Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ostre papryczki na różne sposoby.


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
47 odpowiedzi w tym temacie

#1 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 13 wrz 2016 - 19:43

Kolejna porcja papryczek marynowanych :) tym razem w zalewie:

 

1 l woda

150 ml ocet

100 g sól

 

pasteryzowane 15 min 

 

Załączony plik  i_DSCN0083.JPG   70,14 KB   16 Ilość pobrańZałączony plik  i_DSCN0084.JPG   63,96 KB   16 Ilość pobrań

 

Z reszty powstały sosy... papryczki po 3 dniach fermentacji

 

Załączony plik  i_DSCN0059.JPG   64,94 KB   17 Ilość pobrańZałączony plik  i_DSCN0061.JPG   64,33 KB   17 Ilość pobrań

 

i gotowe sosy  :cool:

 

Załączony plik  i_DSCN0088.JPG   68,35 KB   15 Ilość pobrań

Załączony plik  i_DSCN0091.JPG   499,01 KB   13 Ilość pobrańZałączony plik  i_DSCN0093.JPG   472,61 KB   13 Ilość pobrań

 

Moc jest z nami  :laugh:  :D  :devil:  :devil:  :devil:



#2 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 13 wrz 2016 - 19:48

Kolejna porcja papryczek marynowanych :) tym razem w zalewie:

Przemku .. czy to jest ta sama zalewa w której były całe papryczki ?

i gotowe sosy

Chyba nastąpi wymiana handlowa :D miałam już zielony i czerwony, ale żółtego jeszcze nie :tongue:



#3 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 13 wrz 2016 - 19:49

Anuś, Zawsze robiłem podobne 'smakowo' a tym razem zapisałem tak na przyszłość :D Wymiana jak najbardziej ;)



#4 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 13 wrz 2016 - 20:05

no to akurat trafiłeś, bo na krzaczkach na działce czerwono :)


ale tak pisać po butelkach :D



#5 ryszpak

ryszpak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1001 postów
  • MiejscowośćTerra ubi leones ( Kurpie ;) )

Napisano 14 wrz 2016 - 06:14

No, z taką baterią to i mrozy niestraszne ;)



#6 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 14 wrz 2016 - 15:04

Oj będzie paliło... :laugh:



#7 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 14 wrz 2016 - 17:46

Podpowiecie mi co to za odmiana papryki?

 

Załączony plik  DSC_0826.JPG   154,41 KB   15 Ilość pobrań



#8 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 wrz 2016 - 17:56

Wygląda mi to na thai orange.



#9 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 14 wrz 2016 - 17:58

Cie w morde jeża. Dam se głowę uciąć, że na paczce były żółte słodkie. Jak dziabnąłem z 3 mm dzisiaj, żeby sprawdzić co to za cudo. Dupnąłem się tym jak żaba dynamitem. Wali po gębie od godziny ;)



#10 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 wrz 2016 - 18:05

A masz jakieś opakowanie po tym?



#11 Gość_Grzegorz Z._*

Gość_Grzegorz Z._*
  • Goście

Napisano 14 wrz 2016 - 18:11

niestety już nie :(



#12 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 17:36

Dziś kolejne trzy sosy nastawiłem, tym razem jalapeno green pepper, lemon drop-orange jalapeno i chilli red pepper  ;)

 

Załączony plik  3sosy.jpg   50,97 KB   9 Ilość pobrań



#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12685 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 wrz 2016 - 18:51

Kolejna porcja papryczek marynowanych

 

Qrcze ,   jak bajecznie ........ kolorowo :thumbsup: :clap: :)

 

 

 Pozdrawiam



#14 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 22 wrz 2016 - 19:43

I ostatnia partia sosów :) trzy różne każdy inna ostrość i smak, więcej sosów nie będzie... butelek brak  :cool: Andrzej  :thumbsup:

 

Załączony plik  sosy.JPG   75,17 KB   10 Ilość pobrań



#15 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 paź 2016 - 11:00

Załączony plik  fdb6f84402e052615b6ca7e9d85b8399.jpg   115,37 KB   4 Ilość pobrań

Drugi zbior za mna i znowu zastanaeianie sie co zrobic. Chyba dzisiaj jakis sos ogarne, zolty i czerwony. Pierwszy raz bede robil wiec mam nadziejr ze pare miesiecy pielegnacji roslinek nie pojdzie na marne


Tier bardzo prosze Cie krok po kroku jeszcze raz jak to zrobic, mniej wiecej jakie proporcje itd. Troche szkoda mi zmarnowac tych papryk. Z gory dziekuje

P.s. wie ktos co to za odmiana?

Załączony plik  68cd72e644e9b72106c1c757a3b5089b.jpg   97,19 KB   4 Ilość pobrań
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 04 paź 2016 - 09:27
korekta zdjęć


#16 t_zg

t_zg

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 04 paź 2016 - 06:13

Ponawiam prosbe:) pozdrawiam i milego dnia wszystkim zycze

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

#17 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 04 paź 2016 - 07:39

Blendujesz z dodatkiem wody na papkę, dodajesz cukier odstawiasz do fermentacji od kilku dni do 2 tyg. Następnie gotujesz do uzyskania odpowiedniej gęstości doprawiasz do smaku solą i octem.



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 paź 2016 - 07:50

Do tych papryk co tam masz proponuje dokupić zwykłej chilli bo może się okazać że sos wyjdzie "tylko dla orłów" masz tam widzę przewagę różnych Habanero a one są z tej wyższej półki ostrości - przynajmniej niektóre, choćby ta którą trzymasz w ręku Peach, czy Jolokia w tle  ;)



#19 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 04 paź 2016 - 08:02

Roger, Po fermentacji ostrość trochę spadnie w dół  :cool:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 paź 2016 - 08:15

No oczywiście tak ... trochę, a to może być trochę za mało  ...  :angel:  :cool:

 

PS

Swoją drogą w tym roku nastawiłem litrowy słoik na sambal "tylko dla orłów"  z samych kozaków, mam paru takich mocarzy w rodzinie i wśród znajomych co to zawsze komentują przy żonach "eee tam lajcikkk"  muszę wykombinować jakieś małe słoiczki i podawać im to z mlekiem .... bo mogą nie dolecieć do kranu   :cool:  :devil:  :tongue:

Już się nie mogę doczekać min .... ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych