BonAir Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Jak wiadomo wyroby podrobowe wymyślono po to, by zagospodarować mięsa najniższej jakości, tłuszcz, skóry i podroby pozostałe po rozbiorze półtuszy. Jeśli jednak nie ma się takich pozostałości, tudzież ma się do wyżywienia "wrażliwe na pozostałości" gardła :lol: , to można również zrobić kaszankę z mięsa, z którego niejeden masarz zrobiłby niezłą kiełbasę ;-) Składniki daję w następujących proporcjach: - mięso 60% (waga po ugotowaniu) - wątroba 20% - tłuszcz twardy 20% - razem 100% składników mięsnych. W stosunku do wagi w.w. składników daję: - krew 25% - kasza 25% (waga kaszy suchej) - rosół 50% (pozostały z gotowania mięs - rosół użyty jest do ugotowania kaszy) Jeśli do wyrobu używam mięsa wieprzowego, to ugotowane WP I przepuszczam przez siatkę 13mm, a pozostałe składniki (WP II, sparzona wątroba, tłuszcz twardy i usmażona cebula) przez siatkę 4mm. Przyprawy, to cebula, sól, pieprz i majeranek. ------------------------------------------------------------------------------------- Przykładowa produkcja, tym razem z mięsa drobiowego. Wyrób "kaszankopodobny" z kurczaka BonAira, pasteryzowany w słojach. SKŁADNIKI (na 2kg wyrobu) - ugotowane mięso z korpusów kurczaka - 0,6kg - wątróbka drobiowa surowa - 0,2kg - słonina - 0,2kg - krew - 0,25l - kasza gryczana - 0,25kg (waga kaszy suchej) - wywar z gotowania mięsa - 0,5l PRZYPRAWY: - sól - 30g - pieprz - 2,5g - majeranek - 3g - cebula - 2-3 duże (cebuli daję dużo, gdyż po wyjęciu kaszanki ze słoiczków wędruje ona od razu na patelnię i nie muszę dodatkowo podsmażać cebulki) POSTAĆ WYROBU GOTOWEGO: - kaszanka w słoikach pasteryzowana lub tyndalizowana OPIS PRODUKCJI: Po oddzieleniu udek, skrzydełek i piersi z kurczaka, pozostałe korpusy gotuję do miękkości i wyciągam. Jeszcze ciepłe mięso oddzielam od kości: Wypłukaną w zimnej wodzie wątróbkę sparzam (zalewam wrzątkiem i trzymam w nim kilka minut) i chłodzę w zimnej wodzie: Połowę lub nawet 3/4 słoniny roztapiam na patelni i wrzucam drobno posiekaną cebulę: Mięso przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 13mm: Pozostałe składniki, czyli sparzoną wątróbkę, pozostałą słoninę oraz zeszkloną cebulę, przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o oczkach 4mm: Dodaję przyprawy i mieszam. W oddzielnym naczyniu gotuję kaszę w wywarze pozostałym z gotowania mięs, a w międzyczasie przygotowuję krew, gdyż posiadam krew suszoną. Krew (38g krwi na 0,25l wody) rozpuszczam w wodzie (lub w wywarze z gotowania, jeśli jeszcze został) o temp. 20-25st.C. i ew. grudki, jeśli powstaną, rozdrabniam w malakserze: Ugotowaną, jeszcze gorącą kaszę wykładam na zmielone mięsa i szybko zalewam krwią po to, by ją sparzyć: Taką masę mieszam, oczywiście smakuję (nie raz, oj nie raz... ;-) ) i nakładam do słoików. Słoiki pasteryzuję i przechowuję w chłodnym miejscu: Kiedy najdzie nas ochota, to kaszankę wyciągam ze słoika i jedynie podsmażam na patelni. Pyszna z ogóreczkiem lub buraczkami. Ale co w tym wszystkim najważniejsze ? To że jedzą nawet "wrażliwe na pozostałości" gardła, wliczając oczywiście maluchy :-) Po prostu rarytas dla "wrażliwych"! :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2008 I to jest to. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Tomek ! Widzę że wena twórcza wróciła :wink: . Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Ale jaja, niby takie prost, kaszanka w słoikach, ale nie znam nikogo co by na to wpadł . Aż się chce teraz zrobić kaszankę. A ja jen właśnie z tego powodu nie robiłem za często, że mała porcja się nie udaje, a większą nie można było zjeść zanim się popsuła. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Tomek ! Widzę że wena twórcza wróciła To nie ja :blush: Matką jest potrzeba! :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Wszystko jasne, oprócz jednego. Nie spotkałem się z krwią suszoną. Czy to można gdzieś dostać? :question: (Proszę się nie śmiać z nowicjusza :blush: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Jeśli masz dojście do zwykłej krwi, to dobrze.Jeśli nie, to krew suszoną można kupić np. w sklepie u kol. Miro: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/product_info.php/cPath/25/products_id/99 Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starykrawaciarz Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Niestety nie mam. A w "międzyczasie" znalazłem właśnie tam, gdzie wskazałeś. Robię postępy (przynajmniej w poruszaniu sie na stronie) :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-27159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Marca 2008 Witam .Ja zawsze robie kaszankę i nie tylko w słoikach . Ostatnio robiłam salceson włoski część włożyłam do jelita a reszte do słoiczków. PysznyOdnośnie braku krwi. Jadłam odtatnio białą kaszankę - podobno przysmak bawarski/ niemiecki. Była zrobiona z głowy golonki i kaszy grubej typu pęczak. jak zdobęde przepis to sie nim podzielę. Było przepyszne. Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-31064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Marca 2008 Witam kaszubka33 . Pamiętam że w moim domu rodzinnym bardzo często babcia robiła kaszankę białą . Były to takie same składniki jak na kaszankę z krwią lecz po prostu nie dolewała krwi bo nie miała . Kaszanka była o bardzo dobrym smaku podawana z kiszoną gotowaną kapustą . Pamiętam że była podgrzewana a nie smażona . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1285-wyr%C3%B3b-kaszankopodobny-bonaira-pasteryzowany-w-s%C5%82/#findComment-31074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.