Gość pedro Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Stycznia 2008 ...kto nie używa Maggi do zup?Polecam zamiast Maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę! Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam pedro napisał/a: Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę! Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi. Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Stycznia 2008 lubczyk jest byliną czyli rośliną wieloletnią rośnie jak głupie :wink: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Jak pisał Jasiu lubczyk jest rośliną wieloletnią. Liście ma trochę podobne do selera, pietruszki. Radzę co jakoeś 3-4 lata wykopać karpę i rozbić ją na kilka części i zasadzić ponownie. Lepiej wtedy rośnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi. To jest właśnie ta roślina. Jest bardzo aromatyczna i należy uważać przy dawkowaniu do potraw, żeby nie przedobrzyć gdyż może zdominować smak potrawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 21 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Stycznia 2008 Witam Moi koledzy dzięki za rozjaśnienie umysłu ,teraz wiem co to za roślina mogę nawet powiedzieć że jest mi znana . Rosła kiedyś w ogrodzie moich rodziców no niestety w chwili obecnej zapomniana . Będzie wskazane ją odtworzyć . Serdeczne dzięki i pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domin12439 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin: Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Sam smak i zapach lubczyku już znam dodany do rosołku - pychotka Cytuj Pozdrawiam serdecznie!!! DominikWĘDZĘ SOBIE I MUZOM - tym co się znają https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/catalog/index.phphttp://nasza-klasa.pl/profile/1110333 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Sam smak i zapach lubczyku już znam dodany do rosołku - pychotka Pewnie że tak, jeszcze lepiej zamrozić i zawsze gotowy jest do zupy, ale czy lubczyk nadaje się do kiełbasy to nie wiem Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy Skoro do kiełbasy dodajemy różne zioła liściaste (majeranek, bazylia) to nie widzę przeszkód aby dodać również lubczyku. Jednak uważać trzeba bo ma on bardzo silny aromat co może zDominować :grin: smak kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27528 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Spokojnie można dodać do kiełbasy. Ja do farszu zamiast wody dolewam rosołu a ten jest prawie zawsze z lubczykiem.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 22 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Wnuczek,rosól bez lubczyku i łyżeczki cukru to nie rosół a lura.Kapusta i bigos też. :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Z lubczykiem w rosole to trzeba ostrożnie.Dodałem łodygi i zupa była zielonkawa,a smak i zapach lubczyku zabił inne aromaty.Spróbujcie do duszonego lub pieczonego kurczka dodać sproszkowany korzeń lubczyku.Poezja! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.