domeldoom Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Nie, parzenie. Ustawiłbym 90 - 100 stopni w piekarniku. Parzenie - jest to proces obróbki w wodzie lub parze. Pieczenie - proces obróbki gdzie źródłem ciepła jest suche gorące powietrze. Np. tutaj można o tym przeczytać:https://www.spozywczetechnologie.pl/miesne-technologie/sklep-miesny/249/metody-utrwalania-miesa-i-przetworow-miesnych Pieczenie to proces ogrzewania w atmosferze suchego powietrza w temperaturze 160÷180°C. W końcowej fazie pieczenia celowo zwiększa się temperaturę do okło 200°C, aby zrumienić powierzchnię pieczeni i uzyskać intensywniejszy aromat. Myślałem by zamiast grzać szynkowar we wodzie zrobić to w piekarniku ustawionym na 85 - 95 stopni.Do tej pory robiłem w okrągłym szynkowarze mięso we worki i całość właśnie w garnku z wodą.Skoro mięso i tak nie ma kontaktu z wodą to woda robi tylko za nośnik ciepła.Dlaczego nie powietrze - też nie ma kontaktu z mięsem.Ale OK, to będzie pieczenie w niskiej temperaturze pewnie Tak czy inaczej spróbuję bo szkoda grzać cały garnek wody by zatopić w nim foremkę. Przy okazji - dzięki za linka. Miłej niedzieli.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Dlaczego nie powietrze - też nie ma kontaktu z mięsem. Woda ma znacznie wyższy współczynnik przewodzenia ciepła w związku z czym obróbka termiczna w piekarniku będzie trwała dłużej - ale to zależy od Twoich priorytetów - zależy jaki masz cel - możesz poeksperymentować i pochwalić się efektami. Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 19 Czerwca 2022 Jak mówi stare przysłowie że oszczędność to piękna cecha, "Zapałkę na czworo, a flaszkę na raz" . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi