Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

POLĘDWICA Z KUCHNI RADZIWIŁÓW

 

-1 kg schabu bez kości

-sól kuchenna 0.060Kg

-1 litr przegotowanej wody (wystudzonej do 10stC)

-1/2 szklanki wina

-1/3 szklanki miodu

-1g ziela angielskiego

-1,5 g pieprzu (ziarenka)

-1,5 g jałowca

-1 g rozmaryn

Sposób przyrządzania solanki

Do wystudzonej wody dodajemy wszystkie przyprawy sol a także wino i miód dokładnie mieszamy aż sól się rozpuści po tej czynności wkładamy schab do naczynia (Gliniaka) i zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.

Po upływie 12h wyjmujemy schab i dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki na okres 14 dni w trakcie peklowania obracamy schab, co 12h

Polędwica ta podawana była na 3 sposoby

Sp1. wędzona

Po upływie czasu peklowania schab płukamy w zimnej wodzie

-osuszanie 2h

-wędzenie 5-7 dni w zimnym dymie

Sp2. osuszona na surowo

Zapeklowana polędwice płukamy w zimnej wodzie

-ociekanie 1h

Polędwice nacierano różnymi przyprawami tj.czosnek,majeranek,przyprawy korzenne.

Sp3.

Polędwica zapiekana

-po wypłukaniu i ociekaniu smarowanie polędwicy miodem i zapiekano 30mn w piecu chlebowym.

Polędwica ta była robiona w okresie jesiennym i zimowym

Przepis pochodzi z 1893r Antonin

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/
Udostępnij na innych stronach

Podejrzewam, że ok 2-3 godzin dziennie. W przerwach między wedzeniami powinno się ją przechowywać w pomieszczeniu o temp. 5-10 stopni i wilgotności 80-90%. Przy dłuższym wędzeniu zrobi się czarna a przy innym przechowywaniu zbytnio wyschnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27092
Udostępnij na innych stronach

Witam

Przepis podaje dokładnie tak jak jest podane 5-7 dni. Z mojego punktu widzenia czas wędzenia powinien trwać 2 dni po 5h w zimnym dymie. Pozdrawiam

Pozdrawiam!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27169
Udostępnij na innych stronach

Z mojego punktu widzenia czas wędzenia powinien trwać 2 dni po 5h w zimnym dymie.

OK dzięki.

 

Przepis podaje dokładnie tak jak jest podane 5-7 dni.

Jasne, tyle to wyczytałem :grin: ,tylko czy to czy to znaczy 7 * 24h, czy 7 * 5h czy jeszcze inaczej :question:

"W życiu piękne są tylko chwile"

Pozdrawiam

Siara

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27202
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki

To nakowanie to chyba dzisiejsze nastrzykiwanie ? Mam racje ?

 

Jesli tak , to po co nastrzykujemy oraz jaki to ma wplyw na struktore wyrobu ? (Jakies dziorki albo zabarwienia ?)

 

dzieki za odp. :-)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162931
Udostępnij na innych stronach

kolor pewnie zostanie nadany przez przyprawy i wino.... :wink:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162960
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze wino gronowe, a po drugie jako że jest to wieprzowina, pasuje wino czerwone...

dodatkowo ma ono na celu zabarwić mięso :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-163028
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.