Andyandy Opublikowano 6 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lutego 2008 :wink: Zbudowałem kilka wędzarni i nigdy nie byłem zadowolony, aż nagle zostało mi troszkę bloczków betonowych i dostałem "pomysła" Usiadłem do zrobienia rysunku - projektu i jeszcze w tym samym dniu przystąpiłem do budowy. Po trzech dniach zadymiło. Dowolnie ustalam temperaturę, ilość dymu w wędzeniu na zimno i ciepło i co najważniejsze mogę zmieścić 100 pstrągów lub kilka skrzynek wyrobów. Zainteresowanym wyslę rysunek prostej i skutecznej wędzarni. andyandy46@wp.pl EDIT Wszystkie elementy które zastosowałem do regulacji zdają egzamin przy wędzeniu ryb, mięsa na zimno i na ciepło. Dodatkowo zamiast drzwiczek do paleniska na palące się drewno kładę metalową płytkę dopasowaną do paleniska z nawierconymi otworami, która wydłuża czas palenia się drewna, zwiększa ilość dymu i utrzymuje stałą temperaturę blokując "języki" otwartego ognia. Rysunek w formacie PDF wędzarni prześlę zainteresowanym mailem ponieważ orginał i projekt opracowałem w systemie SVG w programie Inkscape. :wink: :wink: :wink: Kliknij aby powiększyć [ Komentarz dodany przez: abratek: Czw Lut 07, 2008 4:37 pm ] Umieściłem rysunek z pliku PDF... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Lutego 2008 Komina wysokiego celowo nie robiłem żeby uniknąć skroplin. Komora jest bardzo duża i to zapewnia dobrą pracę. Rozpalać należy na odsłoniętym kanale ciepłym żeby komora złapała ciąg, a potem to już samo działa. Materiał na komorę to drewno - sklejka wodoodporna obita od wewnątrz blachą. Haczyki do wędzarni zrobiłem ze szprych rowerowych odpowiednio wyprofilowane - doostępne i twarda nierdzewka.Myśle że sam pomysł na małą i tanią wędzarnie o dużych możliwościach każdy może rozwinąć i dopasować do swoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Lutego 2008 zapodaj fotki bo z projektu ciekawa a jak wygląda w realu?po co obijales srodek blachą? Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Lutego 2008 Obiłem blachą bo czasami za grila też robi. to na wszelki wypadek bo obok mam chatkę z drewna i las. Nie wiedziałem jak zachowa się sklejka i to też była przyczyną. Miałem taki materiał i taki użyłem. Każdy może zrobić z materiału, który posiada. Liczy się pomysł i rozwiązanie techniczne na doże piwo w małym kuflu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Lutego 2008 pytałem z tego powodu ,że ktoś na forum powiedział że blacha ocynk to rtucizna choć osobiscie tak nie uważam zbyt niska temp. żeby zaszkodziło no ale każdy ma swoje zdanie i racjejak możesz zapodaj fotki z tej wedzarki bo naprawde mnie zaciekawila :blush: oczywiscie o ile masz mozliwosc technicznąJasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Lutego 2008 Fajna wędzareczka. Ciekawie rozwiązany kanał dymny. Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lutego 2008 Blacha niestety zwykła czarna 0,5 mm. Narazie fotek nie posiadam i myślę że jak będzie okazja to zrobie foty. Blacha po kilku wędzeniach jest już zakonserwowana i ma warstwę ochronną. To chyba beż znaczenia jaki typ blachy ponieważ wyroby nie stykają się bezpośrednio. Mysle że ten projekt będzie rozwijany i modernizowany do potrzeb każdego zadymiacza wg własnego uznania i oto chodzi. Moim zamiarem było ograniczenie zabudowy, małe koszty i wysoka sprawność. Oczywiście każdy ma prawo do oceny i wyboru typu wędzarni. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazon Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lutego 2008 Miałem taki materiał i taki użyłem. Każdy może zrobić z materiału, który posiada. Liczy się pomysł i rozwiązanie techniczne na doże piwo w małym kuflu.I oto chodzi , bardzo dobre rozwiązanie , jak możesz to zapodaj kilka fotek , podoba mi się rozwiązanie zasłonek . Pozdrawiam z Kałkazu Gazon Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28500 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Lutego 2008 Regulacje są b. pomysłowe. Mam pytanie, czy górnych wywietrzników musi być tak dużo? Czy podana wysokość 140cm, to wysokość samej szafy?Palenisko przesunąłbym jednak, by było z boku. Ułatwi to dostęp do szafy wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Lutego 2008 Blacha niestety zwykła czarna 0,5 mmdobrze że czarna - przynajmniej pewniejsza niż ocynkowana, tylko trochę cienka czy górnych wywietrzników musi być tak dużo?to zapewne ułatwia osuszanie kiedy zależy nam na dobrym przepływie przez wędzarnię Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 7 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Lutego 2008 Ja zrobiłem wysokość 140 cm, ale można więcej. Wywietrzniki tak potrzebne do uzyskania latem niższych tem. i po otwarciu bocznych - główny kanał dymny można zamknąć i ustalić dowolną temperaturę przy różnym opale. Czasami mam wszystko otwarte jak suszę rybki do wędzenia, wtedy badzo przydatne. Każdy może zabudowę góry zrobić własną w oparciu o własne doświadczenie np drzwiczki do komory z drugiej strony. Ja miałem taką potrzebę i tak zrobiłem, ale można regulować tylko kominem i paleniskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 8 Lutego 2008 Wszystkim zadymiaczom sugeruję jeszcze bardzo stary wynalazek, który zaoszczedzi koszty przebudowy i pozwoli na adaptacje nawet szafy grajacej do miana wędzarni. wystarczy rura stalowa nawiercona jak silto otwotami 5mm o średnicy 200 do 250 mm i długosci 400 do 500 mm napełnione trocinami. pali się jak papieros daje dużo dymu i nie wydziela dużej ilości ciepła. nie musi być zasilana zewnętrznie, a działa podobnie jak dymogenerator. Tanie skuteczne minimalne koszty w przeróbce i kosztach opału. Mam nadzieje że ten stary pomysł prastarych biednych rybaków pozwoli na wspaniałe wędzenie mięska i rybek na zimno w każdej wędzarni. Osobiście roibiłem takie wędzarnie z puszki po drzemie i worka na ziemniaki w wojsku i chyba nie muszę dodawć jakie były możliwości podrażnienia podniebienia. Pozdrawiam i zapraszam do zmian technicznych i lepsze wędzonki. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 12 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Lutego 2008 Andyandy, mam prośbę, możesz coś więcej napisać na temat deflektora (z czego jest wykonany, jak są rozmieszczone otwory i o jakiej średnicy?) mam podobny problem. Rura dymna o średnicy 100 mm jest wprowdzona w dno mojej wędzarki i w związku z tym temperatura po bokach jest niższa niż nad wlotem dymu. Mam zamiar zastosować blachę z nawierconymi otworami ale właśnie nie wiem jak rozmieścić te otwory i jakej średnicy powinny być.Dzięki za pomoćPozdrawiam Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Lutego 2008 Deflektor ma za zadanie rozprowadzić ciepło po komorze i nie musi mieć dziurek chyba że bedzie wielkością dopasowany do komory, ale to jest zbędne. Wystarczy żeby stłumić strumień gorących gazów wychodzących z kanału po przez rozproszenie na boki tak aby dym rozchodził się równomiernie na całą komorę co doprowadzi do wyrównania ciepłoty. Przy wlotach dolnych wystarczy kawałek blachy większy o 1/3 średnicy otworu. Przy bocznych zrobić małe zadaszenie. Proponuje zawsze wykonać małą prowizorkę z blachy i obserwować jak rozchodzi się dym dobierając wielkość. Są kominy powodujące różne ciągi i sposoby wędzenia ciepłe zimne itd. w przeróżnych wędzarniach. w mojej wędzarni mam taką blachę jak na rysunku i działa znakomicie. Natomiast w palenisku często wkładam na palące się drewno grubą 4mm blachę z otworami 5mm nawiercone jak sito do mięsa. wielkość blachy to 3 do 4 cm mniej nż komora paleniska. Drewno spala się wolniej łatwiej utrzymac stałą temperaturę i uzyskuję więcej dymu. pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 13 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Lutego 2008 Dzięki za odpowiedź. Mam bardzo małą wędzarkę przerobioną z betonowego grilla. Wymiary to 64 cm x 36 cm podstawa a kije wiszą na wysokości około 60 cm. Wlot dymu wygląda tak: Chciałem zastosować taką pokrywę: Pokrywa miała mieć wymiary podstawy komory wędzarniczej i z tąd moje pytania dotyczące otworów. Jeżeli można zastosować jednolitą blachę to jakie wymiary proponujesz do mojej wędzarki i na jakiej wysokości nad wlotem ją zainstalować. Sam wlot ma średnicę 100mm. Zapomniałem dodać, że za generator dymu "robi" u mnie stara żeliwna koza. Pozdrawiam Marko Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Lutego 2008 Tak bardzo dobrze może być takie rozwiazanie i całkiem pomysłowe. Wystarczy na wysokości równej średniocy wlotu kanału dymnego, ja tak ustawiam. 100mm srednica /100mm wysokość. Miłego i udanego wędzenia - pozdrawiam. Mam nadzieje że dowiem się o efektach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-28964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 14 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Lutego 2008 Czy to znaczy, że popierasz mój pomysł blachy na całej powierzchi z nawierconymi otworami? Jeżeli tak to podpowiedz jeszcze jak gęsto rozmieścić otwory i o jakiej średnicy. Zastanawiam się nad zostawieniem jednolitej (bez otworów) blachy nad samym wylotem dymu. Oczywiście poinformuję Cię o rezultatach ale to dopiero za jakiś miesiąc. Działkę mam 60 km od domu i dopiero jak zrobi się trochę cieplej pojadę podłączyć wodę i zacznę działać ale już teraz chcę przygotować sobie materiał.pozdrawiamMarko Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 14 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Lutego 2008 Tak teraz wiem, że została pobudzona strefa fizyki. Otwory zawsze proponowałem w płycie ograniczajacej języki płomieni w palenisku tak aby nie stłumić żaru. Natomiast deflektor wystarczy umieścić na wysokości równej średnicy wlotu i szerokości