Skocz do zawartości

Przyprawy - Lubczyk


Rekomendowane odpowiedzi

...kto nie używa Maggi do zup?

Polecam zamiast Maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/
Udostępnij na innych stronach

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku

który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę!

 

Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie

;-)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27474
Udostępnij na innych stronach

Witam

pedro napisał/a:

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku

 

 

który zresztą jest bardzo łatwy w uprawie i w zasadzie rośnie sam na "potęgę!

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27476
Udostępnij na innych stronach

Jak pisał Jasiu lubczyk jest rośliną wieloletnią. Liście ma trochę podobne do selera, pietruszki. Radzę co jakoeś 3-4 lata wykopać karpę i rozbić ją na kilka części i zasadzić ponownie. Lepiej wtedy rośnie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27480
Udostępnij na innych stronach

Mam w związku z tym pytanie ? Czy to jest ta roślina co może rosnąć w naszych ogrodach na zimę się jej nie wykopuje a w smaku i zapachu przypomina właśnie maggi.

 

To jest właśnie ta roślina. Jest bardzo aromatyczna i należy uważać przy dawkowaniu do potraw, żeby nie przedobrzyć gdyż może zdominować smak potrawy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27482
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Moi koledzy dzięki za rozjaśnienie umysłu ,teraz wiem co to za roślina mogę nawet powiedzieć że jest mi znana . Rosła kiedyś w ogrodzie moich rodziców no niestety w chwili obecnej zapomniana . Będzie wskazane ją odtworzyć .

 

Serdeczne dzięki i pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27483
Udostępnij na innych stronach

Polecam zamiast maggi dodawać liści lubczyku, który jest bardzo aromatyczną przyprawą potocznie nazywaną właśnie maggi. Lubczyk ma ponoć jeszcze inne pozytywne działanie :rolleyes: :grin: :grin: :grin:

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27526
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Sam smak i zapach lubczyku już znam

dodany do rosołku - pychotka

Pewnie że tak, jeszcze lepiej zamrozić i zawsze gotowy jest do zupy, ale czy lubczyk nadaje się do kiełbasy to nie wiem

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27527
Udostępnij na innych stronach

Ciekawe czy wysuszony i sproszkowany lubczyk nadawałby się np. do kiełbasy

 

Skoro do kiełbasy dodajemy różne zioła liściaste (majeranek, bazylia) to nie widzę przeszkód aby dodać również lubczyku. Jednak uważać trzeba bo ma on bardzo silny aromat co może zDominować :grin: smak kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27528
Udostępnij na innych stronach

Z lubczykiem w rosole to trzeba ostrożnie.Dodałem łodygi i zupa była zielonkawa,a smak i zapach lubczyku zabił inne aromaty.Spróbujcie do duszonego lub pieczonego kurczka dodać sproszkowany korzeń lubczyku.Poezja!
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1306-przyprawy-lubczyk/#findComment-27547
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.