Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Maja 2016 Witam zrobilem sam taki sprzęt wczoraj odbyło się pierwsze wedzenie ryby wszystko wyszło kwaśne w środku było pełno wody na dnie wędzarni co zrobić co zmienić https://zapodaj.net/6d0e7bb6da43f.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Maja 2016 Wszystko zmienić, albo wyrzucić. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Maja 2016 Nie bądź taki skromny i napisz coś więcej, cały proces technologiczny - co i jak robiłeś tak krok po kroku. Opisz jak działa to cudo i jakie temperatury były w poszczególnych fazach Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Maja 2016 Aż tak źle ehh no rozpalilem osuszalem przez godzinę i już wtedy zaczęło się skraplac bardzo ciężko się nagrzewa na początku po 40 minutach temperatura była 50 stopni później rosła bardzo szybko w ciągu kilku minut nagrzewala się do 80 stopni podczas wedzenia bardzo ładnie utrzymywała temperaturę 50 stopni na koniec chciałem osiągnąć 100 stopni pomimo wszystkich starań nie udało się Max temp wyniosła 90 więcej się nie da Dzialanie rozpalam w grillu to kwadratowe i dalej dym leci do tej skrzynki cug jest bardzo dobry tak mi się wydaje między grillem a noga pozioma jes szyberek i na Kominie tak samo proszę pomóżcie bo szkoda mi tego wyrzucać może to przez to że blacha w skrzyni na pionowej nodze zbyt szybko oddaje ciepło jakoś to musi się dac przerobić Miro jeśli piszesz zmienić to proszę o podpowiedzi co zmienić jak zmienić jestem spawaczem także poradzę sobie ze zmianami chce sobie w końcu zjeść coś dobrego zamiast tego zrobiłem rybę o smaku cytryny dosłownie Dziś po powrocie do domu około 18 zrobię więcej zdjęć jak to wygląda od strony technicznej. Może wtedy będziecie mogli coś więcej podpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Maja 2016 Musisz przerobić lekturę obowiązkową: https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ a szczególnie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Maja 2016 Dziękuję za linka przyznam że wcześniej czytałem już ten artykol ale po lebkach teraz przeczytałem dokładnie wproeadze kilka zmian myślę że podstawowym błędem było palenie drewna przy szczelnie zamknietym palenisku mam pytanie ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Musisz przerobić lekturę obowiązkową: a szczególnie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. Wszyscy twierdzą, no prawie wszyscy, że wędzić da się we wszystkim.Myślę że i w tej konstrukcji da się wędzić zwłaszcza przy +24-28*C na zewnątrz, tylko Grzegorz88 za mało napisał odnośnie swojej próby.Cy wsadził pstrągi (osuszone) do wygrzanej czy od początku wygrzewania.Czy osuszał z dymem czy bez, czy przy osuszaniu uchylił drzwiczki (kominek może być za wąski) czy nie. Itp. itd.P.S>. Przy takiej konstrukcji i +28 na zewnątrz osuszanie można przeprowadzać bez rozpalania w palenisku Edytowane 25 Maja 2016 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Maja 2016 Musisz przerobić lekturę obowiązkową: a szczególnie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. To myślę, że za chwilę mu doradzisz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Maja 2016 A czy nie byłoby wygodniej zrobić palenisko pod komorą wedzarni.Popatrz na tzw kibelki i zastanów się czy nie ma to lepszego rozwiązania. Zastanów się nad powiększeniem samej wedzarni i przed zimą komin zmień bo to też punkt rosy i kapania. Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Maja 2016 ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcejRóżnie mówią receptury: wędzić gęstym dymem, wędzić rzadkim dymem, więc odpowiedź nie może być jednoznaczna. Ważne aby drewno było suche. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Maja 2016 Musisz przerobić lekturę obowiązkową: a szczególnie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. Wszyscy twierdzą, no prawie wszyscy, że wędzić da się we wszystkim.Myślę że i w tej konstrukcji da się wędzić zwłaszcza przy +24-28*C na zewnątrz, tylko Grzegorz88 za mało napisał odnośnie swojej próby.Cy wsadził pstrągi (osuszone) do wygrzanej czy od początku wygrzewania.Czy osuszał z dymem czy bez, czy przy osuszaniu uchylił drzwiczki (kominek może być za wąski) czy nie. Itp. itd.P.S>. Przy takiej konstrukcji i +28 na zewnątrz osuszanie można przeprowadzać bez rozpalania w palenisku Więc tak nie były to pstrągi bo poszedłem po taniosci i na całe szczęście były to karasie o wadze około 600 gr jeden było ich 7 sztuk wolę testować na tańszych wyrobach zresztą sam je złapałem bo wedkuje ale do rzeczy osuszalem ja przez 50 minut dymem dość gęstym ale drzwiczki i komin były Max otwarte później wsadzilem osuszone już wcześniej ryby po solankowaniu syszyly się 10 h ale po włożeniu ich kolejne 40 minut drzwi były otwarte chciałem je dosuszyc i później już zamknolem drzwi i tak 3.5 h w temperaturze między 50 a 80 w poczatkowej fazie ponieważ nie potrafiłem jeszcze sterować temp to był mój 1 raz później podnioslem temp do 90 bo więcej ta maszyna