Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wiadomo wyroby podrobowe wymyślono po to, by zagospodarować mięsa najniższej

jakości, tłuszcz, skóry i podroby pozostałe po rozbiorze półtuszy.

 

Jeśli jednak nie ma się takich pozostałości, tudzież ma się do wyżywienia

"wrażliwe na pozostałości" gardła :lol: , to można również zrobić kaszankę z mięsa,

z którego niejeden masarz zrobiłby niezłą kiełbasę ;-)

 

Składniki daję w następujących proporcjach:

 

- mięso 60% (waga po ugotowaniu)

- wątroba 20%

- tłuszcz twardy 20%

 

- razem 100% składników mięsnych.

 

W stosunku do wagi w.w. składników daję:

 

- krew 25%

- kasza 25% (waga kaszy suchej)

- rosół 50% (pozostały z gotowania mięs - rosół użyty jest do ugotowania kaszy)

 

Jeśli do wyrobu używam mięsa wieprzowego, to ugotowane WP I przepuszczam przez

siatkę 13mm, a pozostałe składniki (WP II, sparzona wątroba, tłuszcz twardy

i usmażona cebula) przez siatkę 4mm.

 

Przyprawy, to cebula, sól, pieprz i majeranek.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

Przykładowa produkcja, tym razem z mięsa drobiowego.

 

Wyrób "kaszankopodobny" z kurczaka BonAira, pasteryzowany w słojach.

 

SKŁADNIKI (na 2kg wyrobu)

 

- ugotowane mięso z korpusów kurczaka - 0,6kg

- wątróbka drobiowa surowa - 0,2kg

- słonina - 0,2kg

 

- krew - 0,25l

- kasza gryczana - 0,25kg (waga kaszy suchej)

- wywar z gotowania mięsa - 0,5l

 

PRZYPRAWY:

 

- sól - 30g

- pieprz - 2,5g

- majeranek - 3g

- cebula - 2-3 duże (cebuli daję dużo, gdyż po wyjęciu kaszanki ze słoiczków

wędruje ona od razu na patelnię i nie muszę dodatkowo podsmażać cebulki)

 

POSTAĆ WYROBU GOTOWEGO:

 

- kaszanka w słoikach pasteryzowana lub tyndalizowana

 

OPIS PRODUKCJI:

 

 

Po oddzieleniu udek, skrzydełek i piersi z kurczaka,

pozostałe korpusy gotuję do miękkości i wyciągam.

 

Jeszcze ciepłe mięso oddzielam od kości:

 

 

 

Wypłukaną w zimnej wodzie wątróbkę sparzam

(zalewam wrzątkiem i trzymam w nim kilka minut) i chłodzę w zimnej wodzie:

 

 

 

Połowę lub nawet 3/4 słoniny roztapiam na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulę:

 

 

 

Mięso przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 13mm:

 

 

 

Pozostałe składniki, czyli sparzoną wątróbkę, pozostałą słoninę

oraz zeszkloną cebulę, przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4mm:

 

 

 

Dodaję przyprawy i mieszam.

 

W oddzielnym naczyniu gotuję kaszę w wywarze pozostałym z gotowania mięs,

a w międzyczasie przygotowuję krew, gdyż posiadam krew suszoną.

Krew (38g krwi na 0,25l wody) rozpuszczam w wodzie (lub w wywarze z gotowania,

jeśli jeszcze został) o temp. 20-25st.C. i ew. grudki, jeśli powstaną,

rozdrabniam w malakserze:

 

 

 

 

Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę wykładam na zmielone mięsa

i szybko zalewam krwią po to, by ją sparzyć:

 

 

Taką masę mieszam, oczywiście smakuję (nie raz, oj nie raz... ;-) ) i nakładam do słoików.

Słoiki pasteryzuję i przechowuję w chłodnym miejscu:

 

 

Kiedy najdzie nas ochota, to kaszankę wyciągam ze słoika i jedynie podsmażam na patelni.

Pyszna z ogóreczkiem lub buraczkami.

Ale co w tym wszystkim najważniejsze ?

To że jedzą nawet "wrażliwe na pozostałości" gardła, wliczając oczywiście maluchy :-)

Po prostu rarytas dla "wrażliwych"! :grin:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

I to jest to. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27029
Udostępnij na innych stronach

Ale jaja, niby takie prost, kaszanka w słoikach, ale nie znam nikogo co by na to wpadł .

 

Aż się chce teraz zrobić kaszankę.

 

A ja jen właśnie z tego powodu nie robiłem za często, że mała porcja się nie udaje, a większą nie można było zjeść zanim się popsuła.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27032
Udostępnij na innych stronach

Tomek ! Widzę że wena twórcza wróciła

To nie ja :blush:

Matką jest potrzeba! :wink:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27151
Udostępnij na innych stronach

Wszystko jasne, oprócz jednego. Nie spotkałem się z krwią suszoną. Czy to można gdzieś dostać? :question: (Proszę się nie śmiać z nowicjusza :blush: )
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27157
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz dojście do zwykłej krwi, to dobrze.

Jeśli nie, to krew suszoną można kupić np. w sklepie u kol. Miro:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/25/products_id/99

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27158
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam .Ja zawsze robie kaszankę i nie tylko w słoikach . Ostatnio robiłam salceson włoski część włożyłam do jelita a reszte do słoiczków. Pyszny

Odnośnie braku krwi. Jadłam odtatnio białą kaszankę - podobno przysmak bawarski/ niemiecki. Była zrobiona z głowy golonki i kaszy grubej typu pęczak.

jak zdobęde przepis to sie nim podzielę. Było przepyszne.

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-31064
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

kaszubka33 . Pamiętam że w moim domu rodzinnym bardzo często babcia robiła kaszankę białą . Były to takie same składniki jak na kaszankę z krwią lecz po prostu nie dolewała krwi bo nie miała . Kaszanka była o bardzo dobrym smaku podawana z kiszoną gotowaną kapustą . Pamiętam że była podgrzewana a nie smażona .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-31074
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.