SZCZEPAN Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Stycznia 2008 POLĘDWICA Z KUCHNI RADZIWIŁÓW -1 kg schabu bez kości -sól kuchenna 0.060Kg-1 litr przegotowanej wody (wystudzonej do 10stC)-1/2 szklanki wina-1/3 szklanki miodu-1g ziela angielskiego-1,5 g pieprzu (ziarenka)-1,5 g jałowca -1 g rozmarynSposób przyrządzania solanki Do wystudzonej wody dodajemy wszystkie przyprawy sol a także wino i miód dokładnie mieszamy aż sól się rozpuści po tej czynności wkładamy schab do naczynia (Gliniaka) i zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.Po upływie 12h wyjmujemy schab i dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki na okres 14 dni w trakcie peklowania obracamy schab, co 12hPolędwica ta podawana była na 3 sposobySp1. wędzona Po upływie czasu peklowania schab płukamy w zimnej wodzie -osuszanie 2h-wędzenie 5-7 dni w zimnym dymieSp2. osuszona na surowoZapeklowana polędwice płukamy w zimnej wodzie-ociekanie 1hPolędwice nacierano różnymi przyprawami tj.czosnek,majeranek,przyprawy korzenne.Sp3.Polędwica zapiekana-po wypłukaniu i ociekaniu smarowanie polędwicy miodem i zapiekano 30mn w piecu chlebowym.Polędwica ta była robiona w okresie jesiennym i zimowym Przepis pochodzi z 1893r Antonin Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Stycznia 2008 -wędzenie 5-7 dni w zimnym dymie Dzięki za kolejny ciekawy przepis. Wędzenie - ile godzin dziennie? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Stycznia 2008 Podejrzewam, że ok 2-3 godzin dziennie. W przerwach między wedzeniami powinno się ją przechowywać w pomieszczeniu o temp. 5-10 stopni i wilgotności 80-90%. Przy dłuższym wędzeniu zrobi się czarna a przy innym przechowywaniu zbytnio wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SZCZEPAN Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2008 WitamPrzepis podaje dokładnie tak jak jest podane 5-7 dni. Z mojego punktu widzenia czas wędzenia powinien trwać 2 dni po 5h w zimnym dymie. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27169 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Z mojego punktu widzenia czas wędzenia powinien trwać 2 dni po 5h w zimnym dymie.OK dzięki. Przepis podaje dokładnie tak jak jest podane 5-7 dni. Jasne, tyle to wyczytałem :grin: ,tylko czy to czy to znaczy 7 * 24h, czy 7 * 5h czy jeszcze inaczej :question: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-27202 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czy ktoś to robił ? Jakie wrażenia?Smakowe, rzecz jasna ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Czerwca 2011 dokładnie nakówamy ponownie wkładamy do solanki To nakowanie to chyba dzisiejsze nastrzykiwanie ? Mam racje ? Jesli tak , to po co nastrzykujemy oraz jaki to ma wplyw na struktore wyrobu ? (Jakies dziorki albo zabarwienia ?) dzieki za odp. :-) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berni Opublikowano 11 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Czerwca 2011 Czy kolorek wyjdzie szary bo nie widzę w przepisie saletry? Cytuj Dogoń swoje marzenia.Berni Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Czerwca 2011 W owych czasach sól była na wagę złota , a o saletrze nawet nie śniono . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Czerwca 2011 kolor pewnie zostanie nadany przez przyprawy i wino.... :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzym Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Czerwca 2011 No wszyscy piszecie o technologii, a czy ktoś to już robił ?? Próbował?? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-162961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzys59 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Jakie wino? Białe? Czerwone? Wytrawne, słodkie, półwytrawne? Ja bym dał białe wytrawne lub półwytrawne, ale wolałbym usłyszeć zdanie znawców tematu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-163000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 12 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Czerwca 2011 Po pierwsze wino gronowe, a po drugie jako że jest to wieprzowina, pasuje wino czerwone...dodatkowo ma ono na celu zabarwić mięso Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1287-pol%C4%99dwica-z-kuchni-radziwi%C5%82ow/#findComment-163028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.