Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zrobilem sam taki sprzęt wczoraj odbyło się pierwsze wedzenie ryby wszystko wyszło kwaśne w środku było pełno wody na dnie wędzarni co zrobić co zmienić https://zapodaj.net/6d0e7bb6da43f.jpg.html
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/
Udostępnij na innych stronach

Wszystko zmienić, albo wyrzucić.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497934
Udostępnij na innych stronach

Nie bądź taki skromny i napisz coś więcej, cały proces technologiczny - co i jak robiłeś tak krok po kroku. Opisz jak działa to cudo i jakie temperatury były w poszczególnych fazach

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497935
Udostępnij na innych stronach

Aż tak źle ehh no rozpalilem osuszalem przez godzinę i już wtedy zaczęło się skraplac bardzo ciężko się nagrzewa na początku po 40 minutach temperatura była 50 stopni później rosła bardzo szybko w ciągu kilku minut nagrzewala się do 80 stopni podczas wedzenia bardzo ładnie utrzymywała temperaturę 50 stopni na koniec chciałem osiągnąć 100 stopni pomimo wszystkich starań nie udało się Max temp wyniosła 90 więcej się nie da

Dzialanie rozpalam w grillu to kwadratowe i dalej dym leci do tej skrzynki cug jest bardzo dobry tak mi się wydaje między grillem a noga pozioma jes szyberek i na Kominie tak samo proszę pomóżcie bo szkoda mi tego wyrzucać może to przez to że blacha w skrzyni na pionowej nodze zbyt szybko oddaje ciepło jakoś to musi się dac przerobić

Miro jeśli piszesz zmienić to proszę o podpowiedzi co zmienić jak zmienić jestem spawaczem także poradzę sobie ze zmianami chce sobie w końcu zjeść coś dobrego zamiast tego zrobiłem rybę o smaku cytryny dosłownie

Dziś po powrocie do domu około 18 zrobię więcej zdjęć jak to wygląda od strony technicznej. Może wtedy będziecie mogli coś więcej podpowiedzieć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497941
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za linka przyznam że wcześniej czytałem już ten artykol ale po lebkach teraz przeczytałem dokładnie wproeadze kilka zmian myślę że podstawowym błędem było palenie drewna przy szczelnie zamknietym palenisku mam pytanie ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcej
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497952
Udostępnij na innych stronach

A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. Wszyscy twierdzą, no prawie wszyscy, że wędzić da się we wszystkim.Myślę że i w tej konstrukcji da się wędzić zwłaszcza przy +24-28*C na zewnątrz, tylko Grzegorz88  za mało napisał odnośnie swojej próby.Cy wsadził pstrągi (osuszone) do wygrzanej czy od początku wygrzewania.Czy osuszał z dymem czy bez, czy przy osuszaniu uchylił drzwiczki (kominek może być za wąski) czy nie. Itp. itd.

P.S>. Przy takiej konstrukcji i +28 na zewnątrz osuszanie można przeprowadzać bez rozpalania w palenisku :)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497953
Udostępnij na innych stronach

 

A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. 

To myślę, że za chwilę mu doradzisz.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497954
Udostępnij na innych stronach

A czy nie byłoby wygodniej zrobić palenisko pod komorą wedzarni.

Popatrz na tzw kibelki i zastanów się czy nie ma to lepszego rozwiązania. Zastanów się nad powiększeniem samej wedzarni i przed zimą komin zmień bo to też punkt rosy i kapania.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497955
Udostępnij na innych stronach

ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcej

Różnie mówią receptury: wędzić gęstym dymem, wędzić rzadkim dymem, więc odpowiedź nie może być jednoznaczna. Ważne aby drewno było suche.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497957
Udostępnij na innych stronach

 

 

Musisz przerobić lekturę obowiązkową:

 

 

 

a szczególnie:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8606-projekt-budowy-w%C4%99dzarni-opracowany-przez-andyandyego/

A po co mu czytać o budowie wędzarni jak na razie chce uratować to co ma. Wszyscy twierdzą, no prawie wszyscy, że wędzić da się we wszystkim.Myślę że i w tej konstrukcji da się wędzić zwłaszcza przy +24-28*C na zewnątrz, tylko Grzegorz88 za mało napisał odnośnie swojej próby.Cy wsadził pstrągi (osuszone) do wygrzanej czy od początku wygrzewania.Czy osuszał z dymem czy bez, czy przy osuszaniu uchylił drzwiczki (kominek może być za wąski) czy nie. Itp. itd.

P.S>. Przy takiej konstrukcji i +28 na zewnątrz osuszanie można przeprowadzać bez rozpalania w palenisku :)

Więc tak nie były to pstrągi bo poszedłem po taniosci i na całe szczęście były to karasie o wadze około 600 gr jeden było ich 7 sztuk wolę testować na tańszych wyrobach zresztą sam je złapałem bo wedkuje ale do rzeczy osuszalem ja przez 50 minut dymem dość gęstym ale drzwiczki i komin były Max otwarte później wsadzilem osuszone już wcześniej ryby po solankowaniu syszyly się 10 h ale po włożeniu ich kolejne 40 minut drzwi były otwarte chciałem je dosuszyc i później już zamknolem drzwi i tak 3.5 h w temperaturze między 50 a 80 w poczatkowej fazie ponieważ nie potrafiłem jeszcze sterować temp to był mój 1 raz później podnioslem temp do 90 bo więcej ta maszyna nie osiąga i tak przez 30 minut po wyjęciu na dole komory było około 5mm wody zauważyłem też ze z daszku bad kominkiem skraplaly sie krople wody dość duże i i było ich dużo fi rury komina jak i całej użytej do konstrukcji to 78

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497961
Udostępnij na innych stronach

Jak na tak małym przekroju przewodu dymowego chcecie dobrze wędzić?

