Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Poza tym, portal będzie zajmował się serami, pieczywem, miodem, rybami, wszelkimi przetworami, owocami i warzywami, dodatkami masarskimi, piekarskimi i ciastkarskimi, olejami tłoczonymi, ziołami, nabiałem, mlekiem kozim i wieloma innymi produktami. Będzie także miejsce na produkty ECO. No to w tym momencie już się wszystko wyjaśniło!! Czyli wszystko oprócz mięsa i jego przetworów..... Dziękuję za informację. Edytowane 18 Marca 2016 przez ArkoGdynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 18 Marca 2016 Czyli wszystko oprócz mięsa i jego przetworów..... Dlaczego? Przetwory mięsne, o ile wiem, to ma być podstawa tego portalu. "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 18 Marca 2016 Dlaczego? Przetwory mięsne, o ile wiem, to ma być podstawa tego portalu. raczej z tego co pisze Maxwell to niestety nie Poza tym przetwórstwo mięsa już podpada pod inne przepisy... a mleko i jego przetwory mogą spokojnie rolnicy ( wytwórcy) sprzedawać tak samo jak sadownicy swoje produkty oraz ich przetwory.... mięso niestety pod te przepisy się nie łapie.... więc w takim przypadku jakiekolwiek przetwory mięsne nie mają racji bytu na nowym portalu..... no chyba że ktoś się fiskusa i sanepidu nie boi..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 18 Marca 2016 pomysł swietny - może dodać wykonanie usług ( mam wolny czas) w tzw okolicy. Np. uwędzę, przygotuję grilla, wykonam pielęgnację ogródka ... itp Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 18 Marca 2016 może dodać wykonanie usług też fajny pomysł np: wędzę w niedzielę - wolne miejsce ok 30kg. Klient przywozi rano i odbiera po południu śliczne pachnące wędzoneczki. Poza tym przetwórstwo mięsa już podpada pod inne przepisy... No i tu mam nadzieję się to wkrótce zmieni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 18 Marca 2016 No i tu mam nadzieję się to wkrótce zmieni Masz jakieś wiadomości na ten temat? Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 18 Marca 2016 Tak jak pisał Vtec, mięso i jego przetwory to podstawa portalu. Może po prostu tego wyżej nie dodałem. W tej chwili można sprzedawać niektóre przetwory z mięsa i samo mięso - chodzi o kwestię miejsca wykonania uboju. Portal jest przyszłościowy i będzie obejmował chyba wszystkie kategorie i podkategorie produktów spożywczych, które może wyprodukować człowiek w swoim gospodarstwie w oparciu o własne produkty. Do tego postanowiliśmy jeszcze dodać produkty ECO. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 18 Marca 2016 No niestety nic konkretnego. Jedynie wymóg - ubój tylko w rzeźni. Dotychczas umawiałem się z "wujkiem", odbierałem świerzynkę w skrzynkach. Teraz nie wiem - w rzeźni się będzie trzeba umawiać czy jak? No i w rzeźni koszt rozbioru? Bo żeby sprzedać wyroby, trzeba będzie pewnie mieć kwit z rzeźni - tak to widzę ja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 18 Marca 2016 Już jest przygotowany projekt nowej ustawy, bardzo korzystny dla rolników. Wszelkie czynniki blokujące odpadają.Napisałem do nich jedynie w sprawie dopuszczenia peklosoli, gdyż w tym przypadku ustawa i tak byłaby łamana.Możecie sobie poczytać: projekt.pdf „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) 6) pochodzące z własnych upraw, chowu i hodowli z gospodarstwa rolnego To mnie martwi Edytowane 18 Marca 2016 przez grzech25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 18 Marca 2016 No niestety nic konkretnego. Jedynie wymóg - ubój tylko w rzeźni. Dotychczas umawiałem się z "wujkiem", odbierałem świerzynkę w skrzynkach. Teraz nie wiem - w rzeźni się będzie trzeba umawiać czy jak? No i w rzeźni koszt rozbioru? Bo żeby sprzedać wyroby, trzeba będzie pewnie mieć kwit z rzeźni - tak to widzę ja.Ze 2 lata temu zapłaciłem 40 zł za ubój w zakładzie. Wydaje mi się, że nie ma sensu nawet się samemu w to bawić. Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 18 Marca 2016 zapłaciłem 40 zł za ubój razem z rozbiorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 18 Marca 2016 grzech25, żeby mi spartolili? W życiu bym im nie dał nawet kury do rozbioru Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 18 Marca 2016 przy byle jakiej kontroli, pierwsze to zapytają o Twój wpis do Urzędu Statystycznego czy widnieje,, rolnik,, jak nie to następna wizyta w US Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 18 Marca 2016 Gregor - temat o sprzedaży od rolników - zatem nie wiem kogo się Twój post tyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 18 Marca 2016 Znając życie to będzie tak jak do tej pory, czyli przepisy sobie, a życie sobie.... do czasu aż "przyjazny sąsiad lub znajomy" mówiąc kolokwialnie nie doniesie Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 18 Marca 2016 Myślę, że na takich właśnie zasadach owy portal nie wystartuje pełną parą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 18 Marca 2016 Nie obawiajcie się. Portal (zgodnie z obietnicą programistów) wystartuje za ok. dwa tygodnie. Będzie obejmował wszystkie kategorie od razu, a sprzedający i kupujący będą obstawiali jedynie produkty dopuszczone do handlu teraz. Z chwilą zmiany przepisów i rozszerzenia kategorii, co podobno ma nastąpić niebawem, ruszymy pełna para bez przestojów. Proszę pamietać, że to nie jest portal handlowy, tylko strona umożliwiająca kupującym i sprzedającym odnalezienie się "w tłumie". Same transakcje będa przeprowadzane już w miejscach przewidzianych ustawą, a niebawem także kurierem lub w innej formie. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 18 Marca 2016 No to nic teraz nie pozostaje innego jak zostać rolnikiem i rozpocząć swoją hodowlę... , Z niecierpliwością czekam na otwarcie portalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Ja także. Ale proszę pamiętać, że macie do spełnienia ważną rolę, gdyż to Wy w pierwszej kolejności będziecie musieli pomóc w rozpropagowaniu giełdy wśród ludzi, głównie ewentualnych nabywców. Edytowane 18 Marca 2016 przez Maxell „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 18 Marca 2016 A można sprzedawać np kiełbasy jako produkty..... kolekcjonerskie? Nie przeznaczone do spożycia? Np jako.... bombki choinkowe? ....wibratory ? .....zapachy samochodowe?Chyba można sprzedawać worki na śmieci... zapach samochodowy gratis.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Marca 2016 A można sprzedawać np kiełbasy jako produkty..... kolekcjonerskie? Nie przeznaczone do spożycia? Jasne - ale trzeba dopisać na etykiecie, że po spożyciu przełyk trzeba zdezynfekować dużą ilością alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 18 Marca 2016 Z naszego punktu widzenia - osób robiących wędliny problem polega na tym, że nie wystarczy być rolnikiem ale trzeba mieć własny chów zwierząt . Ale za to dzięki portalowi może znajdziemy niedaleko siebie dobre źródło mięsa czy mleka "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Marca 2016 Ale za to dzięki portalowi może znajdziemy niedaleko siebie dobre źródło mięsa czy mleka I to jest główna myśl przewodnia realizacji tego projektu. „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Marca 2016 Olga - mieć własny chów zwierząt - bardzo dobrze.Arko - i rozpocząć swoją hodowlę - źle. Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi