Skocz do zawartości

Autoklaw kontra piec.


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie ,czym się różni np. wkład słoika z mięsem potraktowany w ramach tego samego przepisu co do czasów,w temp. 120 st w autoklawie i piecu.Czy to będą dwa różne wyroby ?.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oki to jaka jest temp wrzenia w autoklawie w temp. 120 st i jaka jest w piecu z tą samą zadaną temp. bo nie jarzę .

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale temperatura czego ?

Nas interesuje temperatura wsadu ... w piecu będzie ti 100st C w autoklawie zależnie od ustawień ... nas interesuje ~ 121st C ;)

To że bedziesz przykładał palnik do słoika nie znaczy że wewnątrz bedziesz miał taką temperaturę jak temperatura płomienia ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież w autoklawie jest temp. której wartość jest zależna ciśnienia i zadanej temp. a o ile w piecu jest ta sama temp. bez tej zależnosci i zadana w tym samym czasie ,to jest to samo czy nie ?

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...121....jak zawsze.....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.121....jak zawsze....
Jeżeli tak jest po co te wszystkie ceregiele z autoklawem ,nie kumam.Można coś osiągnąć w przemyśle ,to jest czas a w domowym wyrobie to chyba nie ma to znaczenia.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piekarniku nagrzanym do np 130 C, wewnątrz słoja po jakimś czasie uzyskasz 121 C, ale sporo soków z mięsa wyparuje, a sam wsad stanie się suchy.

 

W autoklawie przeciwciśnienie dociska wieczka, wsad ma też 121C, ale prawie nic ze sodka nie ucieknie.

Tu jest różnica,

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W autoklawie przeciwciśnienie dociska wieczka, wsad ma też 121C, ale prawie nic ze sodka nie ucieknie.

Robię w piekarniku i nic mi nie ucieka :) A co z puszkami ?

Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robię w piekarniku

 

Ale co robisz? Jaki efekt chcesz uzyskać? Zwykłe słoiki z mięsem do szybkiego zjedzenia czy trwałe konserwy słoikowe?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piekarniku nagrzanym do np 130 C, wewnątrz słoja po jakimś czasie uzyskasz 121 C, ale sporo soków z mięsa wyparuje, a sam wsad stanie się suchy.

 

Cała wilgoć wyparuje. Nie ma szans na podgrzanie "soków" do takiej temperatury bez ciśnienia.

Edytowane przez ZLeP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To były teoretycznie.

Kostek się uparł, myślałem że zaspokoi to jego ciekawość, to z konserwami wyskoczył.

Jemu nie ucieka i co zrobisz..... :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie de facto moje rozważania są czysto teoretyczne ,nie robię słoików w piecu tą metodą,chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu.Co do słoików macie panowie rację bez podcisnienia jest problem przy zastosowaniu temp ok 120 st z wyciekiem,ale ponawiam pytanie jak to ma się do konserw w puszkach,przecież nic z nich nie wycieknie? :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu

 

tak, autoklaw (lub szybkowar) jest niezbędny, żeby zrobić porządne, trwałe konserwy

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie de facto moje rozważania są czysto teoretyczne ,nie robię słoików w piecu tą metodą,chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu.Co do słoików macie panowie rację bez podcisnienia jest problem przy zastosowaniu temp ok 120 st z wyciekiem,ale ponawiam pytanie jak to ma się do konserw w puszkach,przecież nic z nich nie wycieknie? :)

 

...apropos puszek, to myślę abyś najlepiej spytał kolegę Beoita - tu jego kącik na fejsie https://www.facebook.com/wyrobydomowe/photos/pcb.948032231910473/948032038577159/?type=3&theater

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.