nie osiąga i tak przez 30 minut po wyjęciu na dole komory było około 5mm wody zauważyłem też ze z daszku bad kominkiem skraplaly sie krople wody dość duże i i było ich dużo fi rury komina jak i całej użytej do konstrukcji to 78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Jak na tak małym przekroju przewodu dymowego chcecie dobrze wędzić?Tam nie ma swobodnego ciągu, tylko cug jak w piecu.Na przewodzie jest połączenie 90 stopni zamiast łagodnego przejścia w górę.Wylot dymu z paleniska jest poniżej górnej krawędzi i to też do poprawy. Wolałbym palenisko umieścić pod komorą, połączyć rurą np. 150 mm + szyber. Edytowane 25 Maja 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Maja 2016 ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcejRóżnie mówią receptury: wędzić gęstym dymem, wędzić rzadkim dymem, więc odpowiedź nie może być jednoznaczna. Ważne aby drewno było suche.Drewno jakiego używałem to czereśnia oraz śliwka sucha ponieważ 3 lata temu scinalem drzewa ia drewno było w budynku więc suche Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Maja 2016 drewno powinno schnąć na zewnątrz Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Maja 2016 Jak na tak małym przekroju przewodu dymowego chcecie dobrze wędzić?Tam nie ma swobodnego ciągu, tylko cug jak w piecu.Na przewodzie jest połączenie 90 stopni zamiast łagodnego przejścia w górę.Wylot dymu z paleniska jest poniżej górnej krawędzi i to też do poprawy. Wolałbym palenisko umieścić pod komorą, połączyć rurą np. 150 mm + szyber.Dokładnie tak jak napisałeś jest cug jak w piecu ale wylot jest powyżej paleniska drewno się pali jakieś 5 cm niżej niż krawędź rury wylotowej tam jest taka miska z dołu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Maja 2016 osuszalem ja przez 50 minut dymem dość gęstym ale drzwiczki i komin były Max otwarteOsuszanie odbywa się bez dymu. Nie ma potrzeby wędzenia małej ryby 3,5 godziny, zwłaszcza w wysokiej temperaturze. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Maja 2016 skąd taki pomysł na palenisko?wędzenie zimą wydaje się być nierealnewg. mnie szkoda czasu na na poprawianie tego ustrojstwapomyśl nad budową nowej wędzarni Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Maja 2016 Jaka powinna być uzyskiwania temperatura w dobrze zrobionej wędzarni maxymalna czy uzyskiwane przeze mnie Max 90 stopni to nie za mało ? Jak to zwiększyć Pomysł zajmuje się spawaniem stali nierdzewnej po prostu zrobiłem z tego co miałem nie przypuszczałem ze to takie skaplikowane jak widać dla początkującego tak no trudno chciałbym wykozystac te elementy jakie mam nie będę ukrywał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Maja 2016 uzyskać temperaturę to jedno (do podpiekania 100 - 110)ale jak chcesz ją utrzymać? Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Maja 2016 Jaka powinna być uzyskiwania temperatura w dobrze zrobionej wędzarni maxymalna czy uzyskiwane przeze mnie Max 90 stopni to nie za mało ? Jak to zwiększyćNa rybki 110 się też przyda. Zrób wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Ja korzystam z takich szafek: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Maja 2016 No 90 stopni się nagrzewa i utrzymuje tą temperaturę więc i pewnie jak osiągnie wymagane 110 to też utrzyma tylko czy ta zmiana rury na większą i zmniejszenie kąta na łagodny poprawi osiągi temp No 90 stopni się nagrzewa i utrzymuje tą temperaturę więc i pewnie jak osiągnie wymagane 110 to też utrzyma tylko czy ta zmiana rury na większą i zmniejszenie kąta na łagodny poprawi osiągi temp Zastanawiam się jednak dalej nad tym czy po prostu nie jest to wina tego ze sama skrzynia nie oddaje za dużej ilości temperatury przez co się wytwarza woda docieplenie też powinno zwiększyć osiągi temp liczę na odpowiedź czy prubowac na początku to docieplic czy jest ses jeśli nie pomoże dalej będę przerabial eh Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Maja 2016 ja sobie postawiłem coś takiego Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz88 Opublikowano 25 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Maja 2016 Mam taki sam termometr tylko to dalej nie poprawia mojjej sytuacji bo lodówka ryb pełna a ja mam już dość jedzenia z patelni ratujcie wymyslcie coś wierzę w was Może jest ktoś z okolic Pszczyny kto podjechal doradzil oczywiście się odwdziecze Skoro wszyscy chcą abym miał palenisko pod komorom i połączyć rura 150 to też tak zrobię Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Maja 2016 Zastanawiam się jednak dalej nad tym czy po prostu nie jest to wina tego ze sama skrzynia nie oddaje za dużej ilości temperatury przez co się wytwarza woda To osoby, które wędzą w beczkach powinny mieć "potop" w kanale paleniska. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek z lasu Opublikowano 25 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Maja 2016 tutaj kompedium wiedzyProjekt _ budowa wędzarni. Grudzień 2013.pdf Cytuj W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.