Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

:wink: Zbudowałem kilka wędzarni i nigdy nie byłem zadowolony, aż nagle zostało mi troszkę bloczków betonowych i dostałem "pomysła" Usiadłem do zrobienia rysunku - projektu i jeszcze w tym samym dniu przystąpiłem do budowy. Po trzech dniach zadymiło.

Dowolnie ustalam temperaturę, ilość dymu w wędzeniu na zimno i ciepło i co najważniejsze mogę zmieścić 100 pstrągów lub kilka skrzynek wyrobów. Zainteresowanym wyslę rysunek prostej i skutecznej wędzarni. andyandy46@wp.pl

 

EDIT

Wszystkie elementy które zastosowałem do regulacji zdają egzamin przy wędzeniu ryb, mięsa na zimno i na ciepło.

Dodatkowo zamiast drzwiczek do paleniska na palące się drewno kładę metalową płytkę dopasowaną do paleniska z nawierconymi otworami, która wydłuża czas palenia się drewna, zwiększa ilość dymu i utrzymuje stałą temperaturę blokując "języki" otwartego ognia.

Rysunek w formacie PDF wędzarni prześlę zainteresowanym mailem ponieważ orginał i projekt opracowałem w systemie SVG w programie Inkscape. :wink: :wink: :wink:

 

Kliknij aby powiększyć

 

[ Komentarz dodany przez: abratek: Czw Lut 07, 2008 4:37 pm ]

Umieściłem rysunek z pliku PDF... :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/
Udostępnij na innych stronach

Komina wysokiego celowo nie robiłem żeby uniknąć skroplin. Komora jest bardzo duża i to zapewnia dobrą pracę. Rozpalać należy na odsłoniętym kanale ciepłym żeby komora złapała ciąg, a potem to już samo działa. Materiał na komorę to drewno - sklejka wodoodporna obita od wewnątrz blachą. Haczyki do wędzarni zrobiłem ze szprych rowerowych odpowiednio wyprofilowane - doostępne i twarda nierdzewka.

Myśle że sam pomysł na małą i tanią wędzarnie o dużych możliwościach każdy może rozwinąć i dopasować do swoich potrzeb.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28484
Udostępnij na innych stronach

zapodaj fotki bo z projektu ciekawa a jak wygląda w realu?

po co obijales srodek blachą?

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28485
Udostępnij na innych stronach

Obiłem blachą bo czasami za grila też robi. to na wszelki wypadek bo obok mam chatkę z drewna i las. Nie wiedziałem jak zachowa się sklejka i to też była przyczyną.

Miałem taki materiał i taki użyłem. Każdy może zrobić z materiału, który posiada. Liczy się pomysł i rozwiązanie techniczne na doże piwo w małym kuflu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28488
Udostępnij na innych stronach

pytałem z tego powodu ,że ktoś na forum powiedział że blacha ocynk to rtucizna

choć osobiscie tak nie uważam zbyt niska temp. żeby zaszkodziło no ale każdy ma swoje zdanie i racje

jak możesz zapodaj fotki z tej wedzarki bo naprawde mnie zaciekawila :blush:

oczywiscie o ile masz mozliwosc techniczną

Jasiu

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28490
Udostępnij na innych stronach

Blacha niestety zwykła czarna 0,5 mm. Narazie fotek nie posiadam i myślę że jak będzie okazja to zrobie foty. Blacha po kilku wędzeniach jest już zakonserwowana i ma warstwę ochronną. To chyba beż znaczenia jaki typ blachy ponieważ wyroby nie stykają się bezpośrednio. Mysle że ten projekt będzie rozwijany i modernizowany do potrzeb każdego zadymiacza wg własnego uznania i oto chodzi. Moim zamiarem było ograniczenie zabudowy, małe koszty i wysoka sprawność. Oczywiście każdy ma prawo do oceny i wyboru typu wędzarni. :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28492
Udostępnij na innych stronach

Miałem taki materiał i taki użyłem. Każdy może zrobić z materiału, który posiada. Liczy się pomysł i rozwiązanie techniczne na doże piwo w małym kuflu.

I oto chodzi , bardzo dobre rozwiązanie , jak możesz to zapodaj kilka fotek , podoba mi się rozwiązanie zasłonek .

Pozdrawiam z Kałkazu

Gazon

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28500
Udostępnij na innych stronach

Regulacje są b. pomysłowe. Mam pytanie, czy górnych wywietrzników musi być tak dużo? Czy podana wysokość 140cm, to wysokość samej szafy?

Palenisko przesunąłbym jednak, by było z boku. Ułatwi to dostęp do szafy wędzarni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28501
Udostępnij na innych stronach

Blacha niestety zwykła czarna 0,5 mm

dobrze że czarna - przynajmniej pewniejsza niż ocynkowana, tylko trochę cienka

czy górnych wywietrzników musi być tak dużo?

to zapewne ułatwia osuszanie kiedy zależy nam na dobrym przepływie przez wędzarnię
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28509
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem wysokość 140 cm, ale można więcej. Wywietrzniki tak potrzebne do uzyskania latem niższych tem. i po otwarciu bocznych - główny kanał dymny można zamknąć i ustalić dowolną temperaturę przy różnym opale. Czasami mam wszystko otwarte jak suszę rybki do wędzenia, wtedy badzo przydatne. Każdy może zabudowę góry zrobić własną w oparciu o własne doświadczenie np drzwiczki do komory z drugiej strony. Ja miałem taką potrzebę i tak zrobiłem, ale można regulować tylko kominem i paleniskiem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28514
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim zadymiaczom sugeruję jeszcze bardzo stary wynalazek, który zaoszczedzi koszty przebudowy i pozwoli na adaptacje nawet szafy grajacej do miana wędzarni. wystarczy rura stalowa nawiercona jak silto otwotami 5mm o średnicy 200 do 250 mm i długosci 400 do 500 mm napełnione trocinami. pali się jak papieros daje dużo dymu i nie wydziela dużej ilości ciepła. nie musi być zasilana zewnętrznie, a działa podobnie jak dymogenerator. Tanie skuteczne minimalne koszty w przeróbce i kosztach opału.

Mam nadzieje że ten stary pomysł prastarych biednych rybaków pozwoli na wspaniałe wędzenie mięska i rybek na zimno w każdej wędzarni. Osobiście roibiłem takie wędzarnie z puszki po drzemie i worka na ziemniaki w wojsku i chyba nie muszę dodawć jakie były możliwości podrażnienia podniebienia. Pozdrawiam i zapraszam do zmian technicznych i lepsze wędzonki. :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28562
Udostępnij na innych stronach

Andyandy, mam prośbę, możesz coś więcej napisać na temat deflektora (z czego jest wykonany, jak są rozmieszczone otwory i o jakiej średnicy?) mam podobny problem. Rura dymna o średnicy 100 mm jest wprowdzona w dno mojej wędzarki i w związku z tym temperatura po bokach jest niższa niż nad wlotem dymu. Mam zamiar zastosować blachę z nawierconymi otworami ale właśnie nie wiem jak rozmieścić te otwory i jakej średnicy powinny być.

Dzięki za pomoć

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28873
Udostępnij na innych stronach

Deflektor ma za zadanie rozprowadzić ciepło po komorze i nie musi mieć dziurek chyba że bedzie wielkością dopasowany do komory, ale to jest zbędne. Wystarczy żeby stłumić strumień gorących gazów wychodzących z kanału po przez rozproszenie na boki tak aby dym rozchodził się równomiernie na całą komorę co doprowadzi do wyrównania ciepłoty. Przy wlotach dolnych wystarczy kawałek blachy większy o 1/3 średnicy otworu. Przy bocznych zrobić małe zadaszenie. Proponuje zawsze wykonać małą prowizorkę z blachy i obserwować jak rozchodzi się dym dobierając wielkość. Są kominy powodujące różne ciągi i sposoby wędzenia ciepłe zimne itd. w przeróżnych wędzarniach. w mojej wędzarni mam taką blachę jak na rysunku i działa znakomicie. Natomiast w palenisku często wkładam na palące się drewno grubą 4mm blachę z otworami 5mm nawiercone jak sito do mięsa. wielkość blachy to 3 do 4 cm mniej nż komora paleniska. Drewno spala się wolniej łatwiej utrzymac stałą temperaturę i uzyskuję więcej dymu.

pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28887
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Mam bardzo małą wędzarkę przerobioną z betonowego grilla. Wymiary to 64 cm x 36 cm podstawa a kije wiszą na wysokości około 60 cm.

Wlot dymu wygląda tak:

Chciałem zastosować taką pokrywę:

Pokrywa miała mieć wymiary podstawy komory wędzarniczej i z tąd moje pytania dotyczące otworów. Jeżeli można zastosować jednolitą blachę to jakie wymiary proponujesz do mojej wędzarki i na jakiej wysokości nad wlotem ją zainstalować. Sam wlot ma średnicę 100mm.

 

Zapomniałem dodać, że za generator dymu "robi" u mnie stara żeliwna koza.

Pozdrawiam

Marko

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28930
Udostępnij na innych stronach

Tak bardzo dobrze może być takie rozwiazanie i całkiem pomysłowe. Wystarczy na wysokości równej średniocy wlotu kanału dymnego, ja tak ustawiam. 100mm srednica /100mm wysokość. Miłego i udanego wędzenia - pozdrawiam. Mam nadzieje że dowiem się o efektach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28964
Udostępnij na innych stronach

Czy to znaczy, że popierasz mój pomysł blachy na całej powierzchi z nawierconymi otworami? Jeżeli tak to podpowiedz jeszcze jak gęsto rozmieścić otwory i o jakiej średnicy. Zastanawiam się nad zostawieniem jednolitej (bez otworów) blachy nad samym wylotem dymu. Oczywiście poinformuję Cię o rezultatach ale to dopiero za jakiś miesiąc. Działkę mam 60 km od domu i dopiero jak zrobi się trochę cieplej pojadę podłączyć wodę i zacznę działać ale już teraz chcę przygotować sobie materiał.

