BonAir Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Listopada 2009 golaszm, na początek kup osłonki barierowe, popróbuj, poeksperymentuj i po pewnym czasie sam dojdziesz do wniosku, czy praska Tobie potrzebna, czy nie. PS. Nie ma w powyższym zdaniu żadnego podtekstu sugerującego, jakoby praski były zbędne! [ Dodano: Nie Lis 22, 2009 09:04 ] I jeszcze jedno - ów sprzedający z allegro był onegdaj na naszej 'czarnej liście'. Nie wiem czy ta sprawa jest już załatwiona. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Listopada 2009 Możesz robić trzy wkłady.Dla boczku słoniny czy golonki to podobny nacisk i czasy parzenia też przybliżone.Pozdrawiam Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astemio Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Listopada 2009 Witam!Nie wiem, czy to ma dla Ciebie znaczenie, ale tyle "dobra" w tak niskiej cenie wskazuje na chińską produkcję - choć ostatnio mówi się już nawet, że jak coś nie chińskie, to nieoryginalne. Cytuj Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.Pozdrawiam, Astemio. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Listopada 2009 I czy macie pomysł, jak w razie czego wykorzystać te 3kg pojemności praski mając mniejsze potrzeby?Ja mam od miro tę praskę na 3kg i pierwszy raz zrobiłem boczek-jeden płat 1.05kg drugi 0.85kg=1,90kg i oto jak wygląda po parzeniu przez 5godz. w temp. 78-84st.C (był ciuteńkę twardy,ale niedużo) Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Listopada 2009 "A wszystko, co oryginalne jest lepsze: kompakty, dolary, jeansy..." Dziękuję za rady, jak zwykle bardzo pomocne. Od przyszłych teściów pożyczyłem czeską szynkowarkę (10cm średnicy, wkład tak na moje oko 750-900g). Popróbuję i zobaczę co mi wyjdzie.Spodziewam się, że prędzej czy później kupię osłonki barierowe i większość produkcji będzie się odbywała właśnie w nich. Ojciec zażyczył sobie salcesonu z ozorków Co do praski - na pewno jest to ciekawy gadżet i a pewno od czasu do czasu coś bym prasował. Trzeba jednak przyznać, że niezbyt często, więc póki co powstrzymam się od tego zakupu. Choć jak tak spoglądam na sygnaturkę kol. BonAir, to kusi, bardzo kusi Jakby na to nie patrzeć, widziałem już na forum przepis na roladę z boczku - skoro udało mi się położyć łapska na pożyczonym czeskim cudzie, to nic nie stanie na przeszkodzie, żeby się do takiej rolady przymierzyć.Idę szukać tego przepisu... __edit__Zbóju Madeju - gratuluję wyrobu Podoba mnie się.Ciekawość: sklejałeś czymś (żelatyna, skórki) oba płaty? Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Listopada 2009 Ciekawość: sklejałeś czymś (żelatyna, skórki) oba płaty?No,sklejałem skórką wp gotowaną w osolonej wodzie przez 30min. i później zmielonej przez sitko 4mm. i tym posypałem między płatami boczku. A to z czeskiej szynkowarki Najlepiej poczytaj wyroby z szynkowarki na forum https://wedlinydomowe.pl/forum/viewforum.php?f=28 lub stronie głównej wędlin http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=126 :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Listopada 2009 A czytam, czytam, cały czas czytam Znalazłem roladę boczkową, teraz szukam przepisu który pamiętam tylko ze zdjęcia; był to pokrojony w kostkę boczek, który następnie się pakowało do szynkowarki - bardzo ciekawy w przekroju. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 23 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 23 Listopada 2009 Mam, znalazłem:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3656 - kol. wojciechz podał pomysł boczku krojonego. Zdjęcie rewelacyjne. Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1281-co-powiecie-o-tym-szynkowarku/page/2/#findComment-89081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.