Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Stycznia 2008 KURCZAK WĘDZONY: Proporcje na 2,5 kg kurczaka:Peklosól 8,5 dkgWoda 2,5 litraCebula 1 duża lub 2 średnie ( w postaci emulsji)Sól szczypta:Ziele angielskie kilka ziarnekPieprz czarny ziarnisty kilka ziarnekLiść laurowy 2 szt.EMULSJA CEBULOWA:Ceblę obrać i pokroić w kawałki, wrzucić do malaksera. Dolać 0,1 ltr wody i szczyptę soli. Włączyć malakser na średnich obrotach na ok. 10min. Gdy cebula z wodą utworzą zawiesinę wyłączyć malakser. Emulsja gotowa.ZALEWA PEKLUJĄCA:0,4 litra wody pogotować z liściem pieprzem i zielem kilka minut. Ostudzić.Rozpuścić peklosól w 2,0 ltr wody, dodać emulsję cebulową i wodę z przyprawami. Kurczaka umyć, obrać z różnych zanieczyszczeń i pozostałych drobnych piórek.Ja każdego kurczaka przekrawam na pół.Połówki kurczaka włożyć do zalewy peklującej.Peklować 3-4 dni.Wyjąć z zalewy opłukać sprawdzić słoność. W razie potrzeby wymoczyć w zimnej wodzie. Ja nie moczę bo dla mnie taka słoność jest odpowiednia.Ja wiążę kurczaka za udko, tuż nad, czy też powyżej (zależy od nomenklatury) kolanka, gdzie ucięta była łapka.W dużym garze zagotowuję wodę i studzę do temp ok. 85-90 st. C. każdą połówkę kurczaka zanurzam na ok. 45 sekund do 1 minuty w tym wrzątku.Połówki kurczaka wieszam i przesuszam.WĘDZENIE: przeprowadzam dwufazowe1 FAZA:Wędzę w dymie ok. 60-70 st C ok. 0,5 godziny2 FAZA:Obniżam temperaturę do ok. 40 st. C i wędzę jeszcze pół godzinyPARZENIE:Parzę w tem 65-70 st C ok. 40 min.STUDZENIE:Wyjmuję z parzenia studzę przez chwilę w zimnej wodzie i wieszam do całkowitego wystygnięcia w chłodnym przewiewnym miejscu. A na noc do lodówki. Pozdrawiam i życzę smacznego.podaję dla tych, którzy dostąpili później Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Stycznia 2008 KURCZAK WĘDZONY: Oki. Postaram się wyrobić. Będę chyba wędził w beczce, bo nie mam jeszcze skończonej wędzarni, ale to chyba nie problem. Podaj który to przepis DZIADKA? Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ja też wędzę w beczce i nie jest to dla mnie problemem, zawsze od 25 lat wędzę w beczce i cóż nie mam innej wędzarni, bo nie stać mnie na innąpozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Ja też wędzę w beczce i nie jest to dla mnie problemem, zawsze od 25 lat wędzę w beczce i cóż nie mam innej wędzarni, bo nie stać mnie na inną pozdrowionka No to oki. Ja sam sobie robię wędzarnię i w zależności od środków i czasu robota tak idzie. Podaj o który przepis DZIADKA dokładnie chodzi, aby nie było potem niejasności. Nie znam ani Ciebie ani DZIADKA, więc tu mam rączki :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość vtec Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Podaj o który przepis DZIADKA dokładnie chodzi, aby nie było potem niejasności. Nie znam ani Ciebie ani DZIADKA, więc tu mam rączki :-)Tutaj jest przepis: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=899 a tutaj dyskusja na jego temat na Forum: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1500 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Kurczak to jest tylko wyjątek, cała reszta jest na płytce, którą dałem Maxellaowipozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Mam mieszankę peklującą otoczkowaną, może być zamiast peklosoli?może być Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Dobra, żeby nie było ma już też sól peklową :grin: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Papla, do kurczaka można śmiało zrezygnować z peklosoli na rzecz samej soli, a już na pewno sporządzić mieszankę soli z peklosolą (np. 50/50 %) w sensie peklowania, "mieszanka peklująca otoczkowana" to to samo co "peklosól" - tyle że w tej pierwszej zastosowano technologie zabezpieczającą nitryt przed utlenianiem edytowałem: "...zrezygnować z peklosoli ,..." na: "...zrezygnować z peklosoli na rzecz samej soli,..." Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Stycznia 2008 No to fajnie, trochę się przyoszczędzi :-) Mam tylko problem z nacią selera i pietruszki do przepisu DZIADKA. A jesienią tyle tego wywaliłem z pola ;-) byłoby jak znalazł. Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 29 Stycznia 2008 do ,mojego przepisu możesz zastosować tak jak pisał Abratek pół na pół soli z peklosoląpzdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27879 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 29 Stycznia 2008 Mam tylko problem z nacią selera i pietruszki do przepisu DZIADKA Cały "czad" w kurczaku aromatycznym Dziadka, to "odwrócony proces", tzn. parzenie jest przed wędzeniem. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 29 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Stycznia 2008 w marketach masz seler naciowy o b.przyjemnym aromacie :lol: Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Stycznia 2008 No to fajnie, trochę się przyoszczędzi Ale przyoszczędzisz :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 30 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Stycznia 2008 No to fajnie, trochę się przyoszczędzi Ale przyoszczędzisz :wink: Cicho :-) Mieszanki mam już połowę a soli w ogóle nie ruszyłem, a zamówienie złożę jak będzie większa ilość, przecież nie wezmę soli samej z wysyłką :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-27947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Lutego 2008 Papla, czy nastawiłeś te kurczaki bo ja mam w lodówce te cebulowe i będą jutro wędzone .Ciekawam jak wyjdą :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Lutego 2008 Nie, nie nastawiałem, nie mam wędzarki, muszę z Andym się dogadać Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28118 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Lutego 2008 Papla, Co prawda ja kupiłam i nastawiłam 8 ćwiartek a nie całe kurczaki .Jak wyjdą znośnie i coś uratuję przed sępami :wink: to może przywiozę do Zrębic chociaż na spróbowanie. :smile: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Lutego 2008 W kwestii kurczaka w/g Jarka zielona pietruszka to po pierwsze aromat cebulowy chyba zbyt intensywny( dałam 2 cebulę i 6 ząbków czosnku) miękkość i soczystośc mięsa może być ale co do czasu wędzenia to po pierwszych 30 min w 60 st kurczak był kompletnie blady tak że w efekcie wędziliśmy go ok 2 godz. w temp ok 60 st (bywało trochę mniej i trochę więcej stopni).Może jeszcze powtórze ale muszę wybróbować przepis Dziadka tylko niech przyjdzie pora na zieleninę selerowo-pietruszkową. Zdjęcia postaram się wkleic ale poza bladością ćwiartek kurczaczych nic ciekawego :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Lutego 2008 dałam 2 cebulę i 6 ząbków czosnku Jaka była waga 6 ćwiartek? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Lutego 2008 Cwiartek było 8 (już poprawiłam :blush: ) a ważyły ok 2,4 kg. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Lutego 2008 Osobiście mam niedobre doświadczenia z cebulą "potraktowaną" malakserem - bardzo często robiła się gorzka w odróznieniu od krojenia nożem. Jetem ciekaw opinii innych dzisiejszych degustatorów. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Lutego 2008 Osobiście mam niedobre doświadczenia z cebulą "potraktowaną" malakserem - bardzo często robiła się gorzka w odróżnieniu od krojenia nożem.Też to zaobserwowałem, i co dziwne zjawisko wydaje się nie zależeć od szybkości obrotów. Nawet na wolnych obrotach cebula gorzknieje, ale dlaczego to nie mam pojęcia. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Lutego 2008 Nawet na wolnych obrotach cebula gorzknieje, ale dlaczego to nie mam pojęcia.Kiedyś przerobiłem cebulę ( do tatara) w takim ręcznym " kręciołku " na drobną kostkę i była gorzka . Dobrze, że spróbowałem - to wywaliłem. :tongue: Teraz tylko kroję nożem. :wink: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 3 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 3 Lutego 2008 Miałem okazję spróbować cebulowego kurczaka. Smak rzeczywiście intensywnie cebulowy (może nawet za bardzo). Z relacji wykonawczyni wynika, że był dosyć długo wędzony, a mimo to był blady z zewnątrz, ale wewnątrz był dobrze dowędzony. Generalnie smaczny. Nie wiem czy bladość nie była spowodowana użyciem mokrego drewna do wędzenia. Para wodna wydzielająca się ze spalanego drewna nie pozwoliła na przyrumienienie powierzchni kurczaka. Ostatnio mam podobny problem z drewnem. Skończyło mi się suche więc mokre które posiadam suszę na grzejnikach w domu. W ciągu 5 dni suszenia bukowe drewno traci ok. 35 % na wadze. Po takiej obróbce bardzo dobrze się nim wędzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1320-kurczak-w%C4%99dzony-wg-jarek_zielona_pietruszka/#findComment-28235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.