Tam nie ma swobodnego ciągu, tylko cug jak w piecu.

Na przewodzie jest połączenie 90 stopni zamiast łagodnego przejścia w górę.

Wylot dymu z paleniska jest poniżej górnej krawędzi i to też do poprawy.

 

Wolałbym palenisko umieścić pod komorą, połączyć rurą np. 150 mm + szyber.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497963
Udostępnij na innych stronach

 

 

ile mniej więcej dymu ma się dostawać do komory wedxarniczej tak na oko mniej więcej bo u mnie bo było go tyle że na 3 metry nie było nic widać wokół myślałem że to dobrze. Czy ten dym ma po prostu się lekko unosić a resztę robi temperatura czy ma być tego dymu jak najwięcej

Różnie mówią receptury: wędzić gęstym dymem, wędzić rzadkim dymem, więc odpowiedź nie może być jednoznaczna. Ważne aby drewno było suche.

Drewno jakiego używałem to czereśnia oraz śliwka sucha ponieważ 3 lata temu scinalem drzewa ia drewno było w budynku więc suche

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497964
Udostępnij na innych stronach

Jak na tak małym przekroju przewodu dymowego chcecie dobrze wędzić?

Tam nie ma swobodnego ciągu, tylko cug jak w piecu.

Na przewodzie jest połączenie 90 stopni zamiast łagodnego przejścia w górę.

Wylot dymu z paleniska jest poniżej górnej krawędzi i to też do poprawy.

 

Wolałbym palenisko umieścić pod komorą, połączyć rurą np. 150 mm + szyber.

Dokładnie tak jak napisałeś jest cug jak w piecu ale wylot jest powyżej paleniska drewno się pali jakieś 5 cm niżej niż krawędź rury wylotowej tam jest taka miska z dołu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497967
Udostępnij na innych stronach

osuszalem ja przez 50 minut dymem dość gęstym ale drzwiczki i komin były Max otwarte

Osuszanie odbywa się bez dymu. Nie ma potrzeby wędzenia małej ryby 3,5 godziny, zwłaszcza w wysokiej temperaturze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497968
Udostępnij na innych stronach

skąd taki pomysł na palenisko?


wędzenie zimą wydaje się być nierealne

wg. mnie szkoda czasu na na poprawianie tego ustrojstwa

pomyśl nad budową nowej wędzarni

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497969
Udostępnij na innych stronach

Jaka powinna być uzyskiwania temperatura w dobrze zrobionej wędzarni maxymalna czy uzyskiwane przeze mnie Max 90 stopni to nie za mało ? Jak to zwiększyć

Pomysł zajmuje się spawaniem stali nierdzewnej po prostu zrobiłem z tego co miałem nie przypuszczałem ze to takie skaplikowane jak widać dla początkującego tak no trudno chciałbym wykozystac te elementy jakie mam nie będę ukrywał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497970
Udostępnij na innych stronach

Jaka powinna być uzyskiwania temperatura w dobrze zrobionej wędzarni maxymalna czy uzyskiwane przeze mnie Max 90 stopni to nie za mało ? Jak to zwiększyć

Na rybki 110 się też przyda. Zrób wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Ja korzystam z takich szafek:   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403622

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497972
Udostępnij na innych stronach

No 90 stopni się nagrzewa i utrzymuje tą temperaturę więc i pewnie jak osiągnie wymagane 110 to też utrzyma tylko czy ta zmiana rury na większą i zmniejszenie kąta na łagodny poprawi osiągi temp

No 90 stopni się nagrzewa i utrzymuje tą temperaturę więc i pewnie jak osiągnie wymagane 110 to też utrzyma tylko czy ta zmiana rury na większą i zmniejszenie kąta na łagodny poprawi osiągi temp

Zastanawiam się jednak dalej nad tym czy po prostu nie jest to wina tego ze sama skrzynia nie oddaje za dużej ilości temperatury przez co się wytwarza woda docieplenie też powinno zwiększyć osiągi temp liczę na odpowiedź czy prubowac na początku to docieplic czy jest ses jeśli nie pomoże dalej będę przerabial eh

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497973
Udostępnij na innych stronach

Mam taki sam termometr tylko to dalej nie poprawia mojjej sytuacji bo lodówka ryb pełna a ja mam już dość jedzenia z patelni ratujcie wymyslcie coś wierzę w was

Może jest ktoś z okolic Pszczyny kto podjechal doradzil oczywiście się odwdziecze

Skoro wszyscy chcą abym miał palenisko pod komorom i połączyć rura 150 to też tak zrobię

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497977
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zastanawiam się jednak dalej nad tym czy po prostu nie jest to wina tego ze sama skrzynia nie oddaje za dużej ilości temperatury przez co się wytwarza woda

 

To osoby, które wędzą w beczkach powinny mieć "potop" w kanale paleniska. 

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13048-prosze-o-pomoc/#findComment-497979
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.