kostek61 Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Lipca 2016 Mam pytanie ,czym się różni np. wkład słoika z mięsem potraktowany w ramach tego samego przepisu co do czasów,w temp. 120 st w autoklawie i piecu.Czy to będą dwa różne wyroby ?. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Lipca 2016 Tak piec jest układem otwartym autoklaw zamkniętym ... temperatura wrzenia jest zależna od ciśnienia Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Lipca 2016 Oki to jaka jest temp wrzenia w autoklawie w temp. 120 st i jaka jest w piecu z tą samą zadaną temp. bo nie jarzę . Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Lipca 2016 Ale temperatura czego ?Nas interesuje temperatura wsadu ... w piecu będzie ti 100st C w autoklawie zależnie od ustawień ... nas interesuje ~ 121st C To że bedziesz przykładał palnik do słoika nie znaczy że wewnątrz bedziesz miał taką temperaturę jak temperatura płomienia Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Lipca 2016 Przecież w autoklawie jest temp. której wartość jest zależna ciśnienia i zadanej temp. a o ile w piecu jest ta sama temp. bez tej zależnosci i zadana w tym samym czasie ,to jest to samo czy nie ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Lipca 2016 ...121....jak zawsze..... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Lipca 2016 .121....jak zawsze.... Jeżeli tak jest po co te wszystkie ceregiele z autoklawem ,nie kumam.Można coś osiągnąć w przemyśle ,to jest czas a w domowym wyrobie to chyba nie ma to znaczenia. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) W piekarniku nagrzanym do np 130 C, wewnątrz słoja po jakimś czasie uzyskasz 121 C, ale sporo soków z mięsa wyparuje, a sam wsad stanie się suchy. W autoklawie przeciwciśnienie dociska wieczka, wsad ma też 121C, ale prawie nic ze sodka nie ucieknie.Tu jest różnica, Edytowane 9 Lipca 2016 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 9 Lipca 2016 (edytowane) W autoklawie przeciwciśnienie dociska wieczka, wsad ma też 121C, ale prawie nic ze sodka nie ucieknie.Robię w piekarniku i nic mi nie ucieka A co z puszkami ? Edytowane 9 Lipca 2016 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Lipca 2016 Robię w piekarniku Ale co robisz? Jaki efekt chcesz uzyskać? Zwykłe słoiki z mięsem do szybkiego zjedzenia czy trwałe konserwy słoikowe? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Lipca 2016 (edytowane) W piekarniku nagrzanym do np 130 C, wewnątrz słoja po jakimś czasie uzyskasz 121 C, ale sporo soków z mięsa wyparuje, a sam wsad stanie się suchy. Cała wilgoć wyparuje. Nie ma szans na podgrzanie "soków" do takiej temperatury bez ciśnienia. Edytowane 10 Lipca 2016 przez ZLeP Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Lipca 2016 To były teoretycznie.Kostek się uparł, myślałem że zaspokoi to jego ciekawość, to z konserwami wyskoczył.Jemu nie ucieka i co zrobisz..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 10 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Lipca 2016 Panowie de facto moje rozważania są czysto teoretyczne ,nie robię słoików w piecu tą metodą,chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu.Co do słoików macie panowie rację bez podcisnienia jest problem przy zastosowaniu temp ok 120 st z wyciekiem,ale ponawiam pytanie jak to ma się do konserw w puszkach,przecież nic z nich nie wycieknie? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Lipca 2016 Będziesz miał takie puszki które wytrzymają ciśnienie 1 atmosfery? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Lipca 2016 chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu tak, autoklaw (lub szybkowar) jest niezbędny, żeby zrobić porządne, trwałe konserwy Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 10 Lipca 2016 Panowie de facto moje rozważania są czysto teoretyczne ,nie robię słoików w piecu tą metodą,chodzi mi o to czy potrzebny jest autoklaw w domu żeby zrobić pożądne konserwy porównywalne z przemysłowymi co do trwałości i odpowiedniej konsystencji wsadu.Co do słoików macie panowie rację bez podcisnienia jest problem przy zastosowaniu temp ok 120 st z wyciekiem,ale ponawiam pytanie jak to ma się do konserw w puszkach,przecież nic z nich nie wycieknie? ...apropos puszek, to myślę abyś najlepiej spytał kolegę Beoita - tu jego kącik na fejsie https://www.facebook.com/wyrobydomowe/photos/pcb.948032231910473/948032038577159/?type=3&theater Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.