Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co myślałeś pisząc, ale wstrzymaj się na przyszłość z takimi autorytarnymi wypowiedziami wyrażanymi w sposób co najmniej niegrzeczny.

Swoje już tutaj napisałem i w całości podtrzymuję.


 

 

Ja uważam że proces wędzenia zaczyna się w naszych wędzarniach domowych od momentu umieszczenia produktu w wędzarni. Pierwszym etapem jest osuszanie, ilość produktów będzie miała tu znaczenie .

I aby temat zakończyć cytuje wypowiedź samego Dziadka. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519787
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 89
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Andyandy

Niepotrzebnie się spinasz i wymyślasz teorie, aby udowodnić swoje racje.

Wędzenie zaczyna się od osuszania wyrobów w wędzarni, bo nie ma takiej możliwości, abyś osuszał bez udziału dymu, a skoro jest dym, to jest wędzenie.

Wyłączam z tej teorii wędzarnie elektryczne, gdzie jest taka możliwość, ale to wyjątkowy przypadek.

Teoretycznie poprzez zmianę, unowocześnienie wędzarni należałoby to zmienić w nomenklaturze technologii, ale to już inne zagadnienie.

 

I żeby była przejrzystość, to uważam że Dziadek pytał o dwa osobne wędzenia.

Raz wędzimy tylko 1 kg wyrobu, a za drugim razem 100 kg wyrobu, jednak w tej samej wędzarni.

 

Nie wędzimy na raz 101 kg, bo w takim wypadku pytanie nie miałoby sensu.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519807
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - Czy czas wędzenia zmieni się, gdy do nagrzanej  wędzarni  wprowadzimy 1 kg wędliny i 100kg wyrobu do wędzenia?

 

Wędzenie to jest proces składający się z cykli wędzenia jak: osadzanie,osuszanie,wędzenie-dymienie,przewietrzanie komory,pieczenie,bądź podsuszanie.Odpowiedż na pytanie jest jedna ,czas wędzenia-dymienia się nie zmieni czy to będzie 1kg czy 100kg może trwać 45-60 min,dłuższe wędzenie nic a nic nie da,no chyba że cykl osadzania i osuszania został potraktowany po macoszemu,lub pominięty!

Pytanie jak zagwostka....przepraszam ze mnie zrobiło  totalnego durnia i stwierdzam że nie znam się na wędzeniu.

 

Ja uważam że proces wędzenia zaczyna się w naszych wędzarniach domowych od momentu umieszczenia produktu w wędzarni. Pierwszym etapem jest osuszanie, ilość produktów będzie miała tu znaczenie .

No jeżeli zaczynamy tak od razu od osuszania,to napewno będą problemy z wędzeniem-dymieniem,w trakcie wywali skropliny na batonie i wtedy ciao bello czas napewno nam się mocno wydłuży,bo będziemy musieli wydłużyć wędzenie,dlaczego.....ano dlatego iż w dymie odparowywanie z dogrzewaniem wędliny przeprowadza się znacznie dłużej,później trzeba się ratować podnoszeniem temp,aby wyrównywać kolor.,wychodzą błędy 

wędzarnicze jak wycieki białka,przebarwienia itp.,które często widać na fotkach na forum,ale nie mi oceniać.Nie wiem jak Dziadek wędzi,bo nic więcej nie pisze na ten temat ,a zgadywał nie będe iż nie jasno zostało to opisane.

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519811
Udostępnij na innych stronach

Wędzenie to jest proces składający się z cykli wędzenia jak: osadzanie

Z osadzaniem się nie zgodzę, jako początek wędzenia.

Osadza się chyba poza wędzarnią?

 

Poza tym wyjdzie w końcu na to, że każdy po części ma rację, bo myśli o innej kubaturze wędzarni.

Marek zapewne o takiej przemysłowej, a ja o domowej typu 80 x 80 x 100.

 

Jak pisałem wcześniej, pytanie nie jest precyzyjnie zadane.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519821
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z osadzaniem się nie zgodzę, jako początek wędzenia.

Miro, najpierw poczytaj. Teraz osadza się w komorze, a nawet zupełnie pomija osadzanie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519824
Udostępnij na innych stronach

To ja off topa

W środowisku analityków finansowych bardzo popularny jest dowcip

Siedzi nad sprawozdaniem finansowym analityk  trzymając się za głowę i "jęczy" nic z tego nie rozumiem , to tak nie może być, to nie możliwe, co tu jest napisane  itp itd , przechodzi drugi analityk i słysząc biadolenia kolegi mówi "Daj to Ci wytłumaczę " na co pierwszy odpowiada "A wytłumaczyć to i ja potrafię" :D  :D  :D

I tym optymistycznym :D  :D  :D

 

Post pewnie ? do usunięcia :facepalm: ale jak chcecie to wam wytłumaczę :) :)

Dajcie luzu

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519825
Udostępnij na innych stronach

 

 

Miro, najpierw poczytaj. Teraz osadza się w komorze, a nawet zupełnie pomija osadzanie.

