Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na podstawie PW 16 str. 156

 

Składniki na 10 kg

 

Wieprzowina I kl. - 6 kg

wołowina I kl - 2 kg

tłuszcz drobny twardy - 2 kg

 

Przyprawy

Użyte do peklowania:

 

Peklosól - 20 g/kg

 

użyte podczas produkcji:

pieprz czarny - 1,2 g/kg

czosnek - 2,5 g/kg

 

Peklowanie 48 godzin

 

Materialy pomocnicze:

Kiełbaśnice o średnicy powyżej 36 mm

Przędza nr 6

 

Postać gotowego produktu:

Kiełbasa długości 80-100 cm przegięta przez środek na kiju. Oba końce związane przędzą.

 

Rozdrabnianie:

Wieprzowina kl I  - sitko 8

Wołowina kl I - sitko 2 i połowa kutowana z dodatkiem 30-35 % wody lub lodu

Tłuszcz drobny - sitko 10

 

Mieszanie:

Pozostałą część wołowiny miesza się z wieprzowiną I kl. aż masa nabierze kleistości a następnie dodaje się tłuszcz i wykutrowaną masę. 

 

Osadzanie

W pomieszczeniu chłodzonym 2-6 stopni - 12 godzin, dopuszcza się w pomieszczeniu niechłodzonym 2-3 godziny.

 

Wedzenie i pieczenie:

Wędzenie dymem gorącym 120-140 minut oraz pieczenie 30 minut do osiągnięcia w środku 68-70 stopni oraz barwy brązowej. Razem 150-170 minut.

 

Studzenie:

W temperaturze nie wyższej niz 18 st. przez 12 godzin.

 

Powtórne wędzenie:

Zimnym dymem przez 12 godzin lub ciepłym dymem około 6 godzin.

(Przeważnie wędzę dymem ciepłym okolo 3-4 godziny)

 

Ostateczne studznie to temp. poniżej 18 st.

 

W moim wykonaniu wygląda tak:

 

 

post-55133-0-59220700-1470829157_thumb.jpg

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13254-kie%C5%82basa-tuchowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wołowina kl I - sitko 2 i połowa kutowana z dodatkiem 30-35 % wody lub lodu
 

Powinno być  woł kl I śćg. co dzisiejszej klasyfikacji odpowiada woł. kl  II. .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.

DZIADKU

Ciągnie wilka do lasu.DZIĘKI.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.