paweljack Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Receptura na podstawie PW 16 str. 156 Składniki na 10 kg Wieprzowina I kl. - 6 kgwołowina I kl - 2 kgtłuszcz drobny twardy - 2 kg PrzyprawyUżyte do peklowania: Peklosól - 20 g/kg użyte podczas produkcji:pieprz czarny - 1,2 g/kgczosnek - 2,5 g/kg Peklowanie 48 godzin Materialy pomocnicze:Kiełbaśnice o średnicy powyżej 36 mmPrzędza nr 6 Postać gotowego produktu:Kiełbasa długości 80-100 cm przegięta przez środek na kiju. Oba końce związane przędzą. Rozdrabnianie:Wieprzowina kl I - sitko 8Wołowina kl I - sitko 2 i połowa kutowana z dodatkiem 30-35 % wody lub loduTłuszcz drobny - sitko 10 Mieszanie:Pozostałą część wołowiny miesza się z wieprzowiną I kl. aż masa nabierze kleistości a następnie dodaje się tłuszcz i wykutrowaną masę. OsadzanieW pomieszczeniu chłodzonym 2-6 stopni - 12 godzin, dopuszcza się w pomieszczeniu niechłodzonym 2-3 godziny. Wedzenie i pieczenie:Wędzenie dymem gorącym 120-140 minut oraz pieczenie 30 minut do osiągnięcia w środku 68-70 stopni oraz barwy brązowej. Razem 150-170 minut. Studzenie:W temperaturze nie wyższej niz 18 st. przez 12 godzin. Powtórne wędzenie:Zimnym dymem przez 12 godzin lub ciepłym dymem około 6 godzin.(Przeważnie wędzę dymem ciepłym okolo 3-4 godziny) Ostateczne studznie to temp. poniżej 18 st. W moim wykonaniu wygląda tak: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13254-kie%C5%82basa-tuchowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Wołowina kl I - sitko 2 i połowa kutowana z dodatkiem 30-35 % wody lub lodu Powinno być woł kl I śćg. co dzisiejszej klasyfikacji odpowiada woł. kl II. . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13254-kie%C5%82basa-tuchowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-509778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2016 DZIADKUCiągnie wilka do lasu.DZIĘKI. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13254-kie%C5%82basa-tuchowska-pieczona-podsuszana-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-509798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.