półtora średnicy wlotu. Zawsze też polecam kształt zależny od komory. Płyta cała w otworach to problem na przyszłość i mało skuteczna, ale jak hobby to można zrobić wszystko w ramach doswiadczeń. ( nie testowałem )Testowałem w komorze różnej wielkości deflektory i zapewniam, że to co proponuje będzie pasować do każdej wędzarni w celu rozprowadzenia temperatury i dymu po komorze. Ma też inne zalety. Wędzarnia to nie salelita i nie karabin więc dokładność musi sie zmieścić w ∏ x drzwi do wędzarni. :grin: Proponuje podczas wypalania próbnego testować własne pomysły w oparciu o forum. Warto w ten sposób uzyskać oszczędności, stabilność i minimalne koszty, a maksymalne smaki. Adaptacje do istniejacych wędzarni i nie spełniających oczekiwania lecz wybudowanych w dużym nakładzie z wizualnym efektem, można również kosztem "jednego piwa" poprawić do wymarzonych parametrów. Pozdrowienia dla wszystkich zadymiaczy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Lutego 2008 Nie kłamał stary masarz jak mówił mi że wędził w starej szafie dębowej. Za palenisko służył stary sagan. Ja też przetestowałem różne paleniska ale muszę spróbować z nawierconą rurą fi 200. Jak się domyślam rura jest z jednej strony zaślepiona denkem z otworami. Czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Lutego 2008 He he tak może być zaślepiona rura tylko czarna bez ocynku lub zwinięta blacha. Nabij jak fajkę i do żaru, a przy małym ciagu wypali sie jak przedni tytoń. Najlepiej pala sie trociny dębu i jesionu. Rodzaj drewna walory smakowe i zapachowe i stosowanie:Jabłoń bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem, lekko słodki można stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórę drobiu na ciemnobrązowyWiśnia podobne walory smakowe do jabłoni, ale jest lekko gorzkie można stosować do wędzenia drobiu, zmienia skórkę na kolor ciemnobrązowyKlon cukrowy wędzony, daje łagodny i lekko słodki smak, nadaje wędzonkom złocistożółty kolor stosować do wędzenia ryb i wołowinyJesion szybko się pali i opieka potrawy, ostry, z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę świetny do dziczyznyWinorośl dostarcza dużo dymu, przy każdym gatunku inny, wszystkie rodzaje są jednak generalnie o bogatym i głębokim smaku owocowym ryby i dróbAkacja uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia drób oraz wieprzowinaBez bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobiną zapachu ( i smaku) kwiatowego owoce morza i baraninaDąb czerwony : jedno z najszybciej palących się drew, wyczuwalny smak miodu, również ziemisty smak z odrobiną gorzkiego posmaku, daje barwę brązową; biały dąb - jest łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte wołowina, ryby, dróbBuk nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte wieprzowina oraz rybyGrusza w czasie wędzenia uzyskamy barwę czerwonego wina do wędzenia drobiuOlcha najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brązowy do wędzenia wszystkich mięs i rybOrzech uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie, daje również specyficzny aromat do wędzenia drobiu i rybZioła i przyprawy można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku prosto do ognia. Powoduje to powstanie dużej ilości dymu i nadaje potrawom wspaniały smak. Warunkiem jest jednak to, że zioła są dodane do ognia w pierwszych 30 minutach do wszystkich mięs i warzyw. Zapomniałem o brzozie, ale bez kory super do szybkiego wędzenia ryb na ciepło dając ciemno żółte zabarwienie, aż do brązowego o głębokim smaku i zapachu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Lutego 2008 Orzech uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie, daje również specyficzny aromat do wędzenia drobiu i ryb Tutaj byłbym ostrożny. Wędzonki mogą mieć po orzechu kwaśny posmak. Wogóle nie stosuję drewna orzecha do wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 15 Lutego 2008 Tekst o wpływie rodzaju i gatunku drewna na kolor i smak wyrobów, gdzieś ostatnio czytałem. Chyba na stronie głównej. :wink:Pewnie tutaj http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Lutego 2008 Tekst i opisy były na stronie http://serwis-restauratorski.gastrona.pl/art/article_5059.php , a podobne można znaleźć podając w Google - sztuka wędzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strampek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Lutego 2008 Czyli nie podpalać jak papierosa tylko włożyć nabitą rurę w żar? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29103 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 15 Lutego 2008 Trociny najepiej odpalic z żaru i muszą być suche. Temperatura i otoczenie żaru podczmuje proces spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1344-uniwersalna-w%C4%99dzarnia-dla-wytrawnych-zadymiaczy/#findComment-29105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.