pozdrawiam

Marko

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29006
Udostępnij na innych stronach

Tak teraz wiem, że została pobudzona strefa fizyki. Otwory zawsze proponowałem w płycie ograniczajacej języki płomieni w palenisku tak aby nie stłumić żaru. Natomiast deflektor wystarczy umieścić na wysokości równej średnicy wlotu i szerokości półtora średnicy wlotu. Zawsze też polecam kształt zależny od komory. Płyta cała w otworach to problem na przyszłość i mało skuteczna, ale jak hobby to można zrobić wszystko w ramach doswiadczeń. ( nie testowałem )Testowałem w komorze różnej wielkości deflektory i zapewniam, że to co proponuje będzie pasować do każdej wędzarni w celu rozprowadzenia temperatury i dymu po komorze. Ma też inne zalety. Wędzarnia to nie salelita i nie karabin więc dokładność musi sie zmieścić w ∏ x drzwi do wędzarni. :grin:

Proponuje podczas wypalania próbnego testować własne pomysły w oparciu o forum.

Warto w ten sposób uzyskać oszczędności, stabilność i minimalne koszty, a maksymalne smaki. Adaptacje do istniejacych wędzarni i nie spełniających oczekiwania lecz wybudowanych w dużym nakładzie z wizualnym efektem, można również kosztem "jednego piwa" poprawić do wymarzonych parametrów. Pozdrowienia dla wszystkich zadymiaczy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29037
Udostępnij na innych stronach

Nie kłamał stary masarz jak mówił mi że wędził w starej szafie dębowej. Za palenisko służył stary sagan. Ja też przetestowałem różne paleniska ale muszę spróbować z nawierconą rurą fi 200. Jak się domyślam rura jest z jednej strony zaślepiona denkem z otworami. Czy tak?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29062
Udostępnij na innych stronach

He he tak może być zaślepiona rura tylko czarna bez ocynku lub zwinięta blacha. Nabij jak fajkę i do żaru, a przy małym ciagu wypali sie jak przedni tytoń. Najlepiej pala sie trociny dębu i jesionu. Rodzaj drewna walory smakowe i zapachowe i stosowanie:

Jabłoń bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem, lekko słodki można stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórę drobiu na ciemnobrązowy

Wiśnia podobne walory smakowe do jabłoni, ale jest lekko gorzkie można stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórkę na kolor ciemnobrązowy

Klon cukrowy wędzony, daje łagodny i lekko słodki smak, nadaje wędzonkom złocistożółty kolor stosować do wędzenia ryb i wołowiny

Jesion szybko się pali i opieka potrawy, ostry, z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę świetny do dziczyzny

Winorośl dostarcza dużo dymu, przy każdym gatunku inny, wszystkie rodzaje są jednak generalnie o bogatym i głębokim smaku owocowym ryby i drób

Akacja uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia drób oraz wieprzowina

Bez bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobiną zapachu ( i smaku) kwiatowego owoce morza i baranina

Dąb czerwony : jedno z najszybciej palących się drew, wyczuwalny smak miodu, również ziemisty smak z odrobiną gorzkiego posmaku, daje barwę brązową; biały dąb - jest łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte wołowina, ryby, drób

Buk nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte wieprzowina oraz ryby

Grusza w czasie wędzenia uzyskamy barwę czerwonego wina do wędzenia drobiu

Olcha najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brązowy do wędzenia wszystkich mięs i ryb

Orzech uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie, daje również specyficzny aromat do wędzenia drobiu i ryb

Zioła i przyprawy można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku prosto do ognia. Powoduje to powstanie dużej ilości dymu i nadaje potrawom wspaniały smak. Warunkiem jest jednak to, że zioła są dodane do ognia w pierwszych 30 minutach do wszystkich mięs i warzyw. Zapomniałem o brzozie, ale bez kory super do szybkiego wędzenia ryb na ciepło dając ciemno żółte zabarwienie, aż do brązowego o głębokim smaku i zapachu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29092
Udostępnij na innych stronach

Orzech uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie, daje również specyficzny aromat do wędzenia drobiu i ryb

Tutaj byłbym ostrożny. Wędzonki mogą mieć po orzechu kwaśny posmak. Wogóle nie stosuję drewna orzecha do wędzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29096
Udostępnij na innych stronach

Tekst o wpływie rodzaju i gatunku drewna na kolor i smak wyrobów, gdzieś ostatnio czytałem. Chyba na stronie głównej. :wink:

Pewnie tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29098
Udostępnij na innych stronach

Tekst i opisy były na stronie http://serwis-restauratorski.gastrona.pl/art/article_5059.php , a podobne można znaleźć podając w Google - sztuka wędzenia.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29102
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.