andy Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Kiełbasa Jędrusiowa.Szanowni: Koleżanki i Koledzy!Zadawanie się z Wami zaowocowało u mnie nieprzepartą chęcią zrobienia swojej kiełbasy. Kupiłem mięso: łopatkę-12,5 kg i golonkę bez kości, bez skóry-4 kg. Teraz proszę fachowców o wyrozumiałość! i czytanie jednym okiem! :wink: Łopatki nie klasyfikowałem (nie jestem pracuś :blush: ) tylko zmieliłem na szarpaku (maszynka 10 i trzy owalne otwory), a golonkę na siatce 6mm. Przyprawy dawałem w/g dawek na 1 kg mięsa:• sól warzona niejodowana 17g/kg;• pieprz czarny 1,5g/kg;• majeranek 1g/kg;• cukier 2g/kg;• czosnek świeży 7g/kg;• czaman 1g/kg (kozieradka);• woda 0,05 l/kg;Przyprawy wymieszałem z wodą i dodałem do mięsa. Mieszałem długo i namiętnie :sad: mieszadłem w wiertarce (bo kolega Bagno, na II zlocie skutecznie zniechęcił mnie do mieszania ręcznego :lol: ) i nadziałem farsz w osłonki (średnica mała z zielonym kółkiem :wink: ). Osadzanie i osuszanie trwało 12 godzin. Wędzenie 4 godziny w temperaturze 40-50 stopni. Parzenie 20 minut- 80 stopni. Część zostawiłem jako białą. Obie wersje wyszły mi bardzo dobre (bo trudno spaprać kiełbasę z takiego mięsa! :grin: ). P.s.Do Brennej odłożona! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Lekarz robiący sekcję stwierdzi czy były tobardzo dobre (bo trudno spaprać kiełbasę z takiego mięsa :wink: :lol: :lol: :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Stycznia 2008 sól warzona niejodowana czemu sól a nie peklosól jeśli można wiedzieć?na II zlocie skutecznie zniechęcił mnie do mieszania ręcznegoale jak pyszna wyszła !! Daj fotkę przekroju kiełbasy Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 14 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zamiast peklosoli dałem sól z ciekawości co będzie: wyszła kiełbasa "z oczkiem" co u konsumentów potęguje odczucie "swojskości".Do fotek nie jestem technicznie przygotowany, ale dam Ci spróbować w naturze :grin: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Stycznia 2008 1g/kg (kozieradka); Widzę Andy, że w kiełbasie "przemyciłeś" co nieco basturmy. ;-) nadziałem farsz w osłonki Czy masz na myśli osłonki białkowe? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Czy masz na myśli osłonki białkowe?(średnica mała z zielonym kółkiemto by sugerowało jelita Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 15 Stycznia 2008 to by sugerowało jelita No właśnie. Zastanawiam się jak Andy "upchnął" w jelitach mięso przepuszczone przez szarpak. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Andy zapomniał dopisać, że ma maszynke 2,5. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 15 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 15 Stycznia 2008 BonAir, kozieradkę stosuję dość często do mięs, zup, sosów itp. Nadaje "inny" smak, wywołując pytania: "czego Ty tu dodałeś?", a wtedy autor potrawy może pusząc się skromnie :grin: zrobić jakiś wykład co i jak. Chociaż trzeba z nią uważać, bo nie każdemu pasuje jej "blaszany" posmak. :blush: Nadziałem w jelita nadziewarką 2,5 kg :blush: Kiedyś nauczę się jasno pisać posty :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zastanawiam się jak Andy "upchnął" w jelitach mięso przepuszczone przez szarpakjak wymieszał dobrze i jeszcze wiertarka to by i upchnął w baranim :wink: ostatnio też do kilku pęt kiełbaski dodałem koziradki tak z ciekawości ,ale chyba przedobrzyłem bo kiełabasa była zdominowana tą przyprawą Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 15 Stycznia 2008 witamAndy wrzuc fotke tej kielbasy na forum prosze.nie bede mial okazji byc w Brennej i zakosztowac jej.pozdrawiam Ciebie i DziewczynyMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Stycznia 2008 No jak to Marku??? Miałes być w Brennej i mieliśmy obalić po kielonie, prawda? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Maxell to prawda,troche sie plany pozmienialy,w niedziele tez pracujemy ech szkodagadac.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 15 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Stycznia 2008 Mieszałem długo i namiętnie mieszadłem w wiertarce (bo kolega Bagno, na II zlocie skutecznie zniechęcił mnie do mieszania ręcznegoMyślałem, że wylanie potów przy mieszaniu farszu spowoduje prawdziwe doznania emocjonalne -jak trudno i pięknie być domowym masarzem! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Mieszałem długo i namiętnie :sad: mieszadłem w wiertarceCzy mam to rozumiec,że mam sobie kupic końcówkę do mieszania cementu i tym wyrabiac masę mięsną.A co z ewentualnym przegrzaniem mięsa bo gdzieś o tym czytałam? I jeszcze jedno Przyprawy wymieszałem z wodą i dodałem do mięsa i nadziałem farsz w osłonki (średnica mała z zielonym kółkiem :wink:.Czyli nie przytrzymywałeś mięsa dłużej tzn ok 24 godz. jak np. w wersji kiełbasy Dziadka czy to wynika z tego że to było z samą solą czy z innych względów. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27395 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 19 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 19 Stycznia 2008 Na pierwszy raz nie potrzeba mieszadła, bo trzeba przekonać się na czymś, że jest ono potrzebne :grin: Twój men ma przecież jedną łapkę na chodzie, to może trochę mieszać. :wink: Podkreślam-trzeba dłuuuuuuugo!Mięso obrabiałem porcjami, a reszta chłodziła się w lodówce (przed pracą też dobrze wychłodziłem)Robiłem dokładnie tak jak pisałem:skręciłem mięso, dodałem przyprawy, wymieszałem i nadziałem w jelita.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Podkreślam-trzeba dłuuuuuuugo Na zlocie Szczepan mieszał farsz na kiełbasę nie dłużej niż 2 minuty. Wszystko zależy od mięsa i "operatora" :grin: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Robił pokaz i ma wprawę, poza tym trochę mu się spieszyło, a wiedział, że kiełbaska i tak zniknie w mgnieniu oka.Stara zasada mówi - "im więcej potu przy wyrabianiu, tym lepsza kiełbasa", co sie sprawdza.Juz pisałem, że ładnych pare lat temu, niezyjący już, stary mistrz masarski, w sposób humorystyczny przekazywał mi czasem trochę wiedzy. Na temat mieszania i wyrabiania farszu mówił, że trzeba mu poświęcić tyle czasu, co młodej i zdrowej żonce w noc poślubną, a bedzie zadowolona (miał na mysli kiełbasę). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2008 Oczywiście poprzedni post absolutnie nie kwestionował jakichkolwiek umiejetności Szczepana. Bardzo go lubię i uważam za dobrego fachowca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1291-kie%C5%82basa-j%C4%99drusiowa/#findComment-27420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.