 

To my piszemy o tym co teraz przemysłówka robi, czy jak się robiło onegdaj.......  ?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519830
Udostępnij na innych stronach

My jednak trzymamy się starszych receptur i wykonujemy wyroby wg obowiązujących je reżimów, na urządzeniach, którym daleko do przemysłowych komór.

Osadzanie, w naszym przypadku, powinno trwać:

 

post-39694-0-89704700-1475179393_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519832
Udostępnij na innych stronach

Jak bym miał patrzeć jak jest teraz, to wędzenie zaczyna się już przy doprawianiu mięsa lub peklowaniu.

Ja odpowiadając na to pytanie, sugeruje się przepisami w 16-ce.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519835
Udostępnij na innych stronach

I tak trzymaj. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519840
Udostępnij na innych stronach

Cały proces wędzenia z cyklami przeprowadzam w komorze wędzarni od a do z ,nie ma znaczenia czy wędzarnia jest kanałowa,czy z paleniskiem bezpośrednim,czy kamienna-sarkofag czy z drewna-sławojka,zachowując zasady procesów prawidłowo w każdej otrzymamy zadawalający efekt.Cała sztuka to lawirowanie temp,w palenisku,otwieranie szybrów,przewietrzanie komory,wyczucie

swojej wędzarni nic więcej.Nie trzeba kombinować tylko działać,moja gazowa na propan będzie po dugiej przerwie odpalona wkrótce,zasady zostają takie same.

Nie ma sensu robić z Andyandy pod śmi u jki,bo jest to jedna z nielicznych osób ,które czają o co chodzi w temacie wędzenia,no dziś trafiło na mnie ,no cóż musiałem to kiedyś napisać.

Temat wędzenia powraca jak bumerang,jeden się kończy drugi zaczyna i tak w kólko,Materiały odnośnie wędzenia na forum są rewelacyjne tylko trzeba czytac....przecież nikt od razu nie urodził się umiejąc pisać,tak samo z wędzeniem,trzeba działać i wyciągać wnioski.

3-majcie sie


 

Miro, najpierw poczytaj. Teraz osadza się w komorze, a nawet zupełnie pomija osadzanie.

 

To my piszemy o tym co teraz przemysłówka robi, czy jak się robiło onegdaj.......  ?  :cool:

 

Piotr onegdaj przedewszystkim tak robiono.Późniejsze lata spowodowały natchnienie niektórych wandzorzy,do wędzoka mokry towar i heja gęstym dymem przez 6 godzin,kiebasa aż gorzka w farszu wychodziła przez osłonkę,tego chcesz w obecnych czasach.....możesz już zapomnieć o klientach jak byś taką robił.Uważam że jest już wszystko napisane.

Edytowane przez Marek z Bielska
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519845
Udostępnij na innych stronach

no dziś trafiło na mnie ,no cóż musiałem to kiedyś napisać.

 

 

 

przepraszam ze mnie zrobiło totalnego durnia i stwierdzam że nie znam się na wędzeniu

 

 

Wyjaśnisz o co chodzi?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519865
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie ma sensu robić z Andyandy pod śmi u jki,bo jest to jedna z nielicznych osób ,które czają o co chodzi w temacie wędzenia

Marku, nikt tutaj nawet nie myśli o tym, aby w jakikolwiek sposób ośmieszyć Andyandy'ego. Za to reczę.

Takie dyskusje są, wbrew pozorom, bardzo pouczające i ważne. Ja z kolei się niezmiernie ciesze, że może dzięki temu namówię kogoś do przeczytania dobrego materiału, który wrzucam na forum, gdyż jest to najlepsza zacheta do dalszej pracy. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519868
Udostępnij na innych stronach

 

no dziś trafiło na mnie ,no cóż musiałem to kiedyś napisać.

Wyjaśnisz o co chodzi?

 

Mirek jak o co ...o wędzeniu piszemy sobie,uwolniłem coś od siebie do innych ot co,przysłowiowego asa w rękawie jeszcze mam :)

 

Maxell co do publikacji jestem niezmiernie wdzięczny,to dzięki Twojej pracy mam możliwość przeczytania czegoś co już jest niedostępnę,jestem w trakcie czytania jednej publikacji,tylko pare tematów ominąłeś.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519881
Udostępnij na innych stronach

Będe jechał tematami, gdyż opracowanie liczy 600 stron. Ten akurat pasował do kilku toczących sie aktualnie dyskusji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13441-pytanie-dziadka/page/4/#findComment-519886
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.