marcusfff Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Marca 2016 To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie. Jak widzicie jestem kompletnym początkującym i raz jeden robiłem szynkę wieprzową. Pisze bo mam straszny mętlik w głowie, i zwiększa się on im dłużej przeglądam internety w poszukiwaniu przepisów. Ale do rzeczy. Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Nie dysponuję ani wędzarnią ani specjalnym sprzętem, więc jedyne co, to mogę szynkę peklować, gotować i piec. A czasu zostało mało.Z tego co przeglądałem przepisy, choć jest ich stosunkowo mało, to jedni pieką, drudzy gotują, a ja jestem rozdarty. Zwracam się z wielką prośbą o jakiś konkretny przepis, któremu bym podołał. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12851-w%C4%99dlina-z-jelenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Marca 2016 Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki.Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12851-w%C4%99dlina-z-jelenia/#findComment-486146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 20 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Marca 2016 Mam zamrożony ok. 2,5kg kawałek szynki z jelenia i chciałbym zrobić jakąś wędlinę do chleba na świąteczny stół. Gdybym miał mięso z jelenia, to wierz mi ale nie "zmarnowałbym" go na coś do kanapki. Pieczeń z tego mięsa to prawdziwy rarytas. Miro prawdę pisze - robiłem i szynki z jelenia, i wędliny, ale gulasz, zraziki czy inne pieczyste to jest to.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12851-w%C4%99dlina-z-jelenia/#findComment-486175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcusfff Opublikowano 21 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2016 Ok, przekonaliście mnie- będzie pieczeń na świąteczny obiad =]Na pieczeń przepisów mnogo, ale wygrzebałem z książki Pani Ćwierczakiewiczowej następujący przepis. Co prawda na dzika, ale myślę, że się nada: Marynata:-0,5 litra wina czerwonego wytrawnego-sok z cytryny-odrobina skórki cytrynowej- 2 cebule w plastrach-ziele angielskie-pieprz-3 goździki-20 suszonych jagód jałowca-ząbek czosnku-liść laurowy-kawałek imbiru-12 suszonych śliw-odrobina marchwii, pietruszki i selera Mięso zalewam wrzącą marynatą na 3 dni i obracam co jakiś czas. Po tym czasie wyciągam je, solę i szpikuję słoniną. Obsmażam na gęsim tłuszczu, żeby się zamknęło i piekę ok. 2 h. po czym prószę mąką i jeszcze na chwilę do zarumienienia.Powstały przy pieczeniu sos doprawiam:- łyżką marmolady z głogu- cynamon- cukier, sólEwentualnie rozcieńczam sos marynatą. Na koniec przecieram go przez sito. Uważacie, że ok? Może macie jakieś własne doświadczenia? Przypraw więcej/mniej? Jak najlepiej piec to mięso (temperatura, czas)? Pytam, bo nie mam doświadczenia z dziczyzną=] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12851-w%C4%99dlina-z-jelenia/#findComment-486350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2016 To kiedy ten obiad? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12851-w%C4%99dlina-z-jelenia/#findComment-486376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.