Skocz do zawartości

Kurczak wędzony wg. Jarek_zielona_pietruszka


Rekomendowane odpowiedzi

KURCZAK WĘDZONY:

 

Proporcje na 2,5 kg kurczaka:

Peklosól 8,5 dkg

Woda 2,5 litra

Cebula 1 duża lub 2 średnie ( w postaci emulsji)

Sól szczypta:

Ziele angielskie kilka ziarnek

Pieprz czarny ziarnisty kilka ziarnek

Liść laurowy 2 szt.

EMULSJA CEBULOWA:

Ceblę obrać i pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera. Dolać 0,1 ltr wody i szczyptę soli. Włączyć malakser na średnich obrotach na ok. 10min. Gdy cebula z wodą utworzą zawiesinę wyłączyć malakser. Emulsja gotowa.

ZALEWA PEKLUJĄCA:

0,4 litra wody pogotować z liściem pieprzem i zielem kilka minut. Ostudzić.

Rozpuścić peklosól w 2,0 ltr wody, dodać emulsję cebulową i wodę z przyprawami.

 

Kurczaka umyć, obrać z różnych zanieczyszczeń i pozostałych drobnych piórek.

Ja każdego kurczaka przekrawam na pół.

Połówki kurczaka włożyć do zalewy peklującej.

Peklować 3-4 dni.

Wyjąć z zalewy opłukać sprawdzić słoność.

W razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Ja nie moczę bo dla mnie taka słoność jest odpowiednia.

Ja wiążę kurczaka za udko, tuż nad, czy też powyżej (zależy od nomenklatury) kolanka, gdzie ucięta była łapka.

W dużym garze zagotowuję wodę i studzę do temp ok. 85-90 st. C. każdą połówkę kurczaka zanurzam na ok. 45 sekund do 1 minuty w tym wrzątku.

Połówki kurczaka wieszam i przesuszam.

WĘDZENIE: przeprowadzam dwufazowe

1 FAZA:

Wędzę w dymie ok. 60-70 st C ok. 0,5 godziny

2 FAZA:

Obniżam temperaturę do ok. 40 st. C i wędzę jeszcze pół godziny

PARZENIE:

Parzę w tem 65-70 st C ok. 40 min.

STUDZENIE:

Wyjmuję z parzenia studzę przez chwilę w zimnej wodzie i wieszam do całkowitego wystygnięcia w chłodnym przewiewnym miejscu. A na noc do lodówki. Pozdrawiam i życzę smacznego.

podaję dla tych, którzy dostąpili później

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/
Udostępnij na innych stronach

KURCZAK WĘDZONY:

 

 

Oki. Postaram się wyrobić. Będę chyba wędził w beczce, bo nie mam jeszcze skończonej wędzarni, ale to chyba nie problem. Podaj który to przepis DZIADKA?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27840
Udostępnij na innych stronach

Ja też wędzę w beczce i nie jest to dla mnie problemem, zawsze od 25 lat wędzę w beczce i cóż nie mam innej wędzarni, bo nie stać mnie na inną

pozdrowionka

 

No to oki. Ja sam sobie robię wędzarnię i w zależności od środków i czasu robota tak idzie.

 

Podaj o który przepis DZIADKA dokładnie chodzi, aby nie było potem niejasności. Nie znam ani Ciebie ani DZIADKA, więc tu mam rączki :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27843
Udostępnij na innych stronach

Podaj o który przepis DZIADKA dokładnie chodzi, aby nie było potem niejasności. Nie znam ani Ciebie ani DZIADKA, więc tu mam rączki :-)

Tutaj jest przepis:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899

 

a tutaj dyskusja na jego temat na Forum:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27846
Udostępnij na innych stronach

Mam mieszankę peklującą otoczkowaną, może być zamiast peklosoli?

może być

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27854
Udostępnij na innych stronach

Papla, do kurczaka można śmiało zrezygnować z peklosoli na rzecz samej soli, a już na pewno sporządzić mieszankę soli z peklosolą (np. 50/50 %)

 

w sensie peklowania, "mieszanka peklująca otoczkowana" to to samo co "peklosól" - tyle że w tej pierwszej zastosowano technologie zabezpieczającą nitryt przed utlenianiem

 

 

 

edytowałem:

"...zrezygnować z peklosoli ,..."

na:

"...zrezygnować z peklosoli na rzecz samej soli,..."

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27868
Udostępnij na innych stronach

No to fajnie, trochę się przyoszczędzi :-) Mam tylko problem z nacią selera i pietruszki do przepisu DZIADKA. A jesienią tyle tego wywaliłem z pola ;-) byłoby jak znalazł.
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27869
Udostępnij na innych stronach

Mam tylko problem z nacią selera i pietruszki do przepisu DZIADKA

Cały "czad" w kurczaku aromatycznym Dziadka, to "odwrócony proces", tzn. parzenie jest przed wędzeniem.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27883
Udostępnij na innych stronach

No to fajnie, trochę się przyoszczędzi

Ale przyoszczędzisz :wink:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27945
Udostępnij na innych stronach

No to fajnie, trochę się przyoszczędzi

Ale przyoszczędzisz :wink:

Cicho :-) Mieszanki mam już połowę a soli w ogóle nie ruszyłem, a zamówienie złożę jak będzie większa ilość, przecież nie wezmę soli samej z wysyłką :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27947
Udostępnij na innych stronach

Papla, czy nastawiłeś te kurczaki bo ja mam w lodówce te cebulowe i będą jutro wędzone .Ciekawam jak wyjdą :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28110
Udostępnij na innych stronach

Papla, Co prawda ja kupiłam i nastawiłam 8 ćwiartek a nie całe kurczaki .Jak wyjdą znośnie i coś uratuję przed sępami :wink: to może przywiozę do Zrębic chociaż na spróbowanie. :smile:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28123
Udostępnij na innych stronach

W kwestii kurczaka w/g Jarka zielona pietruszka to po pierwsze aromat cebulowy chyba zbyt intensywny( dałam 2 cebulę i 6 ząbków czosnku) miękkość i soczystośc mięsa może być ale co do czasu wędzenia to po pierwszych 30 min w 60 st kurczak był kompletnie blady tak że w efekcie wędziliśmy go ok 2 godz. w temp ok 60 st (bywało trochę mniej i trochę więcej stopni).Może jeszcze powtórze ale muszę wybróbować przepis Dziadka tylko niech przyjdzie pora na zieleninę selerowo-pietruszkową. Zdjęcia postaram się wkleic ale poza bladością ćwiartek kurczaczych nic ciekawego :???:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28200
Udostępnij na innych stronach

dałam 2 cebulę i 6 ząbków czosnku

Jaka była waga 6 ćwiartek?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28204
Udostępnij na innych stronach

Cwiartek było 8 (już poprawiłam :blush: ) a ważyły ok 2,4 kg.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28208
Udostępnij na innych stronach

Osobiście mam niedobre doświadczenia z cebulą "potraktowaną" malakserem - bardzo często robiła się gorzka w odróznieniu od krojenia nożem.

 

Jetem ciekaw opinii innych dzisiejszych degustatorów.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28212
Udostępnij na innych stronach

Osobiście mam niedobre doświadczenia z cebulą "potraktowaną" malakserem - bardzo często robiła się gorzka w odróżnieniu od krojenia nożem.

Też to zaobserwowałem, i co dziwne zjawisko wydaje się nie zależeć od szybkości obrotów. Nawet na wolnych obrotach cebula gorzknieje, ale dlaczego to nie mam pojęcia.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28233
Udostępnij na innych stronach

Nawet na wolnych obrotach cebula gorzknieje, ale dlaczego to nie mam pojęcia.

Kiedyś przerobiłem cebulę ( do tatara) w takim ręcznym " kręciołku " na drobną kostkę i była gorzka . Dobrze, że spróbowałem - to wywaliłem. :tongue:

Teraz tylko kroję nożem. :wink:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28234
Udostępnij na innych stronach

Miałem okazję spróbować cebulowego kurczaka. Smak rzeczywiście intensywnie cebulowy (może nawet za bardzo). Z relacji wykonawczyni wynika, że był dosyć długo wędzony, a mimo to był blady z zewnątrz, ale wewnątrz był dobrze dowędzony. Generalnie smaczny. Nie wiem czy bladość nie była spowodowana użyciem mokrego drewna do wędzenia. Para wodna wydzielająca się ze spalanego drewna nie pozwoliła na przyrumienienie powierzchni kurczaka. Ostatnio mam podobny problem z drewnem. Skończyło mi się suche więc mokre które posiadam suszę na grzejnikach w domu. W ciągu 5 dni suszenia bukowe drewno traci ok. 35 % na wadze. Po takiej obróbce bardzo dobrze się nim wędzi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28235
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.