Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy SeroManiacy,

 

robię ser - fetę,

mam dziwną stytuację:

robię 3 wiaderka tak samo,

ta sama temp (plus minus 0,5 stopnia)

te same bakterie,

tyle samo podpuszczki....

 

i jest dziwność - jeden ze skrzepów nie jest taki gładki, budyniowaty,

tylko wygląda trochę tak jak zważona śmietana

- ma kłaczki i po pocięciu nie ma idealnych ścianek,

tylko nadal są kłaczkowate i te kłaczki trochę odpływają do serwatki.

 

macie pomysł co się stało,

i co czynić dalej?

 

robić jak w przepisie?

czekać?

 

 

:question:

 

miał ktoś kiedyś "zwarzony skrzep"?

 

:cry:

Edytowane przez vtec
ort.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13187-pilne-zwarzony-skrzep/
Udostępnij na innych stronach

Chyba "zwarzony". :)

A takie rzeczy mogą się dziać, jeśli dobrze pamiętam, jak krowa jest chora (zapalenie wymienia), albo jak się nie przestrzega okresu karencji w wypadku podawania antybiotyków.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13187-pilne-zwarzony-skrzep/#findComment-506173
Udostępnij na innych stronach

A moze cos z tym wiaderkiem nie tak ? jakas bakteryjka ,niedomyte?  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13187-pilne-zwarzony-skrzep/#findComment-506219
Udostępnij na innych stronach

mi się zwało jak dodałem jogurtu do zakwaszenia i pewnie przekwasiłem zrobiłem do końca ślę się kruszył więc podszedł do folii na kilka miesięcy w 8 stopniach zzobaczymya

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13187-pilne-zwarzony-skrzep/#findComment-506297
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.