plastiku do żywności,która podlega procesom chemicznym (peklowaniu)

Kol. Nestor, jest lekarzem weterynarii i wie co pisze/mowi, ale tym razem nie zgodze sie z jego opinia chodzby dlatego ze niektore wyroby pakujemy tez w oslonki sztuczne, w ktorych tez niektore wedliny przechodza procesy chemiczne..

Sorrki jesli sie myle..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-451968
Udostępnij na innych stronach

Miałem na myśli peklowanie,więc lepiej nie ryzykować.W plastikach jest bezpiecznie przechowywać suchą żywnośc.Ja po zakupie oleju przelewam go do butelek szklanych.           ".Czasami trzeba na zimne dmuchać."  Wspomniałem o fluorze dlatego,że on jest wyjątkowym pierwiastkiem, którego nie można przechowywać w pojemnikach szklanych,natomiast nadaje się do tego plastik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/127-pojemniki-do-peklowania/page/6/#findComment-452013
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.